Ohebná obrazovka Samsung si odnáší netradiční prvenství v odolnosti

17
Ohebná obrazovka Samsung si odnáší netradiční prvenství v odolnosti
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Splnila americkou vojenskou normu odolnosti MIL-STD-810
  • Samsung byl rovněž prvním výrobcem ohebných telefonů s odolností IPX8

Samsung je právem považován za matadora v segmentu ohebných telefonů. Nepřekvapí proto, že se svou pozici snaží udržet a neustále vylepšovat konstrukci i vlastnosti ohebných zobrazovacích panelů, které si sám vyrábí a dodává i ostatním mobilním značkám. Na úroveň nového Magicu V2 se Samsung z hlediska tloušťky zařízení sice prozatím nedostal, může se však pochlubit odolností dle IPX8 (tj. maximální možné krytí proti vodě, avšak bez odolnosti vůči prachu a pevným částicím). Nyní tento standard doplnil o normu odolností MIL-STD-810 založenou na testovací metodologii Ministerstva obrany USA.

Odolá extrémním teplotám i teplotním šokům

Odolností dle MIL-STD-810 se konkrétně může pochlubit u nového ohebného zobrazovacího panelu o uhlopříčce 7,6". Lze tak předpokládat, že se jedná o blízkého příbuzného displeje, který najdeme ve skládačce Galaxy Z Fold5, avšak v odolnějším provedení. Samsung si tak může připsat další prvenství, neboť je, stejně jako v případě standardu IPX8, prvním výrobcem skládaček, který tuto normu zvýšené odolnosti nabízí.

Součástí těchto testů v extrémních podmínkách je například vystavení zařízení teplotám hluboko pod bodem mrazu, kdy je zařízení pokryto ledem, stejně jako podrobení teplotnímu šoku či vibracím. Mezi provedenými zkouškami nechybělo například vystavení displeje proudu vody o teplotě -10 stupňů Celsia. Voda na zařízení se následně proměnila v 6mm tlustou vrstvu ledu, která na displeji zůstala po dobu 4 hodin. Další neméně náročný test spočíval ve schopnosti displeje vydržet po dobu 2 hodin v teplotě -32 °C a následně zvládnout 2 hodiny při 63 °C. Jedná se tak o rozdíl bezmála 100 °C, který by mohl být pro běžnou elektroniku smrtelný. Tento test se přitom opakoval hned třikrát v průběhu 12 hodin.

Absolvování přísných vojenských testů se skládacími panely potvrzuje vedoucí postavení společnosti Samsung Display na trhu skládacích obrazovek, které se staly součástí nové generace zařízení,“ uvedl Cho Yong-seok, vedoucí marketingu divize malých a středně velkých displejů společnosti Samsung Display. „Máme radost z toho, že se skládací panely budou používat v širší škále zařízení a různých prostředí, čímž se změní zakořeněný názor, že ohebné panely nejsou dostatečně odolné,“ jak se uvádí na samsungdisplay.com.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
No sláva... na tohle si každý recenzent a majitel stěžoval. Nic už nebrání, aby byl každý mobil ohebný.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
To je gól, něco co měla LG už v době V10 😂 no ještě že teď to bude mít.
Martin Jerabek
Martin Jerabek
notebookcheck./Google-Pixel-Fold-2-Erste-hochaufloesende-Renderbilder-und-ein-360-Video-zeigen-Details-des-kompletten-Redesigns.805661.0.html možná podoba Pixel Fold 2 a za mě jo tohle už stojí za to.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze