Retro: Nokia 6610 - jedna z prvních hezkých a barevných

13
Retro: Nokia 6610 - jedna z prvních hezkých a barevných

Nástup barevných displejů velmi dobře zachytila finská Nokia. Zatímco mnozí ostatní výrobci bojovali s mizerným rastrem, Nokia zvolila ideální rozlišení a její první modely nabízely vše podstatné v dostatečné kvalitě. Zářným příkladem může být populární Nokia 6610, na kterou právě dnes vzpomeneme. Od jejího představení uplynulo bezmála 15 let a stále vypadá k světu.

Nokia 6610 je z první vlny zařízení finského výrobce, která obsahovala barevný displej, podporu multimediálních zpráv a Javu. K představení došlo v říjnu 2002 a od té doby nám uplynulo bezmála 15 let. Úvodem zmiňme, že ačkoliv se to nemusí zdát, spadala tato Nokia spíše do vyšší třídy. Minimálně tedy cenou.

Krátké představení

Nokie v šestkové řadě vždy platily za dobře zpracovaná zařízení se slušnou výbavou, jinými slovy cílily spíše na konzervativní uživatele. A o totéž se minimálně z části snažila Nokia 6610. Spíše hranaté tvary doprovázela klasická konstrukce s kompaktními rozměry a velmi nízkou hmotností, za kterou stálo samozřejmě celoplastové tělo. To se samozřejmě po letech mírně rozvrzalo, ale zpočátku působilo velmi bytelným dojmem.

Nokia 6610 – Retro

Čelní strana byla téměř rovnoměrně rozvržena na čtvercový displej s úhlopříčkou 1,5 palce a rozlišením 128 × 128 pixelů. Displej byl sice pasivního typu (CSTN), avšak oproti konkurenci vypadal lépe a na displeji se téměř nevyskytovali duchové. Pod displejem byly umístěné funkční klávesy. Ovládání stálo na dvou kontextových klávesách a čtyřsměrné klávese. Velmi dobře se na Nokii 6610 psaly texty, blok alfanumerických kláves měl jasně dané rozestupy a tlačítka disponovala jistým stiskem.

Další klávesy se nachází po obvodu zařízení. Po pravém boku jde o dvojtlačítko regulující hlasitost. Jeho zpracování je však již o poznání horší a nikdy se netisklo příliš dobře. Problémem je zejména jeho tuhost. Poslední klávesa se poměrně tradičně nacházela na horní hraně a sloužila k vypnutí či zapnutí telefonu. Společnost ji dělalo okénko infračerveného portu, které zajišťovalo bezdrátovou konektivitu – Bluetooth ještě chybělo.

Výbava

Prostředí telefonu se až tak zásadně nelišilo od starších Nokií. Pohotovostní obrazovka s logem operátora a ukazatelem času indikovala sílu signálu, zobrazovala stav baterie a poskytovala popisky kontextových kláves. Vše však bylo pěkně barevné, displej zobrazil až 4 096 barev. Setkali jsme se také s prostředím S40, které Nokie provázelo po dlouhá následující léta.

Uživatel se mohl spolehnout na vícepoložkový telefonní seznam, český slovník T9 pro psaní zpráv nebo podporu multimediálních zpráv. Organizační funkce byly zastoupeny kalendářem nebo úkolovníkem. Dostalo se i na kalkulačku a další nezbytné funkce. Dlouhou chvíli zkrátila trojice her, která byla rozšiřitelná dalšími herními tituly či aplikacemi. Telefonu totiž nechyběla podpora technologie Java. Dostali jste se též na internet prostřednictvím wapového prohlížeče.

Závěr

Nokia 6610 se na sklonku roku 2002 dostala také na český trh a zákazníky dokázala lákat na zajímavé barevné varianty, které jistě také podpořily slušné prodeje. Startovací cena přitom nebyla rozhodně nízká a pohybovala se kolem 15 tisíc korun.

Technické parametry Nokia 6610

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 45 × 18 mm, 84 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, ?" (128 × 128 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 1 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor850 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2002, ?
Diskuze ke článku
Rob
Tak za prve, jedna z prvních hezkých, to znamená ze ty předtím byly hnusný nebo co? Kterej mobil byl hezci? Za druhe je zbytečné uvádět parametry co ten mobil nemel kdyz ty parametry prakticky neexistovaly.
Reser
Jedna z nejhezčích Nokií
Peter
Čiernu 6610i s foťáčikom ešte mám, funguje. Občas ju použijem.
Jan
Katastrofální recenze.. Dostupná? Vždyť 6rada byla pro manažeři.. Tomu odpovídala taky cena nad 15tis.. Dostupná v ty době byla tak možná Nokia 3510i.. Co se třeba v recenzi zmínit o možnosti výměnných krytu nebo nástupce modelu 6610i s fotakem a vylepšenými funkcemi.. Přídě mi, ze autor recenze v ty době nosil ještě pleny a s telefonem se v roku 2002 v realu nesetkal.. Příště radej ať to recenzuje někdo kdo ma reálné zkušenosti..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze