Apple iPhone: před 5 lety začala nová éra mobilních telefonů

11

Dnes je to 5 let, co se v USA začal prodávat telefon, který způsobil revoluci v oblasti mobilního průmyslu. Telefon uvedla na trh společnost Apple a dostal jméno iPhone. Stal se nejpopulárnějším a nejprodávanějším telefonem a po několik let udával vždy nové trendy v mobilních technologiích.

Dnes slavíme páté narozeniny Apple iPhone. Od jeho uvedení na americký trh 29. června 2007 se těchto telefonů prodalo přes 250 milionů, generují Applu stabilní zisk 30 miliard dolarů ročně. Celkově za 5 let vydělal iPhone Applu přes 150 miliard dolarů a hlavně díky němu je to dnes nejbohatší společnost na světě, bohatší než Microsoft nebo Google.

Než byl iPhone oficiálně představen, uživatelé jen hádali, jak bude vypadat

Steve Jobs při představení Apple iPhone v roce 2007

Apple iPhone změnil životy milionů lidí. Nejenom však životy obyčejných uživatelů, výrazně zasáhl i do "bussiness" sféry. Dal šanci mnoha vývojářům, kteří pro něj vytvořili několik stovek tisíc aplikací a her, mnozí z nich se sami stali takřka přes noc milionáři (zmiňme například společnost Rovio a její populární hru Angry Birds). Mnoho společností také začalo pro iPhone vyrábět různorodé příslušenství. Aktuálně je iPhone telefonem, který jich má v nabídce nejvíce. S nadsázkou by se dalo říct, že k iPhonu jde připojit téměř vše.

Apple iPhone - naše fotografie z Prahy staré 5 let

Pro konkurenci byl iPhone doslova šok, na podobný telefon nebyl nikdo další připraven. Trvalo přes rok, než na iPhone dokázala konkurence nějak rozumně zareagovat. V roce 2008 Google společně s HTC představil první telefon s Androidem, kterým byl HTC Dream. Ten byl vybaven ještě výsuvnou hardwarovou klávesnicí, patrně kvůli obavám uživatelů, zdali se dá na dotykové klávesnici rozumně psát. Ano dá, koncept výsuvných klávesnic se dále objevil jen v několika málo modelech, dnes už prakticky žádný nový telefon nic podobného nenabízí. Pro Microsoft bylo představení iPhone hřebíčkem do rakve pro jeho operační systém Windows Mobile a až v roce 2010 představil jeho následníka, kterým byl Windows Phone 7. Nokia zareagovala na iPhone také v roce 2008, stejně jako Google, a to modelem Nokia 5800. Nedokázala ale dost pružně vyvíjet dotykovou verzi OS Symbian a uživatelský zážitek byl kvůli odporovému displeji a ne příliš výkonnému hardwaru nevalný. Nakonec to dopadlo jak všichni víme - spojila se s Microsoftem a společně se snaží Applu a Googlu konkurovat jak to jen jde.

Sony Ericsson pracuje na vývoji komunikátoru s Androidem
Windows Phone 7 a Android, největší konkurenti pro Apple

Apple iPhone byl revoluční v několika hlavních ohledech. Tím prvním je kapacitní dotykový displej. Až do příchodu iPhonu se v telefonech (dříve byla tato zařízení označována jako komunikátory) používal téměř výhradně rezistivní dotykový displej, který se ovládal perem. Na jednu stranu bylo toto ovládání sice přesné, ale pro uživatele nepohodlné, musel jednou rukou telefon držet, a druhou do něj "bodat" stylusem. Displej byl taky extrémně náchylný na poškrábání, protože to po čem jste stylusem jezdili, byla přece jen obyčejná fólie. Apple přišel na trh s displejem z tvrzeného skla, který reaguje ne na tlak, ale na dotyk prstu (na principu elektrické vodivosti). Design telefonu byl velmi jednoduchý, předpokládalo se, že vše budete ovládat na displeji, proto pod ním bylo jen jedno hardwarové tlačítko, kterým se vždy vrátíte do hlavního menu. To byl opravu revoluční koncept.

Apple iPhone - naše fotografie z doby před pěti lety

My jsme před téměř pěti lety v Praze tehdy nový Phone také krátce natočili a jeho koncept a dokonalé zpracování softwaru i hardwaru nám vyrazilo dech. Prvnímu iPhone sice chyběly některé i naprosto základní funkce a výbava, ale revoluční koncept znamenal něco více. Podívejte se náš krátký retro videopohled, natočený právě před téměř 5 lety nebo na naše první dojmy, vydané rovněž ve stejné době. Už tehdy jsme na konci článku předpovídali, že iPhone by mohl změnit to, jak lidé používají mobilní telefony. A změnil.

