Rozhovor s Petrem Kasou o budoucnosti Nokie

22

O tom, že se teď Nokia nachází ve zlomovém období, které ukáže, zda se jí podaří zvrátit klesající prestiž a také čísla v účetnictví, se mluví už dlouho. Nyní už ale nastala také doba samotných činů a my jsme proto ve video rozhovoru vyzpovídali šéfa Nokie pro Českou Republiku a Slovensko – Petra Kasu.

Před pár dny se na vybraných zahraničních trzích totiž konečně začal prodávat první telefon s Windows Phone a logem Nokia – Lumia 800. Konečně se tak pomalu dostáváme z období pouhých proklamací, plánů a dohadů k samotné prodejní praxi, která teprve ukáže, zda ve Finsku vsadili na správnou kartu.

V Česku konkrétně vše začne až příští rok na přelomu ledna a února, kdy na náš trh Nokia uvede kromě zmiňované Lumie 800, i nižší a tím pádem potupnější model, Nokia Lumia 710. Předpokládané ceny jsou 12 500 Kč pro osmistovku a přibližně 8 000 Kč pro Lumii 710.

Oficiální fotografie Nokia Lumia 800

To se ale bohužel nebude týkat například Slovenska, pro které bude Nokia, z důvodu nepřítomnosti lokalizace Windows Phone, stále vsázet na N9 s MeeGo.

Prvními Lumiemi to ale všechno jenom začíná. Nokia si na nás v příštím roce samozřejmě chystá i další překvapení. Rok 2012 bude pro tuto společnost zcela jistě rozhodující.

A právě plány na nadcházející rok jsme se pokusili rozkrýt v rozhovoru s Country Managerem Nokie pro Českou Republiku a Slovensko, Petrem Kasou. Kromě jiného jsme se zajímali hlavně o konkrétní plány s Windows Phone a Symbianem. Ačkoliv jsme často samozřejmě nedostali úplně konkrétní odpovědi z obecných náznaků lze už nyní lecos vytušit. Ostatně poslechněte si sami…

Rozhovor s Petrem Kasou o budoucnosti Nokie

Jedním z hlavních témat rozhovoru byla, a na začátku nového roku také samozřejmě ještě bude, Nokia Lumia 800. Tu jsme měli možnost si na místě také krátce osahat a můžete se tak na zítra těšit také na první pohled na videu a pár fotografií. Už nyní ale můžeme prozradit, že chystané „osmikilo“ plně dostává našim očekáváním – prostě N9 s Mangem…

Video s prvními dojmy: Nokia Lumia 800: první pohled do nového okna od Nokie (video)

Diskuze ke článku
Norek
Nechápu tu Nokiáckou zaslepenost WP. Jak mohou telefony, které oproti Symbianovým umí půlku věcí, nahrazovat Symbiany od highendů? Na WP si možná Nokia najde nové zákazníky, možná přebere některé od iOS. Ale od Symbianu je WP tak vzdálený a úplně jinak zaměřený, že uživatelé Symbianu spíše přejdou na Android. Jestli nebudou Symbianové modely schválně schazovat, tak jsem zvědav, jak budou vysvětlovat, že telefony v nižší kategorii toho umí více než ty v té nejvyšší. WP7 by se mi možná líbily jako náhrada za Nokii 5310, ale když už sem si zvykl na výhody Symbianu, jako je kvalitní správa běžících aplikací, možnost totálních změn systému, oproti WP7 také podpora funkcí jako paměťové karty, mass storage, spousta aplikací, které MS, netuším proč, neschvaluje, tak se o to opravdu nenechám připravit jen proto, že mi někdo řekne, že to není cool. No a doufám, že si Nokia alespoň dokáže dupnout, a půjde přes tlačítko vyhledávání vyhledávat v něčem jiném než v Bingu, protože třeba u nás to rozhodně není žádná výhra.
danny
Norek co sa divis,microsoft pred nedavnom pohorel na svojich vlastnych mobiloch,tak vyuzil stagnaciu europskej nokie.Nastrceny inovator z ms vtiahol Nokiu do americkeho giganta velmi pohodlne,po ceste zarobil na padajucich akciach,rusil hotove fabriky a rozdaval vypovede.Teraz nastupi typicky zamorsky diktat v tvare obdoby itunes,lebo mass storage nema kontrolu a bing je ms produkt,google konkurent.Okrem ineho vznika novy os pod tvorbou silnych spolocnosti,menom tizen,ktory by nemal byt ;zdanovany; od mrkvochvostu.
Jarda
Asi nejjednodussi postup jak dosahnout toho aby se NOKIA vzchopila je tento : 1)Strcit si Symbian do prd*le. 2)Poslat WM do ri*i 3)Instalovat Android...jak jednoduche ze??Meli by obcas "inzenyri" z Nokie vylezt ven a udelat pruzkum...
Darebak
Abych řekl pravdu, když už ste byli v Nokii otázka na příchod Belle by neuškodila. A je jedno jestli by vám něco řekl nebo by řekl, že stále platí rok 2011. Třeba na názor, že to David tentokrát nauhádnul, nebo jestli platí stále poslední kvartál roku ikdyž se všude na internetu píše že to nakonec bude až rok 2012. Myslím, že by to spoustu lidí potěšilo :-).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze