Detailní pohled na Samsung Galaxy Z Fold5. Mezigeneračně bude tenčí

3× aktualizováno
Detailní pohled na Samsung Galaxy Z Fold5. Mezigeneračně bude tenčí
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Hmotnost by se měla zastavit na hodnotě 250 gramů, což je mezigeneračně o 13 gramů méně
  • Klesne také tloušťka zařízení

Aktualizováno 21. 7. 2023

Již příští středu 26. července dojde k představení mnoha novinek Samsung, mezi kterými bude figurovat i Galaxy Z Fold5, tedy špičkově vybavený kousek s velkým ohebným displejem. Čekání nám ukrátil Evan Blass, který krátce zveřejnil (a poté opět odstranil) sérii tiskových a propagačních materiálů, které nám novinku přibližují a také potvrzují, že například tloušťka přístroje klesne o 0,2 mm na 6,1 mm v rozevřeném stavu.

Samsung Galaxy Z Fold5

Aktualizováno 27. 6. 2032

Samsung opět neohlídal svoje skládací telefony, alespoň co se jejich vzhledu týče. Leaker @_snoopytech_ zveřejnil čtyři desítky snímků připravovaných modelů Galaxy Fold5 a Flip5, které ukazují jen velmi málo nebo skoro žádné výrazné změny designu oproti předchůdcům. I když snímky ze svého twitterového účtu následně odstranil, jeho galerie jsou stále „zálohované“ na serverech xda-developers.com nebo notebookcheck.net.

Fold5/Flip5

Aktualizováno 1. 5. 2023

Pomalu se blíží příchod nové generace skládacích Samsungů a díky smartprix.com se dozvídáme nejen další specifikace, ale máme k dispozici i možnou podobu. Právě ta nám napovídá, že velké designové změny se konat nebudou a Samsung zůstane věrný osvědčenému stylu z předchozích generací. Rozměry Foldu5 mají být 154,9 × 67,1 × 13,5 milimetrů, což v praxi znamená, že bude nepatrně nižší a výrazně tenčí ve srovnání s Foldem4, jehož tloušťka byla 15,8 milimetrů ve složeném stavu. V rámci vzhledu bude decentně přepracován modul s fotoaparáty, kdy se například přesune LED blesk vedle trojice fotoaparátů.

Samsung Galaxy Z Fold5

V případě výbavy se očekává zachování displejů, avšak mohlo by dojít ke zmenšení rámečků. Výkon obstará procesor Snapdragon 8 Gen2 a v případě operační paměti půjde samozřejmě o typ LPDDR5X a u interní paměti o UFS 4.0. Nepřekvapí ani zvýšená odolnost vůči vodě se stupněm krytí IPx8 či sklíčko Gorilla Glass Victus 2. Prostředí pak Samsung s největší pravděpodobností svěří do rukou Androidu 13 a nadstavby One UI 5.1.1.

Termín představení ještě není oficiálně potvrzený, avšak již se spekuluje, že by si Samsung mohl v letošním roce pospíšit a představit novinky dříve, než bylo obvyklé v letech minulých. Ve hře je tak premiéra koncem července.

Původní informace z 5. 4. 2023

Řada Galaxy Z Fold si i přes své krušné začátky vybudovala pověst nejlépe vybaveného ohebného telefonu typu tablet, který se může kromě optimalizovaného systému s povedenou nadstavbou pochlubit například odolností IPX8 či stále víceméně ojedinělou kamerkou pod displejem. Nepřekvapí proto, že chystaný Galaxy Z Fold5 by měl být ve více aspektech ještě lepší než současný Galaxy Z Fold4.

Podle informací, které přinesl etnews.com, se konkrétně můžeme těšit na lehčí i tenčí Z Fold. Samsung Galaxy Z Fold5 má vážit o 13 gramů méně než předchůdce a celková hmotnost bude činit 250 gramů, což je paradoxně jen o 10 gramů víc, než kolik váží Apple iPhone 14 Pro Max klasické konstrukce. Stejně tak by mělo být zařízení ale také o celý jeden milimetr tenčí, a to zřejmě kvůli upravenému pantu. Díky této inovaci by zároveň měla zmizet i mezera v oblasti pantu. Chuť si podle stejného zdroje naopak můžeme nechat zajít na integraci pera S Pen přímo do těla, což je vzhledem k nižší hmotnosti i tloušťce vcelku pochopitelné.