Retro: Nokia 7250i – S40 v extravagantním balení

14

Nástup barevných displejů finská Nokia nemohla zaspat a připravila bohaté portfólio modelů založených na platformě S40, které se vesměs lišily pouze svým vzhledem. Vybral si konzervativněji smýšlející zákazník i ten, který se chtěl odlišit. Nokia 7250i se zaměřovala právě spíše na extravaganci a originální vzhled. Výbavu navíc vylepšila integrovaným fotoaparátem.

Nokia 7250i

Finské Nokie řady S40 byly před zhruba 13 lety velmi oblíbené. Jistě si vzpomenete například na modely 6610, 7210 nebo 6100, přičemž na poslední jmenovaný jsme v rámci seriálu Retro již vzpomínali. V dnešním díle se však podíváme na o něco lépe vybavenou Nokii 7250i, která však ve svém základu nijak nevybočovala od výše zmíněných sester.

Krátké představení

Nokia 7250i byla představena v červnu roku 2003 a od té doby nám uplynulo již bezmála 13 let. Hned v úvodu si řekněme, že šlo o telefon spíše vyšší střední třídy, který měl uspokojit i funkčně náročnější uživatele, kteří však zároveň hledali telefon, který nějakým způsobem vybočuje z řady. To tento model splňoval dokonale. V prvé řadě byl dodáván v méně obvyklých barevných kombinacích. Nokia si také dala záležet na ztvárnění klávesnice, kdy byla vždy tlačítka z alfanumerické části spojena v jedno. Nutno podotknout, že šlo o draze vykoupenou originalitu, neboť tím samozřejmě utrpělo pohodlí při tvorbě textu.

Retro: Nokia 7250i

Designovému směru ustoupil také funkční blok kláves, které byly buď malé nebo zkosené. Nejlépe ze všeho vyšel alespoň čtyřsměrnný ovladač, který se ovládal vcelku pohodlně. Abychom však Nokii jen nekřivdili, i na takto neobvyklou klávesnici si jistě bylo možné po nějaké době cviku zvyknout. Displej byl na tehdejší dobu zcela klasický čtvercového tvaru s úhlopříčkou 1,5 palce a rozlišením 128 × 128 pixelů. Dokázal zobrazit paletu až 4 096 barev a jeho technologie byla pasivní (CSTN). Co to znamenalo? Především horší obnovovací frekvenci, kdy jste na displeji mohli zahlédnout „duchy“ předchozích obrazovek. V roce 2003 však byla pasivní zobrazovací technologie zcela běžná a ke cti Nokie můžeme říci, že ji měla mnohem lépe zpracovanou, než například konkurenční Siemens.

Rozměry samotného telefonu byla ryze kapesní. Výška pouze 105 milimetrů a šířka 44 milimetrů zajišťovaly snadné uchopení, kdy jste telefon hravě schovali do dlaně. Tloušťka 19 milimetrů pak dokonce patřila k těm nejnižším ve své době. Hmotnost zařízení se pak zastavila na 92 gramech.

Výbava

Srdcem telefonu bylo prostředí Nokia Series 40, které ve své době rozhodně patřilo k tomu lepšímu v telefonech, byť opět můžeme vzpomenout na německý Siemens, který uživatelům dával mnohem větší volnost než Nokia ve svých telefonech. V každém případě uživatel získal pověstnou finskou jistotu. Prostředí bylo velmi přehledné a vycházelo z osvědčeného modelu starých černobílých Nokií. Pohotovostní displej jste si mohli zkrášlit tapetou. Hlavní menu bylo možné zobrazit formou přehledných velkých animací s popiskem, případně jako velmi nepřehlednou matici devíti ikonek. Ovládání obstarával čtyřsměrnný ovladač a dvě kontextové klávesy.

Ve výbavě jste objevili například vícepoložkový telefonní seznam schopný pojmout až 500 kontaktů. Nechyběla ani paměť na textové zprávy o velikosti 150 SMS. Dostalo se též na klasickou interní paměť, která lehce přesáhla hodnotu 4 MB. Do té se ukládaly obrázky, animace, vyzváněcí melodie nebo vaše MMS zprávy, se kterými si Nokia samozřejmě poradila. Jejich tvorba byla velmi snadná, protože obrázky jste mohli sami tvořit. Nokii 7250i nechyběl integrovaný digitální fotoaparát s rozlišením 0,1 Mpx (352 × 288 pixel). Rozlišení výsledné fotky předurčovalo právě jen a pouze pro použití v MMS zprávách.

O interní úložiště se dělily také Java aplikace. Snadno jste tak Nokii mohli naučit nějakou novou funkci, případně rozšířit nabídku her o nějaký nový herní titul. Pokud vás nebavili hry, mohli jste si čas ukrátit poslechem FM rádia, které fungovalo s připojenými sluchátky od Nokie. Kromě zábavy však tento model nabízel i přehledný kalendář či úkolovník a kalkulačku. Dostalo se také na e-mailového klienta a podívali jste se též na internet skrze wapový prohlížeč a technologii GPRS. S okolí se pak tato Nokia dokázala spojit pomocí infračerveného portu, který se nacházel na horní hraně.

Závěr

Nokia 7250i patřila v letech 2003 a 2004 mezi nejlépe vybavené zástupce s prostředím S40 a cena se zejména při zahájení prodeje vyšplhala do astronomických výšin. Například v říjnu 2003, kdy se Nokia 7250i objevila v nabídce Eurotelu, jste si ji mohli pořídit za 17 tisíc korun. Šlo však o silně nadsazenou cenu a již v lednu 2004 spadla k 11 tisícům korunám. Po roce prodeje už jste si tuto Nokii mohli pořídit za sympatičtějších 7 500 Kč.

Technické parametry Nokia 7250i

Kompletní specifikace
Konstrukce105 × 44 × 19 mm, 92 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,5" (128 × 128 px)
Fotoaparát0,1 Mpx (352 × 480),
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor850 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2003, 17 000 Kč
Diskuze ke článku
Honza “Nedos” Nedvěd
Honza “Nedos” Nedvěd
Pamatuju si jí moc dobře. Já měl modrou N7210, hrdě jsem si jí koupil za peníze z brigády a spolužák za půl roku dotáhl fialohou tuhle. Jak já mu jí záviděl :-)
pepe
Měl jsem 6610i, což byla funkčně prakticky stejná. Super telefon, dodnes ho používám, když jdu ho hor. S novou baterkou vydrží bez problému 12 dní.
kleinak
Jo,Jo, Nokia, to byla tenkrát nádhera, vyráběla tolik různých telefonů,že člověk si mohl koupit jaký chtěl. Je libo s kulatým ciferníkem,je libo vysouvací, nebo s qwerty klávesnicí, nebo véčko, odolné atd. opravdu obrovský výběr. A Samkšunt? V té době se nemohl z poloviny rovnat.
Dnes? Samkšunt je Jednička a Nokia v Kopru, kdybych si měl vybrat dobu, vrátím se do roku 2005.
Samkšunt dnes valí jeden telefon za druhým, podoba na 90% stejná, žádné inovace a o funkčnosti ani nemluvím, rozdíl je jen v ceně. To jsme dopadli. Nokia si tenkrát dovolila experimentovat a to si dnes ani Samkšunt nemůže dovolit. Měl jsem několik Samsungů, jen mu dnes nemůžu přijít na jméno, pro mě je to chrlič stále stejného i když je na Špici. Není všem dnům konec.
Tomáš S.
Dal jsem za ni bezmála 14000 Kč. Byla to tehdy špica. Byla prostě nepřehlédnutelná. No a za 3 měsíce si mi ji podařilo ztratit v Praze. Doufám, že to bylo poprvé a naposled.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze