SkyFiles: SkyDrive konečně i pro telefony se Symbianem

10

Používáte stále ještě aktivně nějaký telefon s operačním systémem Symbian? Potom vám určitě vadila absence oficiálního klienta pro přístup ke cloudovému úložišti SkyDrive. Jedna slovenská společnost ovšem nyní přichází s neoficiálním klientem SkyFiles, který vám stahování a nahrávání souborů umožní.

Pokud vlastníte nějaký telefon se Symbianem a chtěli jste přistupovat k cloudovému úložišti SkyDrive od společnosti Microsoft, neměli jste moc možností jak to realizovat. Prakticky jediným řešením bylo SkyDrive namapovat přes WebDAV v systémovém správci souborů, ovšem tato funkce na všech telefonech nepracuje správně. Případně bylo možno ke SkyDrive přistoupit skrz webové prostředí.

Společnost Microsoft pro Symbian, na rozdíl od jiných platforem, nikdy oficiálního Skydrive klienta nevydala a už nevydá. Samotný Symbian už odepsala přímo Nokia, tak proč vyvíjet nějakou aplikaci pro tuto „mrtvou“ platformu?

Podobný názor ale nemají vývojáři ze slovenské společnosti Infotech, kteří koncem května vydali aplikaci SkyFiles. Jedná se o neoficiálního SkyDrive klienta, skrze něj můžete snadno přistupovat k vašim online souborům.

SkyFiles jsme vyzkoušeli na telefonu Nokia C7. Aplikaci najdete v Nokia Obchodu, má půl megabajtu a k dispozici je zcela zdarma.

Po spuštěním budete vyzváni k zadání přihlašovacích údajů (Windows Live ID a heslo). Trochu nepohodlné je, že tyto přihlašovací údaje nelze uložit, po každém spuštění je budete zadávat znova a znova. Aplikace nemá žádné nastavení, kde bych nějakou podobnou volbu očekával.

Vzhled samotné aplikace je velmi jednoduchý, princip fungování a její ovládání pochopí na první pohled každý. Jsou zde dvě záložky – „Phone Memory“, což je úložná paměť telefonu a „SkyDrive“, tedy cloudové úložiště. Jedním kliknutím se mezi nimi přepínáte.

Ve spodní liště je šest ikonek. Pomocí nich procházíte adresářovou strukturu, vytváříte složky, či nahráváte nebo stahujete soubory. Ačkoli umí u běžných typů souborů zobrazit správnou grafickou ikonku, neumí přímo ze SkyDrive soubory otevírat. Pokud si tedy chcete například prohlédnout nějaký dokument, musíte si ho stáhnout do paměti telefonu a posléze ho v příslušné aplikaci telefonu otevřít. SkyFiles funguje opravdu jen jako nahrávač / stahovač souborů, žádnými jinými funkcemi nedisponuje.

Tip: Google Drive na telefonu vs. SkyDrive, iCloud a Dropbox? (video)

Oficiální SkyDrive klienti pro Windows Mobile či iOS toho umí sice více, ale pro běžné použití na telefonech se Symbianem je neoficiální klient SkyFiles plně dostačující. Podporuje nahrávání a stahování více souborů za sebou, nemusíte tedy otrocky nahrávat / stahovat soubory po jednom. Budete s ním mít „na dosah“ všechny vaše soubory na SkyDrive uložené, výborně se též hodí například pro zálohování fotografií a podobně.

SkyFiles je aplikací, která by neměla chybět v žádném telefonu se Symbianem. Je vidět, že někteří vývojáři na tento systém stále ještě nezanevřeli, protože existuje ještě velká řada uživatelů, co telefon se Symbianem vlastní a přechod na platformu Windows Phone zatím neplánují. Navíc již brzy na trh vstoupí historicky nejlepší Symbianový telefon - Nokia 808 PureView, takže je vidět, že Symbian ještě zdaleka nekončí.

A co vy, kolik je mezi vámi ještě aktivních Symbianových uživatelů? Využijete tuto aplikaci? Jaké jiné aplikace k přístupu ke cloudovým úložištím v telefonu používáte?

Diskuze ke článku
Martin
Nechapu vetu "Pokud jeste mate Symbian". A proc bych jej nemel mit? Nokia E71, kterou stale pouzivam, zatim umi vse, co potrebuji (neco mozna lepe, nez konkurence), dale bych podotkl, ze neni tak davno, co byly Nokia 5220 jedny z nejprodavanejsich telefonu a v neposledni rade bych upozornil na N8, ktera byla konkurenci iPhonu.
S.P.Q.R.
Pan sefredaktor nehnevajte sa ale ta prva veta v clanku je pekne od veci!
S.P.Q.R.
Pan sefredaktor nehnevajte sa ale ta prva veta v clanku je pekne od veci!
Igor
Zdravím,
aplikace není "neoficiální", protože byla vyvinuta ve spolupráci s Nokia CZ a MSFT CZ jako součást aktivit na podporu vývojářské komunity. Zvolili jsme společnost Infotech jako dodavatele.
Takže lze napsat, že aplikaci pro Nokia oficálně připravila "třetí strana", zde Infotech s.r.o.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze