Huawei FreeBuds Pro 3
recenze

Huawei FreeBuds Pro 3

Parádní poslech a nejen to
1

Huawei nás kromě smartphonů, tabletů či chytrých hodinek dlouhodobě zásobuje také sluchátky. Nejnovější vlajková loď s označením FreeBuds Pro 3 pak přináší elegantní design, kvalitní zvuk i řadu užitečných vychytávek. Povede se jí obstát v záplavě konkurence?

Novou řadu chytrých hodinek Huawei Watch GT 4 doplnila také bezdrátová sluchátka Huawei FreeBuds Pro 3. Ta lákají, ve šlépějích svého předchůdce, na vysoce kvalitní zvuk, povedený design, ale také několik velmi praktických funkcí. Jak si vedla v testu?

Technické parametry Huawei FreeBuds Pro 3

Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 45,5 g/5,8 g
Barevná provedení zelená, stříbrná, bílá
Připojení Bluetooth 5.2
Kodeky LDAC, SBC, AAC, L2HC 2.0
Délka poslechu (dle výrobce) až 6,5 hodin hudebního poslechu bez ANC, až 4 hodiny poslechu s ANC, celkem až 30, respektive 18 hodin
Zvýšená odolnost IP54 (pouze samotná sluchátka bez pouzdra)
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a silikonové náušníky 4 velikostí

Konstrukční zpracování: zkrátka povedená

Podobně jako u nedávno testovaných sluchátek Sony WF-1000XM5, i v případě Huawei FreeBuds Pro 3 se mezigeneračně zmenšovalo, respektive zlehčovalo. Novinka má oproti předešlé generaci zhruba o 6 gramů lehčí pouzdro, ale i sluchátka jsou o 0,3 lehčí (každé jednotlivě). Zejména u sluchátek pak snížení hmotnosti může na první pohled působit úsměvně, avšak, na rozdíl od smartphonů, se u tohoto druhu elektroniky počítá k dobru každá desetina gramu. Snížení hmotnosti tedy vnímáme jednoznačně pozitivně, stejně jako zmenšení rozměrů pouzdra o 4,5 % (mezigeneračně).

Stejně tak jsme byli spokojeni s tím, jak sluchátka sedí v uších, což ostatně platilo i pro FreeBuds Pro 2. Tvar ucha uživatele, tedy i (dis)komfort během nošení je vysoce subjektivní záležitost, podle našich zkušeností se však FreeBuds Pro 3 společnosti Huawei povedla a mít je nasazená v uších neznamená žádné nepohodlí například ani po dvou hodinách. Během lehkých sportovních aktivit, jako je rychlejší chůze či mírný běh, pak sluchátka dobře držela v uších. Dokonce ani při malém experimentu na trampolíně sluchátka neměla tendenci vypadnout, což je pozitivní.

Sportovce pak jistě potěší rovněž zvýšená odolnost IP54, která zde figuruje jako „záruka“, že pot (ale ani déšť) sluchátka nerozhodí. Pouze je nutné myslet na to, že samotné pouzdru tuto certifikaci nemá. Dodejme, že ačkoliv je Huawei čínská značka, najdeme na sluchátkách i japonský rukopis, neboť má Huawei speciální akustickou laboratoř, jež se na těchto sluchátkách rovněž podílela, v Tokiu.

U pouzdra ještě na chvíli zastavíme, neboť u něj Huawei použil nový materiál, jenž má být odolnější proti škrábancům a jiným poškozením, s nimiž se u pouzder od sluchátek běžně setkáváme. Výrobce rovněž slibuje, že pant pouzdra testoval na více než 100 tisíc otevření zavření, což je u sluchátek vcelku nevšední, ale svým způsobem užitečná zkouška. Na pravém boku pouzdra si pak lze všimnout praktického párovacího tlačítka.

Líbilo se nám
  • mezigeneračně menší a lehčí
  • velmi dobře drží v uších
  • kvalitní zpracování
  • praktické párovací tlačítko na pouzdru
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • konkurence od Samsungu nabídne výrazně vyšší odolnost

Zvuk: budete více než spokojeni

Huawei FreeBuds Pro 3 chtějí pochopitelně zaujmout nejen designem a zpracováním, ale také kvalitou zvuku. Výrobce letos konkrétně implementoval Halbachovu soustavu permanentních magnetů, která slibuje nulové prodlevy při spuštění/pozastavení přehrávání zvuku, dále se však chlubí 11mm „Ultra-mag Bass“ měničem, jenž zajistí excelentní podání nízkých frekvencí až 14 Hz, či planárním měničem určeným pro zprostředkování výšek. Stejně jako minulý rok pak v nabídce najdeme kromě standardních kodeků SBC a AAC také proprietární Sony kodek LDAC s bitratem až 990 kb/s a L2HC 2.0 (až 960 kb/s), jenž pochází přímo od Huawei.

Přítomností zmíněných kodeků Huawei jasně cílí na náročnější posluchače, kteří se nespokojí pouze se streamováním hudby ze Spotify, ale používají například i Tidal či mají vlastní knihovnu hudby v nejvyšší možné kvalitě.

Aktivní potlačení hluku ani režim propustnosti naštěstí nepůsobí „uměle“.

Zvukový přednes je pak, podobně jako u předchozí generace, výtečný a velmi dobře vyvážený. Žádná složka zvuku tak nepřebíjí jinou, ačkoliv třeba tolik oblíbené basy zde rozhodně neschází a umí být pořádně úderné, avšak správně oddělené od dalších instrumentů. Velmi pěkně vyniknou zvukové kvality sluchátek při poslechu zpěvu interpreta s jemným kytarovým podkresem (například Hurt od J. Cashe), skvěle však budou znít bez rozdílů na to, jestli u vás převažuje rock, rap, pop či jiné žánry. Zvuk má rovněž velmi solidní prostorový efekt, ačkoliv ten je běžnější spíše u sluchátek mostové konstrukce s náušníky. V aplikaci Huawei AI Life, kterou si můžete, ale nemusíte nainstalovat, pak jsou podrobné možnosti nastavení ekvalizéru.

FreeBuds Pro 3 však zaujmou rovněž kvalitami ANC, které poznáte okamžitě, jakmile si sluchátka vložíte do uší (i bez poslechu hudby). Aktivní potlačení hluku funguje velmi dobře a dokáže výrazně odhlučnit okolí, také nepůsobí příliš „uměle“. Ti, kteří si měli možnost poslechnout více sluchátek, jistě dosvědčí, že u některých funguje ANC trochu zvláštně a příliš „počítačově“. Dobrý dojem ve mně zanechal i režim propustnosti, který působí rovněž vcelku přirozeně.

ANC pak oceníte nejen při poslechu, ale také během telefonování, kdy je zase hlas (kromě soustavy tří mikrofonů) snímán i konduktivní metodou z lícní kosti. Výrobce přitom kromě jednotky VPU (Voice Pickup Unit) integroval do sluchátek rovněž VACC (Voice Accelerometr), jenž pomáhá efektivněji „sbírat“ zvuk právě skrze kost. Těšit se tak můžete na vysoce kvalitní a čisté hovory.

Líbilo se nám
  • podpora kodeků LDAC i L2HC 2.0
  • perfektní ANC, které nepůsobí uměle
  • velmi kvalitní vyvážený zvuk
  • podpora aplikace s ekvalizérem

Funkce a ovládání: levou zadní

Ovládání sluchátek připadá na nožičky sluchátek, jež v sobě mají integrované podlouhlé plošky. Ty se nachází v mírné prohlubni, tudíž je snadné je nahmatat, navíc je doprovází zvuková odezva kliknutí. Tato tlačítka lze buď mačkat (pozastavení, přehrávání, další/předchozí skladba apod.), případně po nich přejíždět prstem, čímž lze regulovat hlasitost. Tento způsob ovládání jsem si velmi oblíbil, ačkoliv jsem zastáncem názoru, že hlasitost si většina posluchačů bude regulovat přímo v telefonu (či jiném zařízení).

V již zmíněné aplikaci lze pak ověřit, že mají sluchátka nejnovější verzi firmwaru i nastavit gesto dlouhého podržení tlačítka. Velkou výhodou těchto sluchátek je rovněž propojení multipoint, tedy možnost být najednou připojen ke dvěma zdrojům zvuku (například počítači a telefonu) a snadno se přepínat. Co mi naopak stále trochu schází, je funkce automatického pozastavení hudby, když uživatel promluví, kterou znám ze sluchátek Sony. Rychlé párování je dostupné, avšak pouze s dalšími produkty Huawei.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • multipoint propojení
  • rychlé párování s produkty Huawei
Nelíbilo se nám
  • funkce automatického pozastavení hudby, když uživatel promluví

Výdrž baterie: bez problémů

Huawei FreeBuds Pro 3 zvládala s aktivovaným ANC na jedno nabití zhruba 5 až 6 hodin přehrávání hudby, což je hodnota, kterou lze navíc ještě prodloužit, pokud se rozhodnete ANC vypnout. Baterie integrovaná v pouzdru pak zajistí další tři plná nabití, tudíž je celková výdrž na baterii více než slušná a postačí i náročnějším posluchačům.

Co se nabíjení týče, je zde USB-C , skrze které potrvá nabití zhruba hodinu, alternativou je pak bezdrátové nabíjení na podložce standardu Qi výkonem 2 W.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž na nabití
  • nabíjí se drátově i bezdrátově

Zhodnocení

Nejnovější generace Huawei FreeBuds Pro se i tentokrát povedla. Zájemce potěší především vysoce kvalitním zvukem s podporou důležitých kodeků pro náročnější posluchače, ale také povedeným zpracováním, solidní odolností, ale také slušnou výdrží na nabití. Výrobce by tak mohl zapracovat snad jen na automatickém pozastavení přehrávání zvuku ve chvíli, kdy uživatel promluví.

Konkurence

Nedávno představená Sony WF-1000XM5 nabízejí oproti Huawei FreeBuds Pro 3 několik praktických funkcí navíc, navíc se může mnohým více zamlouvat jejich matná povrchová úprava i propracovanější aplikace.

Konkurencí mohou být Samsung Galaxy Buds2 Pro, která by mohla zaujmout zejména majitele smartphonů Samsung, jež už zainvestovali do celého ekosystému SmartThings a mají v domácnosti další produkty stejné značky. Za jejich hlavní přednost považuji zvýšenou odolnost dle IPX7, pochopitelně se však můžete těšit i na kvalitní zvuk a ANC.

Oblíbenou volbou majitelů produktů Apple jsou logicky AirPods Pro 2. generace. Ta jsou rovněž velmi kompaktní, mají povedený zvukový přednes a zároveň disponují špičkovým aktivním potlačením hluku. V rámci ekosystému Applu je lze pak velmi snadno používat napříč různými (Apple) produkty.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • komfortní ovládání
  • sluchátka dobře sedí v uších
  • dlouhá výdrž na nabití + možnost bezdrátového nabíjení
  • vysoce kvalitní poslech
  • povedené ANC
Zápory
  • odolnost by mohla být vyšší
  • oproti konkurenci chybí některé softwarové funkce
Diskuze ke článku
Juraj Vrbjar
Juraj Vrbjar
Mám dotaz, jak jsou na tom sluchátka z hlasitostí? Mám freebuds pro 2 a max. hlasitost je žalostná (Tel. Honor magic 5 pro)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze