Kvůli síťové neutralitě končí balíčky pro přístup k sociálním sítím

Kvůli síťové neutralitě končí balíčky pro přístup k sociálním sítím
Fotografie: Samsung
  • Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí, které mění výklad Nařízení EU o síťové neutralitě
  • Podle něj nelze zvýhodňovat přístup k určitým částem nebo službám internetu
  • Vodafone přestal své Passy nabízet, Kaktus je převede na běžná data

V nabídkách nejrůznějších operátorů jsme byli zvyklí vídat nejrůznější balíčky dat navíc, které se ale vztahovaly jen na určitý způsob používání internetu. Kupříkladu Vodafone je nabízel jako tzv. „Passy“, například pro sociální sítě, přehrávání videa, přístup ke cloudu a další. Podobně fungoval i virtuální operátor Kaktus, který nabízel balíčky s extra daty (někdy i neomezenými) pro přístup k sociálním sítím.

Tento přístup byl už počátku kritizován. Cílem operátorů nebylo ani tak zvýšit datové limity jako znepřehlednit nabídku. Ještě závažnější se však jevila námitka, že takové chování odporuje síťové neutralitě. Podle tohoto principu nemá poskytovatel rozlišovat mezi přenášenými daty bez ohledu na zdroj, typ, obsah či příjemce. Ke stejnému názoru došel i Evropský soudní dvůr, který mění výklad Nařízení EU o síťové neutralitě. V návaznosti na to upravují operátoři svoji nabídku. Vodafone přestal balíčky Pass nabízet už začátkem měsíce, Kaktus jejich objem převedl na „běžná data“, což v praxi znamená dvojnásobný datový limit za stejnou cenu.

Kaktus léto 2022
Nová nabídka balíčků Kaktusu v porovnání s tou starou. Nové tarify Neřešto budou představeny později.

Stávajícím uživatelů Vodafone Passů nebo balíčků Kaktus Neřešto budou tyto služby za stávajících podmínek fungovat i nadále, dokud je nezruší. Jejich nová aktivace ale už nebude možná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze