Retro: Sony CMD-J6: špičkový displej roku 2001

19

V dnešním díle našeho retro seriálu zcela opustíme Starý kontinent a přesuneme se na dálný východ, konkrétně do Japonska. V této zemi je doma výrobce Sony, který kdysi dávno před 10 letým spojenectvím s Ericssonem, slavil úspěchy s řadou telefonů CMD-J, která nabízela na svou dobu například špičkové displeje.

Dva týdny uběhly jako voda a vy si právě čtete již šestý a zároveň první prázdninový díl našeho retro seriálu. Ačkoliv to není zcela jednoduché, snažíme se dávat prostor každé značce, která se nějakým způsobem zapsala do dějin mobilních telefonů. Již jsme tu měli Sony Ericsson, samotný Ericsson a dnes přichází řada na samotné Sony. Samozřejmě nepůjde o nové modely, neboť Sony svou samostatnost obnovilo až na sklonku loňského roku. Naopak se přesuneme na počátek třetího tisíciletí do dob, kdy o nějakém Sony Ericssonu neměl nikdo ani tušení. Píše se rok 2001 a Sony představil nástupce modelu CMD-J5 a pojmenoval jej jednoduše CMD-J6.

Něco o oslavenci

Ačkoliv se může zdát, že Sony CMD-J6 se řadil mezi tehdejší špičku, není tomu tak. Při začátcích prodeje, v průběhu srpna 2001, se pasoval do oblíbeného středního proudu, kdy za dobrou cenu nabízel slušnou výbavu okořeněnou bonusem, který konkurence neměla. Z fotografií si můžete povšimnout, že již tehdy Sony kladlo důraz na design a její telefony se do značné míry odlišovaly od konkurence. Žádné obliny, ale naopak ostře střižené linie. Na první pohled z telefonu dýchala technologická vyspělost. Tu sice trochu kazila trčící anténa, avšak v roce 2001 nešlo o nic neobvyklého.

Pojem "pádlo" jsme znali již v roce 2001

Telefony Sony byly vždy považovány za jakási „pádla“. Však na výšku CMD-J6 měří 123 milimetrů, a to bez antény. S anténou rozměry povyskočí o další dva centimetry. Naopak šířka patřila mezi nejmenší, pouhých 43 milimetrů. Tloušťka 20 milimetrů byla v normě. Velmi příjemná byla naopak hmotnost 82 gramů.

Za nízkou hmotnost mohla především použitá baterie, kterou můžeme pasovat mezi ony bonusy, které konkurence mohla závidět. Sony použilo Li-Ion akumulátor, který nepodléhal paměťovému efektu a mohli jste jej nabíjet, kdy se vám zlíbilo. Kapacita 640 mAh nebyla nijak oslnivá ani tehdy a CMD-J6 svou výdrží nijak nevynikal.

Ke střední třídě v roce 2001 ještě stále patřila anténa

Hlavním tahákem ale byl téměř čtvercový displej. Ne, barevný ještě nebyl, ale přesto nabízel něco, co ostatní ne. Pojďme ale popořadě. V prvé řadě nabízel při rozlišení 96 x 92 pixelů prostor až pro šest řádků textu a byl samozřejmě grafický. Jeho chloubou ale byla možnost zobrazit až čtyři odstíny šedi. Toho Sony dokázalo využít především v hlavním menu, které na tehdejší dobu vypadá fantasticky.

Retro: Sony CMD-J6

Ve výbavě dále zaujal vícepoložkový telefonní seznam schopný pojmout až 500 kontaktů. Tím se Sony částečně katapultovalo do role manažerského telefonu. Ostatně to umocňoval i kvalitní kalendář, který rovněž využíval špičkového displeje. Při psaní SMS zpráv jste mohli využívat českou T9 a nechybělo počítadlo napsaných znaků.

Displej vynikal 4 odstíny šedi

Zajímavosti a závěr

Pokud se zadíváte na čelní stranu a na malou chvíli opustíte displej, možná si všimnete, že chybí nějaké ovládací prvky. Máme tu plastovou a velmi pohodlnou alfanumerickou klávesnici, tlačítka se sluchátky a jedno funkční tlačítko. Kde jsou šipky, joystick či něco podobného? Pamětníci již vědí a všem ostatním ovládání telefonů Sony připomenu. Na levém boku se pod konektorem pro sluchátka vyskytoval jog-dial. Co to je? Jde o kolečko, které jste ovládali ukazováčkem či prostředníčkem, respektive palcem, pokud jste byli leváci. Kolečko sloužilo zároveň jako potvrzovací klávesa. Po chvilkovém seznámení jste na něj nedali dopustit. O oblíbenosti svědčí i to, že jej později Sony Ericsson využíval na svých komunikátorech řady P a nalézt jsme jej mohli v dalších produktech Sony, například v kamerách.

Neobvyklé, ale velmi zajímavé a hlavně rychlé ovládání pomocí kolečka Jog-dial

Poměrně nezvyklý byl rovněž systém odemykání a zamykání klávesnice. Žádné delší přidržení nějaké klávesy (používal Siemens), kombinace kláves (používala Nokia) či vymačkání kódu (používal Alcatel), ale posuvník. Jednoduché, praktické a rychlé. Posuvník navíc v opačném směru sloužil jako rychlý přepínač profilů. Výčet zajímavostí zakončím možností nahrávat si vlastní vyzváněcí zvuky, byť velmi krátké.

Sony CMD-J6 se v České republice začal prodávat v srpnu 2001. Bohužel v prodeji dlouho nevydržel, což s ohledem na skvělou výbavou a příznivou cenu kolem 5 tisíc kroun zní velmi překvapivě. Pravděpodobným důvodem neúspěchu byl na tehdejší dobu nezvyklý japonský design. Pokud byste si chtěli osobně zavzpomínat, obrňte se trpělivostí. Sehnat zachovalý kousek není zcela snadnou záležitostí. Nicméně možné to je. Ceny se pohybují kolem 400 Kč.

I přes menší šířku se telefon držel dobře

Již nyní pro vás vymýšlíme další, v pořadí sedmý díl seriálu retro. Pár adeptů již v hlavách nosíme, avšak máte-li tip na zajímavý mobilní telefon, který se před více jak 5 lety nesmazatelně zapsal do veřejného povědomí, neváhejte a napište nám jej do diskuze pod tímto článkem.

Diskuze ke článku
Trey Sand
N-Gage - Kříženec mobilu a herní konzole poprvé v roli nokie :-D
Trey Sand
Jinak si ho před 11 lety pamatuju moc dobře :-D dostal jsem ho k narozeninám před vánocema :-D schovanej v psí boudě s jednou svíčkou :-) vzpomínám jako jeden z nejlepších telefonů ze staré doby :-)
Trey Sand
Pamatuju si následnýho nástupze který snad byl Z7 bez anteny :-)
vasut
Nastupce byl J7

A jinak ho mam stale v supliku a funkcni...navic si pamatuji, ze jsem pomoci ruznych for do nej nahral upravenej firmware, coz melo za nasledek 2 animovana pozadi a nejaky hry (tetris a jeste neco)...coz byl tehdy celkem masakr :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze