Retro: Siemens A35 - odlehčená verze populární C35i

15

Odlehčené verze lépe vybavených strojů nejsou výdobytkem posledních let. Něco podobného bylo k vidění třeba už v roce 2000 u německého Siemensu. Výrobce obral populární model C35i o většinu výbavy, zmenšil displej a dal tak vzniknout velmi levnému modelu A35, který však na pohled vypadal velmi podobně.

Úvodem dnešního, již 45. dílu seriálu Retro, se sluší připomenout, že právě Retro slaví v těchto dnech své 2. narozeniny. 11. května 2012 jsme se prvně se vzpomínkovým seriálem přihlásili s telefonem Sony Ericsson P1i. Tímto bych rád poděkoval za vaši přetrvávající přízeň.

Nyní se již však věnujme dalšímu zástupci, který má tu čest se ukázat. Dnes zavzpomínáme na Siemens A35. Jednalo se o základní model řady 35, která se světu představila v roce 2000. Model A35 přišel na svět jako poslední.

Siemens A35

Krátké představení

Již v úvodu jsem naznačil, jakým telefonem Siemens A35 byl. V době jeho začátku prodeje, zhruba na jaře 2001, byl v plné síle legendární Siemens C35i a německý výrobce, vědom si popularity, připravil konstrukčně podobný model, ale za podstatně nižší cenu. A35 tak nabídla tradiční oválný design, na zádech vyboulený kryt baterie a také typickou plochou anténu, kterou se Siemens patřičně chlubil. Měla být totiž mnohem odolnější než běžné antény u konkurence.

Siemensu A35 se mohlo klidně přezdívat menší buřtík kvůli tloušťce 28 milimetrů

Na dálku tak mnozí nemuseli poznat, zda telefonujete s levnou A35 nebo s mnohem dražší C35i. Odlišností však několik bylo. A35 byla o dost tlustší, Siemens se u levného modelu nijak nesnažil zmenšit baterii a boule na zadní straně byla výrazná. V ruce to nevadilo, při položení na stůl už však trochu ano.

Do ruky však padl pohodlně

Další odlišností byl displej. Ten byl na A35 velmi malý a nabízel pouze dva řádky textu. To již samo o sobě příliš nepřidávalo pohodlnému používání. Němci si navíc nedokázali poradit s úpravou prostředí a mnohdy nastávaly kuriózní situace, kdy jste neviděli skoro nic. Typicky při psaní textových zpráv, kdy se text zobrazoval na pouhém jednom řádku.

Za velkou tloušťkou stála především baterie

Oproti ostatním modelům řady 35 bylo do značné míry překopané rozložení tlačítek. Zmizela čtveřice kontextových kláves a zbylo jediné tlačítko. Přibyla naopak tlačítka se šipkami, tak trochu předzvěst řady 45, a nakonec se odporoučela i klávesa s přímým vstupem do seznamu kontaktů. Naopak netradičně se na telefonu Siemens objevilo korekční tlačítko C. Celkově byla klávesnice velmi nepohodlná a hodnotil bych ji hůře, než nijak pohodlnou klávesnici u C35i. Tlačítka byla pryžová, značně se kývala a navíc kladla velký odpor při stisku.

Silnou anténou se Siemens chlubil

Výbava

Kapitola výbava bude tentokrát skromnější. Siemens A35 totiž opravdu takřka nic neuměl. Ale nejprve si řekněme o tom, co dokázal. Uměl zobrazit aktuální čas. Kamarádil se dokonce i s datem, ten však využíval jen u zpráv či hovorů. Poradil si se službou SIM Toolkit a nezvykle nabízel odpočítávání napsaných znaků při psaní zpráv. To uměl v řadě 35 jen Siemens A35 a nejvyšší S35i. Dobře vybavené modely C/M35i se musely obejít bez počítadla.

A to je vše, přátelé. Více funkcí „Á-Třicet pětka“ nenabízela. Chyběly například i tak samozřejmé vibrace. Stejně tak vás telefon nevzbudil, neboť budík byl pokrokovou funkcí pro Siemens A35 zapovězenou. O nějakých hrách či upomínkách se po zjištění, co vše chybělo, asi ani nemusím zmiňovat.

Závěr

Siemens A35 se začal prodávat na jaře roku 2001 za zhruba 3 500 Kč a díky této nízké cenovce se okamžitě stal součástí nabídek předplacených sad všech našich operátorů. Cena během o jeho více jak ročního působení klesala jen velmi pozvolna, neboť vývoj tehdy nebyl ještě tak překotný, aby telefon za rok výrazněji zastaral. Výbava totiž takřka odpovídala Siemensu C25 z roku 1999.

Technické parametry Siemens A35

Kompletní specifikace
Konstrukce118 × 46 × 28 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (? × ? px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 3 500 Kč
Diskuze ke článku
Honza
Neeee.. Muj prvni mobil.. Jak ja z nej byl nadseny :D Sice toho moc neumel, ale dalo se z nej prozvanet a psat smsky. To mi tehdy bohate stacilo :D Diky redakci za vzpominku :)
Igor
Tiez to bol moj prvy MT.
Musim povedat, ze bol neznicitelny.
milda
To byl krám už když to vyšlo, ten displej je tragédie.
tankista88
Tento mobil mam :D ale moc ho nepouzivam

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze