83 % majitelů telefonů Samsung preferuje procesor Snapdragon před Exynosem

12
83 % majitelů telefonů Samsung preferuje procesor Snapdragon před Exynosem
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Samsung využívá u svých smartphonů procesory hned několika výrobců
  • Mezi nimi najdeme ty od společnosti Qualcomm, MediaTek, ale také Exynos od Samsungu
  • Podívejte se na přesné výsledky ankety

Samsung ve svých smartphonech využívá procesory hned několika výrobců. Zatímco kategorie ohebných „foldables“ od počátku spoléhá na čipsety Snapdragon, vlajková řady Galaxy S měla ještě donedávna (konkrétně do příchodu série Galaxy S23) rozděleny procesory dle trhů. Cenově dostupnější smartphony, například populární Samsung Galaxy A54, pak spoléhají na Exynosy, zatímco Galaxy A34 na čipsety MediaTek. Zejména u vlajkové řady Galaxy S přitom nasazení dvou různých procesorů vždy vyvolávalo velké diskuze o oprávněnosti tohoto kroku. Samsung investuje nemalé prostředky do vývoje čipsetů Exynos a v lecčem se jim povedlo i překonat konkurenci, v rámci běžného používání však u zákazníků vítězí Snapdragony, které mají zpravidla o něco vyšší výkon a také je (historicky) tolik netrápily problémy s případným nadměrným zahříváním.


I proto nás zaujal anketa na Twitteru, kterou se rozhodl zprostředkovat sammobile.com. V něm se mohli respondenti vyjádřit, zda preferují telefon Samsung s procesorem Snapdragon, či Exynos, případně vybrat možnost volně přeloženou „jako je mi to jedno“. Výsledky ankety, které se v době psaní tohoto článku zúčastnilo necelých 1 500 respondentů, odpovídají víceméně tomu, co slýcháme od čtenářů mobilenet.cz, a to, že preferují Snapdragon. Pro tuto možnost hlasovalo 82,8 % respondentů, naopak 7 % by dávalo přednost Exynosu a zbývajících 10,2 % nezáleží na tom, zda se jedná o Exynos či Snapdragon.

Jak již bylo zmíněno, řada Galaxy S23 využívá čipsety Snapdragon, a to konkrétně vlajkový model 8 Gen2, který byl navíc ještě vylepšen přímo pro tyto telefony a nese přídomek „for Galaxy“. Stejně tak se očekává, že i za pár dnů představené „skládačky“ od Samsungu budou pohánět čipsety od Qualcommu. Zároveň však ale internetem kolují zvěsti o tom, že pro řadu Galaxy S24 Samsung opět hodlá nasadit svůj vlastní čipset Exynos, konkrétně s označením Exynos 2400. O tom, zda se tak opravdu stane, případně kde všude budou Galaxy S24 s tímto procesorem v prodeji, však v tuto chvíli můžeme pouze spekulovat.

Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Po povedené řadě S23 hlavně díky Gen2, tak se nedivím. A právě po té poslední řadě to bude ještě horší. Pochybuju, že by se hromada lidí hrnula do S24 kdyby tam byl Exynos... po Snapdragonu. Snapdragon nechat pro vlajky a Exynos max pro střední třídu a hlavně nedělit.
Janek Fanek
Janek Fanek
Webový portál SamMobile je pověstný vyhraněnými názory, zejména v posledních obdobích se soustředil na tvrdou kritiku čipu Exynos od firmy Samsung, a to hlavně po vyjádření firmy, že hodlá pokračovat ve výrobě Exynos. Pravdou je, že tyto čipy jsou nyní pozadu za výrobky firmy Qualcomm , o jejich kvalitě mám vlastní představu, protože vlastním několik zařízení s těmito čipy. To však neznamená, že jsou naprosto nepoužitelné, pro běžné použití jsou dostatečně výkonné. O čem jsem přesvědčen je konkureční prostředí , a k němu čipy Exynos nepochybně patří, snad se firmě Samsung podaří v příštím období jejich kvalitu zlepšit natolik, že zůstanou schopné konkurovat Snapdragonu.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Nedivím se po těch průserech s předchozími generacemi Exynos by lidé byly hodně nasr..ní kdyby Samsung zase rozděloval trh a to nejlepší by bylo jen pro pár a zbytek smůla.. Takže pokud další generace nebude co do spotřeby a výkonu lepší než Snapdragon od Qualcomm doufám že Exynos vynechají pro vlajky a dají to jen pro vyšší střední třídy..
Pavel Slaný
Pavel Slaný
Tak by mě zajímalo, co vede těch zbývajících 17% k preferenci Exynosu...?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze