Retro: Nokia 6100 - vše potřebné v malém vydání

6

Nástup mobilních telefonů s barevným displejem zachytila v roce 2002 velmi dobře finská Nokia. Důkazem budiž model 6100, který nabízel stylový vzhled, malé rozměry, ale nadprůměrnou výbavu v čele s barevným displejem schopným zobrazit až 4096 barev. A právě tato Finka bude náplní dnešního dílu seriálu Retro.

Představení Nokie 6100 proběhlo na podzim roku 2002, kdy se tento model stal v podstatě vrcholem nabídky finského výrobce, pokud jsme opomenuli operační systém Symbian.

Krátké představení

Nokia začátkem nového století zažívala zlatá léta a její dominantní postavení mělo i nadále pokračovat. Finský výrobce totiž ideálně zachytil nástup tehdy moderních technologií, ze kterých byl nejvíce žádán barevný displej. Proto již na sklonku roku 2002 nabízela hned několik modelů s barevným displejem, které pokrývaly různé cenové hladiny.

Retro: Nokia 6100

Dnes vzpomínaná Nokia 6100 patřila do party k Nokiím 6610 a 7210. Tvořila jakýsi střed v designu. Nešlo o silně extravagantní 7210, ani konzervativní 6610. 6100 šla svou elegantní cestou, kdy upoutala pozornost ladnými liniemi a zároveň neurážela svou neotřelostí. Jinými slovy přesně to, nač byli majitelé starších Nokií zvyklí. Doménou byly také velmi malé rozměry, které činily jen 102 × 44 × 13,5 milimetrů. Ve všech směrech šlo o malý telefon, který navíc vážil pouhých 76 gramů. V kapse jste o něm nevěděli, do ruky padl krásně.


Telefon působí i po letech velmi elegantně

Zatímco Siemens či Sony Ericsson se s displeji vcelku trápily, ať už nabízely málo barev nebo nízké rozlišení, Nokia nasadila laťku vysoko a ostatní se k ní následující rok jen snažili přiblížit. 1,5palcový displej s rozlišením 128 × 128 pixelů vypadá i s dnešního pohledu vcelku slušně. Všimneme si jen „duchování“, které jde na vrub pasivní zobrazovací technologii.


Displej i klávesnice se Nokii povedly

Před 11 lety se s mobilem především telefonovalo, psalo a občas hrálo. Pro všechny tyto účely byla nezbytně nutná pohodlná klávesnice. A jak již mnozí tuší, opět silná stránka Nokie, kterou předvedla i v modelu 6100. Klávesy sice nejsou vyloženě velké, ale jsou plastové, s ideálním zdvihem a jistým stiskem. Psaní je velmi příjemné i rychlé.

Výbava

Nokia 6100 patřila k tomu lepšímu, co výrobce v roce 2003 nabízel. Ve výbavě se tak nacházel vícepoložkový seznam, schopný pojmout až 300 kontaktů. Právě počet byl občas terčem kritiky, neboť konkurence uměla mnohem více. Na druhou stranu to většině uživatelů bohatě postačovalo. Své kontakty jste mohli doplnit o nějakou polyfonní melodii. 6100 zvládala až 4hlasé vyzvánění, což však již ve své době také nebyla dech beroucí hodnota.

Uživatelské prostředí

Myslelo se také na organizační funkce, které zastupovalo jednoduchý budík, kalendář a také úkolovník. Chybět nemohla ani kalkulačka. O zábavu se staraly zprávy MMS nebo podpora herní technologie Java. Vše mírně brzdila interní paměť s velikostí 725 kB, do které se příliš aplikací nevměstnalo.

Očekávat jste mohli také wapový prohlížeč, který spolupracoval s technologií GPRS třídy 4. Dostalo se také na infračervený port k připojení s počítačem. Na Bluetooth ještě byl u Nokie čas.

Závěr

Nokia 6100 se na našem trhu začala prodávat začátkem roku 2003 za vysokou cenu téměř 18 000 Kč. Za v podstatě maximální výbavu a elegantní design si výrobce nechal řádně zaplatit. Cena však postupem času klesala na přijatelnější hladiny.

Informací o ceně jsme se opět dostali na závěr dnešního dílu. Již za 14 dní se můžete těšit na kulatý 40. díl, ve kterém si ukážeme jeden chytrý telefon, kterému je bezmála 12 let.

Mobilní telefon Nokia 6100 do seriálu Retro zapůjčil pan Vlastimil Suchánek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Nokia 6100

Kompletní specifikace
Konstrukce102 × 44 × 17 mm, 76 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,5" (128 × 128 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 1 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor720 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
jarda
Tuhle nokii jsem mel. Byla dost draha, ale na tu dobu docela dobra. Pokud by se prodavala dnes, mela by hodnotu 400,-.Dnes je to nekde jinde.
Yegor
Krasavice (i dnes)
dagondrive
Pekne recenze, ja mam doma stary v peknym stavu Asus P320 s WM 6.1
milda
Uvažoval jsem nad ní, ale raději jsem vzal 7250i s vestavěným fotoaparátem:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze