Nokia Lumia 800: první pohled do nového okna od Nokie (video)

6

Zalíbila se vám Nokia N9, ale neoslovilo vás opuštěné MeeGo? Líbí se vám Windows Phone, ale všechny telefony se vám zdají moc tuctové? Pak se těšte na příští rok, protože Nokia v Lumii 800 zkombinovala právě netradiční design N9 a operační systém od Microsoftu.

Můžeme se na to podívat ale i z opačného úhlu. Nokia se zařadila mezi ostatní výrobce a chystá se na náš trh uvést jeden z mnoha dalších, stejně vybavených smartphonů s Windows Phone 7.5 Mango.

Oficiální fotografie Nokia Lumia 800 a N9 - poznáte která je která?

Čím se bude chtít odlišit? Jednojádrovým 1,4GHz procesorem, 512 MB RAM, interním úložištěm o velikosti 16 GB nebo 3,7“ velkým displejem s rozlišením 480 × 800 px to rozhodně nebude. To nabízí v podstatě každý WP telefon.

Na co Nokia vsází je především netradiční design, který je, jak už bylo řečeno, v podstatě totožný jako u N9. Tedy jednolité plastové tělo s unikátním minimalistickým designem. Z jediného MeeGo telefonu si Nokia 800 bere také AMOLED displej, který zaujme především tím, že je umístěn opravdu těsně pod povrchem ochranného skla, což naživo vypadá opravdu efektně. I když subjektivně ne tak, jako v Meegu, které se mi osobně k designu telefonu svým prostředím hodilo více, než hranatá „okna“.

Z průměru by mohla první Nokie s Windows vyčuhovat také díky fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx. Fotoaparát jsme otestovat nestihli, ale dá se předpokládat, že bude podávat velmi podobné výkony, jako N9.

Ve včerejším videorozhovoru se jako o posledním lákadle zmiňoval šéf české Nokie o přítomnosti mapových podkladů tak, jak je známe ze Symbianových telefonů. Chybět nebude ani automobilová navigace Nokia Autem (anglicky Nokia Drive). Fungování těchto aplikací si můžete prohlédnout společně s prvním pohledem na samotnou Lumii 800 na níže přiloženém videu.

Nokia Lumia 800 – první pohled

To je z lákadel Nokie 800 všechno. Bude to stačit na konkurenci, která přeci jen bude o dost levnější? Připomeňme, že Nokia Lumia 800 by se na náš trh měla dostat na přelomu ledna a února za cenu přibližně 12 500 Kč.

Těžko říct. Já osobně tipuji, že Nokia Lumia 800 bude srdcová záležitost. Tedy buď vás dostane její design a zpracování, a koupíte si jí nehledě na porovnání s výbavou konkurence, a nebo vás nechá chladným, potom to bude mít o mnoho těžší. Oboje tedy za předpokladu, že vám bude vyhovovat v některých ohledech dost specifický Windows Phone…

Jak to vidíte vy?

Technické parametry Nokia Lumia 800

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 61,2 × 12,1 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012,

Tip: Podívejte se také na videorozhovor s Petrem Kasou o budoucnosti Nokie a o tom, jaké plány mají s Nokií 800.

Diskuze ke článku
Jerry
Chápu, že je to vzorek, co putuje mezi novináři, ale ten plastovo-kovový proužek na zadní straně si mohli odpustit, evidentně je to úplný lapač škrábanců...
Marek
Teda né že bych tuhle Nokii chtěl(protože WP prostě nezkousnu,zlaté Meego v N9),ale nechápu tuhle "geniální" taktiku stejně jako v případě Asusu Transformeru Prime uvést novinku buď pár dní před vánoci(což v případě Asusu znamená,že u nás před vánoci nic) nebo v případě Nokie až v lednu,únoru.To mi hlava nebere??Žeby nechtěli vydělat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze