Siri v Japonsku propadla: je horší než konkurence

3

Virtuální asistent smartphonu iPhone 4S rozhodně patří mezi největší marketingové taháky přístroje, v praxi se ale nejedná o natolik rychlého a praktického pomocníka, jakého známe z reklamy. Siri má totiž problém se správným rozpoznáním určitých přízvuků angličtiny a vypadá to, že příliš nezvládá ani složitější dotazy v japonštině.

O tom se mohli přesvědčit uživatelé již od minulého týdne, kdy s novou aktualizací systému iOS dorazila také podpora japonského jazyka pro Siri. Ta ale v současné době dokáže rozeznat pouze základní pokyny a slova, což se rozhodně neshoduje s reklamou a tím, co sliboval Apple.

Jeden z uživatelů serveru YouTube se rozhodl srovnat japonskou verzi Siri s místním asistnetem jménem Syabette Concier, který na telefonech s Androidem poskytuje místní operátor NTT docomo. Oba asistenti dokázali bez větších problémů reagovat na pozdrav, žádost o předpovědi počasí či nastavení budíku. Složitějším pokynům, mezi které patřilo sestavení upomínky do kalendáře, vyhledání receptu či jedné japonské zpěvačky a další konkrétnější dotazy, už ale Siri nedokázala přesně porozumět. Naopak Syabetter Concier neměl s reakcí nejmenší problémy.

Podobné nedostatky rozhodně nejsou pro Siri novinkou. Stejný problém se jeví i u jiných jazyků včetně angličtiny, jejíž jednotlivé přízvuky nejsou pro asistenta pochopitelné a například obyvatelé Irska či Skotska mají s funkčností velké problémy.

Experti zabývající se rozpoznáváním hlasu doporučují společnosti Apple sbírat ze Siri důležitá data o jednotlivých přízvucích, intonacích a hlasech uživatelů, což by pak podstatně pomohlo inženýrům vylepšit výsledný zážitek. Vzhledem k ochraně osobních údajů by to byl ale z právního hlediska poměrně problém. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se budou schopnosti Siri vyvíjet. Do té doby se musí Apple smířit s tím, že na některých trzích nedokáže konkurovat místním asistentům.

Zdroje: appleinsider.com, kotaku.com

Diskuze ke článku
Apple
Njn,apple se až moc vytahoval se Siri tak to takhle dopadá xD
Marcus
Siri je stále v beta verzi... Plnou verzi očekávám v Iphone 5.. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze