Nokia Lumia 710: barevná kráska v okně

6

Druhou a levnější Nokií s Windows Phone Mango, která byla dnes představena, je Lumia 710. Útočit bude nižší cenou, ale stále velmi dobrou výbavou čítající 1,4 GHz procesor či 3,7 palcový ClearBlack displej a především velmi zdařilým designem s mnoha barevnými kryty.

Ani druhá Nokia s Windows Phone Mango nebyla nijak zásadním překvapením, neboť jsme o tomto modelu i designu věděli několik dní a týdnů dopředu. A právě design bude zřejmě největším lákadlem modelu Lumia 710. Doposud byla většina telefonů s Windows Phone striktně střižená, ve tvaru tmavého kvádru. Tento dosavadní styl Nokia Lumia 710 zcela vyvrací. Přichází s oblými hranami, úzkým tělem a především mnoha barevnými variantami. Přední strana nicméně bude vždy bílá nebo černá. Takřka volnou ruku budete mít při výběru barvy zadního výměnného krytu. Ty Nokia bude prodávat zvlášť a jejich barvy budou ladit s barevnými tématy, které si lze zvolit v systému Windows Phone.

Nokia Lumia 710 - oficiální fotografie

Přední straně dominuje 3,7 palcový displej, který je sice pouze technologie TFT, avšak nabídne technologii ClearBlack, kterou známe již z dřívějších Nokií. Design přední strany je jinak čistý a pod displejem je pouze nezbytná trojice tlačítek. Ta jsou v dnešní době celkem nezvykle hardwarová. Další tlačítka pak najdeme na pravém boku. Jde o nezbytnou kolébkovou klávesu regulující hlasitost a pro Windows Phone telefony tradiční spoušť fotoaparátu.

Čistě je vyvedena i zadní strana. V lesklém krytu je do chromového rámečku zasazena čočka 5 megapixelového fotoaparátu s automatickým ostřením. Vedle se nachází ještě malinká LED dioda. Efektně působí průduchy hlasitého reproduktoru ve spodní části zadního krytu. Pokud prahnete po konkrétních rozměrech, odkáži vás na přehlednou tabulku pod tímto článkem. Zde jen zmíním, že Nokia zachovala příjemné hodnoty a díky oblému designu se bude „sedm set desítka“ držet pohodlně.

Nokia Lumia 710 nabídne pestrobarevné výměnné kryty

Označením 710 spadá nová Nokia do vyšší střední třídy. Proč Nokia přidala ještě jméno Lumia je nám trochu záhadou. Doufejme jen, že se zase nedočkáme nějaké změny označení. Výbavava by teoreticky měla být podobná ostatním Nokií z řady 7xx. O výkon se bude starat jednojádrový procesor s taktem 1,4 GHz. Abychom si neříkali jen čísla, dodám, že jde o v současné době nadprůměrnou hodnotu v dané třídě. Operační paměť RAM dosáhla na 512 MB. Není to málo, ale ani nijak moc. O displeji jsme již mluvili a tak se podívejme třeba na baterii. Kapacita 1300 mAh nikoho rozhodně neohromí, přesto Nokia slibuje až 38 hodin nepřetržitého poslechu hudby. Nižší model se vyznačuje menší pamětí. K dispozici bude jen 8 GB, což je vzhledem k absenci paměťových karet poměrně omezující.

Softwarová výbava z velké části vychází z operačního systému Windows Phone Mango. Nokia si jej nijak zásadně neupravila a spíše jen tu a tam přidala nějakou svou funkci. Počítat tak samozřejmě můžete třeba s Nokia mapami s bezplatnými mapami i automobilovou a pěší navigaci pro celý svět zdarma. Stáhnout je bude možné přímo z Marketplace při zahájení prodeje nových Nokií. Novou službou je Nokia Music a Mix Radio. Jde o různé online hudební kanály a v druhém případě o spoustu žánrových rádio stanic. Samozřejmostí jsou sociální sítě, kde si budete moci synchronizovat vaše účty s Facebookem, Twitterem a LinkedIn. Ze zkušeností víme, že provázání se sociálními sítěmi je u Windows Phone prvotřídní a jiné platformy nemohou konkurovat. Pohodlnost prohlížení internetu zajistí nový Internet Explorer 9.

Nokia Lumia 710 - oficiální fotografie

Na závěr zbývá odpovědět ještě jednu důležitou otázku. Kdy se Nokie Lumia 710 dočkáme? Bohužel nepočítejte s tím, že byste si ji nadělili pod stromeček. Do České republiky se totiž nová Nokia podívá až v průběhu prvního čtvrtletí 2012. Nokia oznámila také cenu, která bude startovat na 270 eurech bez daně. Pokud ji přepočítáme na české koruny a připočteme 20% daň, vyjde nám zhruba 8 tisíc korun. Co na novinku říkáte? Zaujala vás svým svěžím designem a uvažujete, že byste si ji pořídili? Podělte se s námi o vaše dojmy v diskuzi níže pod článkem.

Technické parametry Nokia Lumia 710

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62,4 × 12,5 mm, 125,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012, 8 000 Kč
Diskuze ke článku
zami
Pěkný mobil, uvažoval bych o jeho koupi ale mně moje Nokia ještě slouží.
Arnold
JJ ta modro-bílá vypadá designově fakt moc pěkně
fry
keby mala belle, tak by to bol mobil pre mňa. wp ma neoslovuje. je ešte príliš nedokonalý. a tiež má pomerne uzavretý súborový systém. a to nie je pre mňa.
R
palec hore za dizajn !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze