SkyDrive od Microsoftu: WP7 vs. iOS, která aplikace je lepší?

2

SkyDrive je online úložiště od společnosti Microsoft, které vám nabízí 25 GB volného prostoru pro vaše data. Nemusíte k němu přistupovat jen přes webové rozhraní, k dispozici jsou i nativní aplikace pro Windows Phone 7 a iOS. Otestovali jsme je na obou systémech. Co myslíte, umí Microsoft udělat dobrou aplikaci i pro iPhone?

Uživatelské rozhraní

Na první pohled vypadá aplikace na iOS i Windows Phone 7 stejně, pokud se ale podíváme podrobněji, najdeme přece jen několik rozdílů. Filozofie práce s aplikací je stejná, v hlavním okně vidíte seznam souborů a adresářů, mezi kterými můžete volně procházet. Pokud ťuknete na nějaký soubor, tak se otevře, samozřejmě jen v případě že je podporován.

SkyDrive na Windows Phone 7

Aplikace nabízí tři různé pohledy. Tím prvním je běžné procházení souborů, druhým je zobrazení nedávno prohlížených / přidaných souborů, a třetím je zobrazení sdílených souborů a složek. Na iOS se mezi nimi přepínáte ikonkami ve spodní části obrazovky, které jsou viditelné a dostupné vždy. U Windows Phone 7 je možné přepínání jen na první obrazovce seznamu souborů, a to pomocí posuvného menu v horní části displeje.

SkyDrive na iPhone

Na jakém systému vypadá SkyDrive lépe? To je docela subjektivní věc, obě aplikace plně ctí design systému, pro který jsou určené.

Rychlost

V rychlosti používání aplikace SkyDrive vítězí iOS. Pokud zároveň vstoupím do nějaké složky na iPhone a HTC 7 Pro, iPhone zobrazí soubory okamžitě, u Windows Phone 7 je vidět, že chviličku čeká, než seznam zobrazí. Potom ale opět ještě musím u Windows Phone 7 čekat, než se načtou náhledy souborů. Zdálo by se, že si iOS soubory cachuje, a Windows Phone 7 ne, ale není to pravda, pokud zakážu internetové připojení a na obou zařízeních aplikace spustím, vidím posledně načtený seznam souborů, cache je tedy přítomna v obou verzích.

Kinetický scrolling je prakticky stejně plynulý na obou systémech, možná jen o chlup lépe vítězí Windows Phone 7.

SkyDrive na iPhone

Integrace do systému

V integraci do systému dle očekávání vítězí Windows Phone 7. Úložiště SkyDrive se nabízí v aplikacích (například v Office) jako alternativní místo pro ukládání, můžete si vybrat, zdali dokument, obrázek či video uložíte do telefonu, nebo rovnou z příslušné aplikace uploadujete na SkyDrive.

iPhone tuto možnost nemá, pokud z něj na SkyDrive chcete něco nahrát, jde to pouze v této aplikaci. Slovo „něco“ však neznamená libovolný soubor, to díky omezení systému iOS nejde, můžete uploadovat pouze fotografie či video.

Prohlížení souborů

Mezi soubory v aplikaci SkyDrive samozřejmě jen tak neprocházíte, důležitá je i možnost je otevřít. Windows Phone 7 používají k otevření a zobrazení souborů aplikace systému (například Office), kdežto iOS si všechny podporované typy otvírá přímo v této aplikaci ve svém interním prohlížeči.

SkyDrive na iPhone

Když už jsme u těch podporovaných typů, vyzkoušel jsem různé Office dokumenty (doc, docx, pptx, xslx), textové soubory, PDF dokumenty, HTML soubory, fotografie, MP4 videa, toto vše dokázala aplikace SkyDrive korektně zobrazit. Pokud se pokusíte otevřít nějaký typ souboru, co není podporován, zobrazí se vám jen informace o jeho názvu, velikosti a datu souboru, není možnost ho stáhnout. Opět je to dáno omezením obou systémů. Snad až verze pro Android, pokud někdy bude, to umožní.

SkyDrive (WP 7.5 vs. iOS) – video k recenzi

Aplikaci SkyDrive jsme testovali na telefonech iPhone 4 a HTC 7 Pro, zdarma si ji můžete stáhnout z App Store či Marketplace.

Diskuze ke článku
Radim
Díky iTunes Match můžete mít v cloudu i hudbu, včetně té "koupené" na torrentech. Vše pak máte dostupné na tabletu, notebooku nebo Apple TV. Hádám, že MS nic takového nenabízí.
mniko
mozem sa opytat prpravuje sa skydrive aj pre platformu android ? za odpoved dakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze