Samsung se nadechuje. Jeho Exynos 2100 bude možná výkonnější než Snapdragon 888

4
Samsung se nadechuje. Jeho Exynos 2100 bude možná výkonnější než Snapdragon 888
Fotografie: Samsung
  • Exynos by měl porazit Snapdragon ve vícejádrovém výkonnostním testu
  • Samsung svůj špičkový procesor představí až v lednu

Qualcomm představil svůj nejlepší procesor pro rok 2021 již zkraje prosince a všechny nás překvapil pojmenováním, jedná se o Snapdragon 888. První telefon s tímto procesorem navíc přivítáme již příští týden, ihned po vánočních svátcích. Oficiálně je potvrzeno, že půjde o Xiaomi Mi 11 (Pro). Špičkový procesor chystá také Samsung v rámci řady Exynos. V posledních letech platilo, že Exynosy na Snapdragony mírně ztrácely. Navíc nechvalně prosluly větším zahříváním.

Je však možné, že rok 2021 přinese změnu. Naznačují to informace od osvědčeného zdroje v podobě uživatele Ice Universe. Ten zveřejnil, že chystaný procesor Exynos 2100 má v benchmarku Geekbench dosáhnout výsledku 1 089 / 3 963 bodů, kdy první hodnota vyjadřuje výkon v jednojádrovém testu, druhá ve vícejádrovém. Pro srovnání uveďme, že Snapdragon 88 v totožném testu dosahuje 1 135 bodů / 3 794 bodů. Zejména při vysoké zátěži by Exynos 2100 mohl být přeci jen lepší.

Otázkou samozřejmě nadále zůstává, jak si Samsung poradí s případným zahříváním. Za několik týdnů už budeme moudřejší. K představení Exynosu 2100 dojde již 12. ledna a o pouhé dva dny později spatří světlo světa řada Galaxy S21, která bude na většině trzích poháněna právě zmíněným Exynosem.

Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Hlavne to zahrivani resit. Vykon je to posledni co bych resil... neni to iOS aby to muselo mit kazdej rok ten nejvykonnejsi SoC... aby to aspon nejak fungovalo :) Vid Jelimane? :))))
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Pár procent ve výkonu nikdo reálně nepozná a neřeší. Zato spotřebu a tím pádem zahřívání a výdrž baterky téměř každý. A tohle se uvidí až na konkrétním modelu.
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
O pár bodů víc v multi ale single zase o pár méně, takže spíš bude nastejno, spíš záleží na optimalizaci.
Insei Eppeli
Insei Eppeli
Ano, provozní vlastnosti - tedy hospodárnost a teploty, jsou těmi vlastnostmi, které spíš uživatel pocítí, a s tím i docení, než čistě výkonové parametry.
Ale i tak si myslím, že pokud by byl top exynos výkonnější než SD, nikdo nemůže mít Samsungu za zlé, pokud to cítil jako satisfakci:) tedy spíš jako nějaké zadostiučinění v tom smyslu, že spíš než spokojenost z toho, že se jim podařilo vyrobit nejvýkonnější procesor, by cítily úlevu z předejití tímto počinem případné kritice ze strany... vlastně asi jen evropanů (tedy aktuálně spíš konkrétněji EU). Každopádně, aspoň u mě si - pokud by svými celkovými vlastnostmi nepodkopával výkon - posílil pozici aspiranta na koupi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze