Sítě 5G pod palbou kritiky i fake news

10
Sítě 5G pod palbou kritiky i fake news
  • Sítě 5G musejí před svým spuštěním a budováním čelit celé řadě problémů
  • Kromě technologických a byrokratických překážet je to i odpor části veřejnosti
  • Ten vychází z tzv. fake news záměrně zveřejněných na dezinformačních webech
  • Některá údajná nebezpečí jsou skutečně neuvěřitelná

Je to taková klasika, která se nevyhne žádné nové technologii. Ještě před jejím příchodem jsou někteří lidé skálopevně přesvědčeni, že bude pro jejich zdraví škodlivá. Kdybychom vyhrabali nějaké staré vydání novin, určitě bychom tam našli sedláka odmítajícího zavést do stáje elektrické osvětlení, protože je to proti přírodě a zvířata by z toho byla minimálně neklidná.

5G fake news

Za téměř dvě století od těchto problémů nejsme o moc dále. Ještě než se vůbec spustí první vysílač pro 5G, někteří lidé jsou naprosto skálopevně přesvědčení o nevyhnutelné zkáze lidstva. Přitom lze jenom zapakovat následující argumenty:

  • Všechny studie a doporučení WHO nebo SZÚ ČR potvrzují, že nejde o hrozbu.
  • Elektromagnetické záření není vynález člověka, ten se pouze naučil do elektromagnetické vlny zašifrovat informace.
  • S každou novou generací, díky pokroku technologie, jako je například nárůst výpočetního výkonu čipů v telefonech, jsme schopni přenést více informací na stejné množství vyzářeného výkonu. Proto novější generace sítí vždy přinesla vyšší rychlosti a nižší odezvu.
  • Elektromagnetické neionizující záření se vyskytuje v přírodě i v přirozené formě. Největším zdrojem neionizujícího záření je slunce, ze kterého u nás v létě dopadá na každý metr čtvereční 1 000 Wattů.
5G fake news

Jenže ani to nestačí. Pokud by zůstalo u diskuzí lidí na sociálních sítí, pak by se celá věc dala přejít s odkazem na nekonečnou lidskou hloupost. Jenomže zkoumání, kde se bere, nabývá netušený směr.

O „fake news“ jste už určitě slyšeli. Tento termín zpopularizoval Donald Trump, když kritizoval reportáže nebo zpravodajské zdroje, které se mu nelíbily. V podstatě nejde o nic nového, termín propaganda je tak starý jako média sama.

5G fake news

Masy příspěvků na sociálních sítích v kombinaci se seriózně znějícími odkazy na web pak udělají svoje. A tak se můžeme dozvědět, že 5G, kromě toho, že nám všem začne téct krev z nosu, také zcela vyhubí hmyz a zredukuje množství ptáků. Některé spekulace, k čemu by měly být tyto mobilní sítě „skutečně využívány“, jako by vypadly z pera těch nejlepších autorů vědeckofantastické literatury.

5G fake news

Vedle podobných zpráv pak vypadají zmínky o možných problémech s předpovědí počasí jako slabý čajíček. Protože je to jeden z mála relevantních argumentů, věnují se mu i seriózní média, která tak ale zároveň ženou vodu na mlýn výše popsaným dezinformacím. Podobnou situaci známe ze spouštění LTE, kdy ČTÚ hlídal a řešil případy rušení TV signálu. Podobné pásmo jako české srážkové radary před několika lety využívaly Wi-Fi poskytovatelé, a to se na srážkových předpovědích projevovalo falešnými „čárami“. Bylo to způsobeno zejména tím, že Wi-Fi poskytovatelé výrazně překračovali povolený výkon a bylo velmi těžké je postihnout (a najít a pokutovat). Dnes už falešné čáry vidět nejsou.

5G fake news

Jak vidno, sítě 5G před sebou mají ještě těžkou cestu. Jako obvykle mají své technologické překážky, na které navážou ještě tužší omezení v podobě byrokracie. Jako by toho nebylo málo, v poslední době se k tomu přidaly i obchodně-politické spory USA a Číny a k tomu musí čelit i těmto dezinformacím, které někde někdo nejspíše šíří úmyslně, aby spustil lavinu negativních ohlasů. Takže než budete příště podobný příspěvek sdílet, zamyslete se, že s podobným přístupem byste nejspíše neměli, kde sdílet.

Ondřej Ullmann, Vodafone, ,
Diskuze ke článku
Janek
Ano, to vše je docela možné, má to ale malý (nebo velký) háček, totiž, museli by odmítnout všechny podobné zprávy, kde se to fake news jen hemží. Kde si tyto zprávy mohu přečíst, no přece v médiích a co dělají média proti těmto hříšníkům? Ano tušíte dobře nic, jen když jsou usvědčeni tak dělají mrtvého brouka, nebo maximálně jakýsi pokus, že to tak nemysleli.
Tomáš
Pravdou zůstává, že škodlivost všech různých vln a signálů ještě nikdo nedokázal průkazněji prokázat a proto se uvadí, že nebyla prokázána škodlivost na člověka a proto tedy mnoho lidí věří, že je bezpečná. To je samozřejmě omyl, protože tu s námi tyto technologie nejsou tak dlouho, aby se to dalo 100% potvrdit nebo naopak vyvrátit. Takže stejně jako může být pravda co se píše v tomto článku a vše je pouze neznalost lidí a nic z těchto "fake news" není pravda, může být i tento článek šeredně na omylu a celou věc zlehčovat. Tak jako tak se pravda ukáže až za hodně hodně dlouho a můžeme jen doufat, že se vliv na zdraví skutečně neprojeví.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
https://stop5g.cz/
TAK TO JE MASSACRE!:o))) Ze si s tim nekdo dava tu praci vytvorit takovy web ......
Petr
Proč má huawei Mate 30 s 5G 21 antén? Jak bude asi vaší hlavě, až budou vysílat na plný výkon. Přečtěte si jak zprávu, jak chtějí uvolnit normy na vyřazovací výkon, který je léta omezen na 2 W.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze