Retro: Siemens ME75 – klasika v odolném hávu

5

Odolné telefony nejsou výsadou pouze dnešní doby a setkáváme se s nimi již bezmála dvě dekády. Obrněnci z dob dávno minulých však vypadaly o poznání jinak. Nejenže je nerozházela voda či prach, ale s hrdostí ustály i nějaký ten pád na tvrdou zem. To je případ i dnes vzpomínaného Siemensu ME75, který na přelomu let 2005 a 2006 bojoval o přízeň zákazníků ve střední třídě.

Siemens ME75

Znalým uživatelům bude model ME75 velmi povědomý, neboť se jedná jen o převlečený Siemens C75, na který jsme mimochodem již v seriálu Retro vzpomínali. Šlo o výbavou i vlastně vzhledem totožné modely. Odlišností byla ona zvýšená odolnost.

Krátké představení

Siemens ME75 byl světu oficiálně představen v říjnu 2005, jakožto zástupce střední třídy, což šlo jasně rozpoznat dle spojitosti s modelem v řadě C. Šlo o kompaktní telefon, který se se svými rozměry snadno skryl do dlaně. Dodáván byl především v tmavých odstínech, které samozřejmě lépe odolávaly jakémukoliv zašpinění.

Retro Siemens ME75

Hlavní výhoda tkvěla ve zvýšené odolnosti. Telefon tak přežil zmoknutí, polití a nerozházel jej ani prach. Nacházíme se však v roce 2005 a všechny citlivé části bylo nutné chránit. Veškeré konektory a dokonce i fotoaparát tak byly osazeny gumovou krytkou. Je nasnadě, že šlo o věci, které uživatelé rádi a snadno ztráceli. Případné pády tlumilo nejen bytelné plastové tělo, ale také množství gumy, které se na různých místech nacházelo. Po 11 letech už by telefon svůj účel zdaleka neplnil, neboť gumové materiály již ztratily své původní schopnosti.

Čelní straně dominoval 1,8palcový displej s rozlišením 132 × 176 pixelů. Zcela typické rozlišení pro většinu tehdejších modelů německého výrobce bylo na zmíněnou úhlopříčku více než dostatečné. Displej dále dokázal zobrazit 262 144 barevných odstínů a celkově patřil rozhodně k tomu lepšímu, co se ve střední třídě nacházelo.

Ovládání zajišťoval pětisměrnný joystick. U mnohých výrobců skvělý způsob ovládání, u Siemensů často důvod mnoha problémů. U modelu ME75 byl joystick zbytečně moc zapuštěný, což ovládání nijak neprospělo. Skromný prostor kolem něj pak vyplnily dvě kontextová klávesy a tlačítka pro telefonování. Změnou prošla alfanumerická klávesnice, která byla vyrobena z tuhé gumy. Pro stisk tak bylo nutné vynaložit trochu více síly, nicméně po chvilce zvyku se na telefonu psalo velmi pohodlně.

Výbava

Ti z vás, kteří pamatují telefony Siemens, případně je delší dobu používali, si jistě vzpomenou na značnou volnost, která v prostředí panovala. Výrobce nechal uživateli skutečně téměř volnou ruku v tom, co si jak zařídí. Nechybělo tak mnohé nastavení prostředí, případně kompletní přístup do správce souborů, což tehdy nebylo zdaleka obvyklé.

Výsadou Siemensů byla také velká interní paměť, která v modelu ME75 překročila hranici 10 MB. Nezdá se to moc, jenže jako hudební přehrávač telefon využít nešel a ve výsledku se o paměť dělily obrázky, fotografie, melodie a hry. Her bylo nepřeberné množství a s výkonem na tom tento Siemens rovněž nebyl zle. S podporou Javy jste si kromě her mohli stahovat i praktické aplikace a tím rozšiřovat schopnosti telefonu. I Siemens ME75 se tak mohl naučit pracovat například s dokumenty MS Office.

Integrovaný fotoaparát disponoval VGA rozlišením a snímky příliš kvality rozhodně nepobraly. V tehdejší době však opět nešlo o nic neobvyklého a pro prohlížení na displeji telefonu to stačilo. Jiný názor již máme na záznam videa. Maximální rozlišení totiž bylo „dechberoucích“ 128 × 96 pixelů, tedy dokonce méně, než je rozlišení displeje. Kvalita byla vyloženě tristní. Siemens dále kladl důraz na propracovaný adresář a funkce pro organizaci času, ve kterých exceloval. Dostalo se také na podporu internetu skrze GPRS třídy 10. Využití tak rázem našel wapový prohlížeč či e-mailový klient. S okolí jste se mohli spojit kabelem nebo infračerveným portem, jenž měl své místo na levém boku telefonu.

Závěr

Siemens ME75 se na českém trhu objevil krátce po svém představení a mnozí si jej tak v roce 2005 mohli nadělit pod stromeček. K jeho oblíbenosti přispěla nejen vyvážená výbava či odolnost, ale také rozumná cena pod hranicí 6 tisíc korun.

Telefon Siemens ME75 do seriálu Retro zapůjčil pan Michal Petrásek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Siemens ME75

Kompletní specifikace
Konstrukce105 × 46 × 18 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 1,8" (132 × 176 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 128 × 96 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2005, 6 000 Kč