Druhou revolucí byl použitý operační systém. Apple si napsal svůj vlastní, který pojmenoval iOS. Vyznačoval se jednoduchostí a byl stvořen tak, aby se kompletně celý dal pohodlně ovládat prstem. Nenajdete v něm žádné miniaturní ikonky či malé ovládací prvky, jako tomu bylo kdysi u Windows Mobile. V tomto systému nemáte co pokazit, nedostanete se nikam hlouběji do jeho nitra. Nepotřebujete k němu žádný manuál, vše je tak intuitivní, že po pár minutách "osahávání' jste jako doma. Právě ale přílišná jednoduchost systému byla a je trnem v oku mnoha uživatelům, který poukazují na to, že oproti Androidu iOS nic neumí, že je velmi omezený. Nemá například žádnou pohotovostní obrazovku, kam byste si umístili widgety, nemůžete si ho kromě tapety na pozadí nijak přizpůsobit. V tomto případě je ale pouze na uživateli, jestli tuto skutečnost přijme, pokud by mu to vadilo, pak by si iPhone nekupoval. Naopak, spousta uživatelů na telefonu nechce nic ladit a upravovat, jsou prostě rádi že vše funguje přesně jak má.

Apple iPhone 3G

Pojďme se teď v krátkosti chronologicky podívat na jednotlivé modely Apple iPhone. Celkem existuje 5 generací, každá byla doprovázena vydáním nové verze iOS. První originální iPhone byl GSM model, nastolil referenční design (velikost obrazovky, ovládací prvky atd.), kterého se drží všechny ostatní generace. Další byl iPhone 3G, který přidal možnost telefonování a surfování přes 3G sítě, též přišel s integrovaným A-GPS modulem. Verze 3GS přidala kompas, rychlejší procesor a lepší fotoaparát.

Apple iPhone 3GS

Zlomový byl model iPhone 4. Ten už nevypadal přesně jako jeho předchůdci, mimo tvrzeného skla na přední straně se toto sklo objevilo i na straně zadní a obě části byly po celém obvodu spojené kovovým páskem, který sloužil jako anténa. Toto řešení se Applu ale moc nevyplatilo, způsobilo známou aféru "AntennaGate". Pokud jste telefon nedrželi podle představ Applu, rukou jste spojili dvě různé antény a přišli jste o signál. Apple poté problém softwarově zakamufloval a čárky signálu uměle neubývaly taky rychle, jak by měly a ztrátu signálu tak uživatel na první pohled nepoznal. iPhone 4 přinesl revoluci v podobě ultrajemného retina displeje, jehož rozlišení je takové, že lidské oko nerozezná jednotlivé jeho body. Vylepšen byl opět fotoaparát, který se dočkal rozlišení 5 Mpx, ale který byl stále o krok pozadu oproti konkurenci.

Apple iPhone 4

Pátou generací iPhonu je 4S, který vypadá téměř stejně jako iPhone 4, ale obsahuje dvoujádrový procesor a hlasovou asistentku Siri. Opět byl vylepšen fotoaparát, tentokrát na 8 MPx. Kvalita fotografií oproti modelu iPhone 4 vzrostla a iPhone 4S patří v mobilní fotografii k současným špičkám.

Apple iPhone 4S

Na podzim tohoto roku se téměř se stoprocentní jistotou objeví další iPhone. Ten už podobně jako nový iPad nebude pravděpodobně mít číselné označení, nebude to tedy iPhone 5, ale jen nový iPhone. Podle všech dostupných informací bude pro Apple zlomový minimálně v tom, že přijde s větším, čtyřpalcovým displejem.

Pochází tento kryt skutečně z dosud nepředstaveného iPhonu?

Apple dokázal celému světu, co všechno jeden dobrý nápad dokáže. Ze společnosti, která se před 15 lety zmítala ve velkých problémech, vzešla nejbohatší firma na světě, jejíž jedna akcie má nyní hodnotu kolem 600 dolarů. Apple přeměnil kus obyčejné eletroniky v kult, který chce téměř každý. Apple zásadním způsobem změnil před pěti lety mobilní průmysl. Pamatujte na to, až vezmete do ruky svůj iPhone, či Samsung Galaxy S III nebo Nokii Lumia 900, že to vše začalo 29. června 2007, v tento den odstartovala moderní mobilní revoluce. Bez iPhone by všechny současné telefony rozhodně nebyly tam, kde jsou dnes.

Co si o Apple iPhone myslíte vy? Souhlasíte s tím, že bez jeho vlivu by se současné mobilní telefony jen těžko dostaly tam, kde jsou nyní? Jak by asi vypadal svět mobilních telefonů, kdyby se kdysi Steve Jobs nerozhodl splnit si svůj sen...

Zdroje: businessinsider.com, en.wikipedia.org, phonearena.com

Diskuze ke článku
cd242
A) Navoněná bída
B) Nesouhlasím, jen by to přišlo o něco později

HAVE A NICE DAY!
Piiitr
Plně souhlasím, že iPhone změnil svět mobilních telefonů. Jen je otázka, jestli k lepšímu.
PepaN6680
Výborné je, že začli s tím Marketem, protože tam ceny aplikací ohromně oproti dřívějšku velice klesly. Horší to je s vytlačováním klávesnic, hlavně těch vysouvacích, neznám zkrátka nic pohodlnějšího...
Raimm
Apple svět mění nejen iPhonem. Jsou to prostě vizionáři a vkusní lidé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze