Sony Xperia sola: známe cenu i dostupnost novinky v Evropě

1

Japonské Sony včera představilo další ze smartphonů nové řady Xperia NXT jménem Xperia sola, a my už víme, kdy se tento perspektivní smartphone s unikátním designem i zajímavým bezdotykovým displejem začne prodávat. Známe také předběžnou cenu.

Již pátý letošní přírůstek řady Xperia, která pod novými křídly Sony pro letošní rok dostala jasný rozlišující přídomek NXT (next-další), jménem Xperia sola odborná média, i vás čtenáře podle reakcí v diskuzích i čtenosti článků celkem zaujal. My vám dnes přinášíme informace o dostupnosti této novinky na trhu. Při oficiálním představení telefonu globální vedení výrobce pouze zveřejnilo širokopojmovou dostupnost v průběhu 2. čtvrtletí 2012. Přesnější datum zahájení prodeje, ani informace o ceně jsme se nedozvěděli.

Sony Xperia Sola - oficiální fotografie
Preview - Sony Xperia sola představena: bezdotykový displej přichází

Francouzské zastoupení Sony Mobile na svém Twitteru zveřejnilo zprávu, podle které by se měla Xperia sola oficiálně začít prodávat na konci dubna, a to za maloobchodní cenu 329 euro, tedy v přepočtu asi 8 000 korun. U nás to může být mírně více, každopádně lze počítat s cenou kolem 9 tisíc Kč. Tato cena ji tedy zařadí mezi výše postavené modely Xperia S a Xperia P a zároveň také za prozatím nejlevnější představený model celé řady NXT Xperia U. O začátku prodeje Xperie S si můžete přečíst zde, o předběžné ceně a dostupnosti ostatních modelů potom přinášíme informace v tomto článku.

Sony Xperia Sola podle tohoto oficiálního Tweetu přijde na trh poměrně rychle

Proč by mohla uspět?

Ještě si připomeňme, čím že je vlastně Xperia sola tak unikátní, a čím se tak odlišuje od ostatní konkurence. Kromě obvyklých nijak ohromujících, ale ani neurážejících vlastností jako je třeba dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz, 512 MB RAM, 8 GB interní paměti s podporou paměťových karet, 5 MPx fotoaparát s HD videem, či podpora technologie NFC spolupracující s příslušenstvím Smart tags, nabízí novinka i něco navíc.

Unikátní vlastností Xperie Sola je její "bezdotykový" displej

Oním specifikem je displej. Ten má úhlopříčku 3,7 palce při rozlišení (854 × 480 pixelů) a nabízí klasickou zobrazovací technologii TFT. Je ale nezvykle vystouplý nad samotné tělo přístroje, což už samo o sobě působí dost podivně (nikoliv škaredě). Ještě zajímavější je ale nová technologie, kterou je vybaven. Nejedná se, jak si možná někdo myslí, o ultra jasné zobrazení White Magic, stejně jako v Xperii P. Jde o technologii nazvanou Floating Touch. Jde o to, že ve vybraných aplikacích (prozatím pouze internetový prohlížeč) můžete displej ovládat tím, že se ho vůbec nemusíte dotýkat, ale stačí pouze tento pohyb nasimulovat pár milimetrů nad ním. Zajímavé že ano? Podrobnější rozbor této funkce pro vás již chystáme v samostatném článku.

Zdroje: xperiablog.net