Detailní pohled na Samsung Galaxy Z Fold5. Mezigeneračně bude tenčí

3× aktualizováno
Detailní pohled na Samsung Galaxy Z Fold5. Mezigeneračně bude tenčí
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Hmotnost by se měla zastavit na hodnotě 250 gramů, což je mezigeneračně o 13 gramů méně
  • Klesne také tloušťka zařízení

Aktualizováno 21. 7. 2023

Již příští středu 26. července dojde k představení mnoha novinek Samsung, mezi kterými bude figurovat i Galaxy Z Fold5, tedy špičkově vybavený kousek s velkým ohebným displejem. Čekání nám ukrátil Evan Blass, který krátce zveřejnil (a poté opět odstranil) sérii tiskových a propagačních materiálů, které nám novinku přibližují a také potvrzují, že například tloušťka přístroje klesne o 0,2 mm na 6,1 mm v rozevřeném stavu.

Samsung Galaxy Z Fold5

Aktualizováno 27. 6. 2032

Samsung opět neohlídal svoje skládací telefony, alespoň co se jejich vzhledu týče. Leaker @_snoopytech_ zveřejnil čtyři desítky snímků připravovaných modelů Galaxy Fold5 a Flip5, které ukazují jen velmi málo nebo skoro žádné výrazné změny designu oproti předchůdcům. I když snímky ze svého twitterového účtu následně odstranil, jeho galerie jsou stále „zálohované“ na serverech xda-developers.com nebo notebookcheck.net.

Fold5/Flip5

Aktualizováno 1. 5. 2023

Pomalu se blíží příchod nové generace skládacích Samsungů a díky smartprix.com se dozvídáme nejen další specifikace, ale máme k dispozici i možnou podobu. Právě ta nám napovídá, že velké designové změny se konat nebudou a Samsung zůstane věrný osvědčenému stylu z předchozích generací. Rozměry Foldu5 mají být 154,9 × 67,1 × 13,5 milimetrů, což v praxi znamená, že bude nepatrně nižší a výrazně tenčí ve srovnání s Foldem4, jehož tloušťka byla 15,8 milimetrů ve složeném stavu. V rámci vzhledu bude decentně přepracován modul s fotoaparáty, kdy se například přesune LED blesk vedle trojice fotoaparátů.

Samsung Galaxy Z Fold5

V případě výbavy se očekává zachování displejů, avšak mohlo by dojít ke zmenšení rámečků. Výkon obstará procesor Snapdragon 8 Gen2 a v případě operační paměti půjde samozřejmě o typ LPDDR5X a u interní paměti o UFS 4.0. Nepřekvapí ani zvýšená odolnost vůči vodě se stupněm krytí IPx8 či sklíčko Gorilla Glass Victus 2. Prostředí pak Samsung s největší pravděpodobností svěří do rukou Androidu 13 a nadstavby One UI 5.1.1.

Termín představení ještě není oficiálně potvrzený, avšak již se spekuluje, že by si Samsung mohl v letošním roce pospíšit a představit novinky dříve, než bylo obvyklé v letech minulých. Ve hře je tak premiéra koncem července.

Původní informace z 5. 4. 2023

Řada Galaxy Z Fold si i přes své krušné začátky vybudovala pověst nejlépe vybaveného ohebného telefonu typu tablet, který se může kromě optimalizovaného systému s povedenou nadstavbou pochlubit například odolností IPX8 či stále víceméně ojedinělou kamerkou pod displejem. Nepřekvapí proto, že chystaný Galaxy Z Fold5 by měl být ve více aspektech ještě lepší než současný Galaxy Z Fold4.

Podle informací, které přinesl etnews.com, se konkrétně můžeme těšit na lehčí i tenčí Z Fold. Samsung Galaxy Z Fold5 má vážit o 13 gramů méně než předchůdce a celková hmotnost bude činit 250 gramů, což je paradoxně jen o 10 gramů víc, než kolik váží Apple iPhone 14 Pro Max klasické konstrukce. Stejně tak by mělo být zařízení ale také o celý jeden milimetr tenčí, a to zřejmě kvůli upravenému pantu. Díky této inovaci by zároveň měla zmizet i mezera v oblasti pantu. Chuť si podle stejného zdroje naopak můžeme nechat zajít na integraci pera S Pen přímo do těla, což je vzhledem k nižší hmotnosti i tloušťce vcelku pochopitelné.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Když si vezmu že S23 Ultra váží 234g.. Tak nechápu jak je možné že váží S23U tolik..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze