Chystaný procesor Exynos by mohl mít až o 50 % výkonnější GPU než Snapdragon 865

16
Chystaný procesor Exynos by mohl mít až o 50 % výkonnější GPU než Snapdragon 865
Fotografie: samsung.com
  • Nový čipset by se měl jmenovat Exynos 1000
  • Výrobce jej údajně nasadí do telefonů v roce 2021

V podstatě každý rok nejrůznější testy dokazují, že identické modely jihokorejského výrobce poháněné procesory Snapdragon od Qualcommu nabízejí vyšší výkon či delší výdrž než jejich varianty s čipsety Exynos. U řady Galaxy S20 dokonce došlo k tomu, že i na domácím jihokorejském trhu byly nasazeny procesory Snapdragon, což z pochopitelných důvodů dost těžce nesli samotní tvůrci Exynosu.

Nižšího výkonu Exynosů si je evidentně vědom i výrobce, který se před pár měsíci obrátil na společnost AMD. S tou Samsung spolupracuje na vývoji GPU, které by se mělo objevit v jeho telefonech v roce 2021. S ohledem na výše uvedené stojí za pozornost výsledek benchmarku, který zveřejnila korejská stránka CLIEN (na níž jako první odkázal sammobile.com).

Exynos Adreno 650

Vývojáři použili GFXbench k tomu, aby otestovali novou verzi grafického čipu vycházejícího z architektury RDNA. Čip zvládl zobrazit 181,8 snímků v testu Manhattan 3.1, což je o 58,8 FPS více, než se podařilo zobrazit Adrenu 650, které najdeme v Snapdragonu 865. Nové GPU by mohlo být použito v čipsetu Exynos 1000, tedy nástupci současného Exynosu 990, jenž bude představen v roce 2021.

Pochopitelně se dá předpokládat, že ani Qualcomm nezaspí na vavřínech a odhalí novou výkonnější verzi GPU a potažmo i celého čipsetu. Spolupráce s AMD by však mohla znamenat, že Samsung s procesory Exynos v příštím roce konkurenční Snapdragony minimálně dožene.

Diskuze ke článku
Mio
Ty jejich Exynosy ať si nechají hezky ve své domovině.
Absolut NoFak
Stejně to bude lagovat.
End
Určitě, ještě by chtělo uvést na pravou míru, že spotřeba energie bude o 50% větší a bude nakonec výkon horší. Ještě by neměl Samsung zapomenout že vyjde S875 kde bude také nárůst. Takže těch 50% bude u loňského modelu, ale nového bude možná rozdíl 5-10%
Allname
Lagování je skrytá vlastnost droidu, vyšší výkon asi bude.
diit.cz/ clanek/amd-gpu-pro-samsung-je-rychlejsi-nez-snapdragon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze