Retro: Nokia 7210 – barevná klasika s FM rádiem

2
Retro: Nokia 7210 – barevná klasika s FM rádiem

Dnešní díl seriálu Retro v podstatě volně navazuje na ten minulý. Opět vzpomínáme na jednu z prvních Nokií s barevným displejem a prostředím Series S40. Tentokrát je to více stylově zaměřený model 7210, který lákal nejen na zajímavé barevné varianty, ale i na podivnou klávesnici. Tajným trumfem byla ve své době přítomnost FM rádia.

V dnešním 111. díle seriálu Retro se nám do rukou dostala finská Nokia 7210, která je vlastně sestrou modelu 6610, na který jsme vzpomínali v minulém díle. Oba telefony byly představeny v roce 2002 a nijak zásadně se v podstatě nelišily ani svou výbavou. Přesto model 7210 mířil na zcela jinou klientelu.

Krátké představení

Na první pohled jsou odlišnosti zřejmé. Zatímco Nokia 6610 cílila na konzervativní uživatele, kteří hledali osvědčenou klasiku bez výstředností, 7210 ztělesňovala přesný opak. V sedmičkové řadě se Nokia několikrát pořádně odvázala a tento model je toho důrazem. Lákal na různě barevné kryty a velmi nezvyklé rozpoložení klávesnice. Přednost dostal styl a takřka unikátnost každé jednotlivé klávesy. Výsledek vypadal dobře, ale samozřejmě si vybral svou daň při používání. Psaní textu nebylo příliš pohodlné. Ptáte se proč? Podívejte se na blok alfanumerických kláves. Mezi sedmičkou a devítkou, kde se běžně nachází osmička, je u modelu 7210 částečně osmička a částečně nula. O překlepy nebyla nouze a psaní poslepu vyžadovalo mnohem více cviku.

Retro: Nokia 7210

V základu však šlo o malou a lehkou Nokii, která se velmi dobře držela v ruce. Současně se také snadno ztratila v jakékoliv kapse. Nad klávesnicí se nacházel displej s úhlopříčkou 1,5 palce a běžným rozlišením 128 × 128 pixelů. Dokázal zobrazit paletu až 4 096 barev, což bylo ve své době prakticky maximum. Zobrazovací technologie byla pasivní (CSTN), přesto jste se na displeji prakticky nesetkali s duchy. Překreslování měla Nokia zvládnuté oproti konkurenci velmi dobře.

Další tlačítka se nacházela po stranách. Levý bok sloužil ke korekci hlasitosti, vypnutí či zapnutí obstarávala klávesa na horní hraně, kde dělala společnost infračervenému portu. Ten sloužil k bezdrátové komunikaci, neboť Bluetooth ještě chybělo.

Výbava

Celé prostředí stálo na platformě S40 ve své vůbec první verzi. Ta se ještě nijak zásadně nelišila od starších Nokií. Hlavní obrazovka tak poskytovala místo pro tapetu, indikaci stavu signálu a baterie a samozřejmě čas. Menu bylo sestaveno z jedné položky s velkým popisem a graficky povedenou ikonkou. Nokia 7210 zvládala polyfonní vyzvánění až se čtyřmi tóny současně a nijak ji nerozházely ani MMS zprávy. Pro tyto účely měla připravenou paměť o velikosti 725 kB. O tu se dělily také Java hry. Na videu můžete vidět například na svou dobu velmi povedenou akční plošinovka XIII.

Dlouhé chvíle jste nemuseli trávit jen trápením klávesnice při hraní her. Nokia 7210 totiž měla tajný trumf v podobě FM rádia. Přímo v balení jste nalezli nezbytná sluchátka, pomocí kterých jste si již snadno naladili svou oblíbenou rozhlasovou stanici. Netřeba asi připomínat, že šlo o takřka unikátní funkci a telefonů s podporou FM rádia byste v roce 2002 příliš nenašli. V další výbavě nechyběl například kalendář či vícepoložkový telefonní seznam. Podívat jste se mohli též na wapový prohlížeč skrze GPRS.

Závěr

Nokia 7210 se do prodeje dostala přibližně v říjnu 2002 a ačkoliv se nijak zásadně nelišila od 6610, cena byla vyšší. Finský výrobce si nechal zaplatit za přítomnost rádia a bez příplatku nebyl ani svým způsobem stylový vzhled. Cena 7210 se tak v počátku pohybovala kolem 18 tisíc korun.

Technické parametry Nokia 7210

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 45 × 17,5 mm, 83 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, ?" (128 × 128 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 1 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor850 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2002, 18 000 Kč
Diskuze ke článku
Luboš
Miláček, po 8210,a 8850 další nádherný telefon,měl jsem jí skoro 2roky + jsem si dokoupil vysouvací foťák s handsfree, to byla sranda,jak na ????️ roku na mě docela dost divně koukali:) mě se na ní psalo perfektně,ne jako na 3310,nebo 6230. po ní jsem si koupil 6230 s 512MB paměť kartou za téměř 2000.
Honza “Nedos” Nedvěd
Honza “Nedos” Nedvěd
Tenhle telefon jsem měl. Byl skvělý. Duchy displej docela mel, nebyl moc dobrej. Infraport skrz který nešlo nic poslat. Dál se k němu ale připojit fotak a měl obří výdrž na baterii. Taky to byl snad první můj telefon s handsfree. A na klávesnici se psalo i přes to jak vypadá skvěle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze