Huawei Watch GT 4
recenze

Huawei Watch GT 4

Stylové hodinky se sportovním duchem
4

Nová řada hodinek Huawei Watch GT 4 slibuje dlouhou výdrž na nabití, kvalitní AMOLED displej i zbrusu nové zdravotní a sportovní funkce. Jak se ale osvědčila v testu?

Huawei se na našem trhu v poslední době soustředí především na wearables. Tentokrát se podíváme na zoubek nejnovější sérii Huawei Watch GT 4, která přináší za relativně dostupnou cenu vylepšený sportovní monitoring a další přednosti ve stylovém hávu.

Huawei Watch GT 4 – videorecenze

Technické parametry Huawei Watch GT 4 46 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 46 × 10,9 mm, 48 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px), tvar: kruhový
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor524 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost, 6 499 Kč

Obsah balení: nic neschází

Huawei dodává Watch GT 4 v hodnotně vypadající krabičce, v níž najdeme kromě pečlivě uložených hodinek (s již nasazeným řemínkem) rovněž nabíjecí kolébku (včetně kabelu) a také manuály. Nic důležitého tedy nechybí.

Huawei Watch GT 4
Líbilo se nám
  • pěkně zpracovaná krabička

Konstrukční zpracování: stylový společník pro dámy i pro pány

Huawei Watch GT 4 dorazily na trh ve dvou velikostních provedeních: 46 a 41 mm, přičemž větší pánská verze, kterou jsem převážně testoval, má také delší výdrž a logicky i větší displej. Pánové pak mají výhodu nejen v delší výdrži, ale také ve více provedeních. Konkrétně mohou vybírat ze čtyř variant: zelené (testovaná verze), hnědé (s koženým páskem), černé (s černým řemínkem) a celokovové, zatímco dámy si mohou vybírat mezi provedením se zlatavým milánským tahem, bílým koženým páskem a kovovým řemínkem. Dámské provedení má ciferník kulatý, pánská verze pak osmiúhelníkové pouzdro (ačkoliv horní a spodní část je zakulacená a jednotlivé strany oddělují nožky pouzdra spíš než tvar), které se designově povedlo na jedničku. Z fyzických ovládacích prvků je pak standardně přítomna otočná korunka a pod ní další tlačítko.

Hodinky série GT nejsou v portfoliu výrobce považovány za nejvyšší řadu, tudíž u nich například nenajdeme oblíbené safírové sklíčko, v ostatních ohledech se však ústupky nedějí. Hodinky jsou krásně zpracované, pouzdro z nerezové oceli je odolné a elegantní a stejně tak neschází ani zvýšená odolnost (do 5 ATM a standard IP68) či povedená haptická odezva. Na ruce pak sedí 46mm verze velmi příjemně a netlačí ani při sportovních aktivitách, kdy dochází k ohýbání zápěstí (dělaní kliků, jízda na kole apod.). Řemínek má v tomto případě 22 milimetrů, u dámského provedení 18 milimetrů, a jeho výměna je velmi jednoduchá, i když ne až tak moc jako u nových řemínků pro Galaxy Watch6, kde stačí doslova jen zmáčknout jediné tlačítko. S designem se pojí také nové ciferníky.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • líbivý design
  • kvalitní haptická odezva
  • široká nabídka různých provedení pro dámy i pány

Displej: parádní displej s jemným rozlišením

Jak již bylo řečeno, kromě absence safírového sklíčka u Huawei Watch GT 4 jen těžko najdete nějaké ústupky. Svědčí o tom i nasazení kvalitního 1,43" AMOLED displeje, respektive 1,32", který se chlubí velmi jemným rozlišením 326 PPI, resp. 352 PPI u dámské verze. Těšit se můžete na krásně syté barvy, skvělé pozorovací úhly a celkově vysokou kvalitu, díky které lze se správně zvoleným ciferníkem snadno vytvořit dojem, že se jedná o standardní hodinky s fyzickými ručičkami namísto těch digitálních. Také čitelnost je příkladná a ani na přímém slunci jsem neměl problém na displej vidět a přečíst vše, co jsem potřeboval. Samozřejmostí je i gesto rychlého zhasnutí přikrytím obrazovky dlaní či velmi pohotové rozsvícení po zvednutí zápěstí + příkladná automatická regulace jasu.

Huawei Watch GT 4

Z hlediska ciferníků přibyla celá řada nových, které dotváří design hodinek. Například testovaná zelená verze má tak přednastavený analogový ciferník se zelenými prvky, který vypadá velmi efektně i v režimu Always-On, kdy má místo bílého pozadí k baterii šetrnější černou barvu. V nabídce je také velké množství ciferníků, které nejsou nutně asociované s designem hodinek, ale mají různé užitečné funkce. Osobně jsem si tak oblíbil ciferník spjatý s novou možností si nastavit denní příjem kalorií s účelem zhubnout, čímž už se dostávám do oblasti fitness a zdravotních funkcí. Pokud se každopádně rozhodnete hubnout nebo jen udržovat tělesnou hmotnost (přibírání v tuto chvíli není podporováno), jedná se o velmi praktickou pomůcku.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • pěkně zpracovaný Always-On
  • vysoký jas i spolehlivá automatická regulace
  • rychlé rozsvícení po zvednutí zápěstí

Systém a výkon: nový launcher, ale stále kontroverzní

Hodinky využívají operační systém HarmonyOS 4.0, což je celkem velký skok v označení, když ještě nedávno měly hodinky tohoto výrobce teprve HarmonyOS 2.0. S tím přichází i několik nových funkcí, ovšem o kompletně „překopaný“ systém nejde. Novinkou je například vylepšený launcher s novými animacemi, který má zprostředkovat větší plynulost celého systému, stejně tak přibyly různé widgety. Ty považuji za velmi praktické, neboť můžete snadno získat přístup k oblíbeným funkcím. Spokojen jsem byl rovněž s možností si snadno otevřít přehled naposledy otevřených aplikací a do konkrétní aplikace se rychle vrátit.

Nevýhoda Huawei Watch tradičně spočívá v malé nabídce doinstalovatelných aplikací, které se navíc liší podle toho, zda máte číselnou (nejvyšší) řadu, nebo řadu GT (včetně GT Pro). Hodinky GT mají totiž upravenou nabídku aplikací v AppGallery, což je podobné, jako kdyby byla rozdílná nabídka aplikací u „základních“ iPhonů a iPhonů Pro. Nejedná se přitom ani o vazbu na konkrétní hardwarovou výbavu. Číselná řada například podporuje aplikaci Nuki (chytrý zámek), zatímco GT nikoliv. V obou případech však stačí pouze propojení s telefonem, který již zámek odemkne, případně schopnost se spojit se samotným zámkem. To je podle mě velká škoda a Huawei by už konečně měl zapracovat na skutečném rozšíření nabídky aplikací a sjednotit ji pro všechny modely. Za zmínku z nabídky pro Huawei Watch GT 4 podle mě v současnosti patří Hue Essentials, Fitify Workouts, For Spotify Controller, ale to je podle mě také vše.

Zároveň platí, že pokud budete mít Huawei Watch spárované s iPhonem, bude nabídka možností ještě o něco omezenější. Konkrétně tak nebudete mít přístup k AppGallery, ale ani možnost odpovídat na zprávy, což je ale omezení na straně Applu. V propojení s Androidem můžete reagovat krátkým přednastavenými zprávami (včetně možnosti si vytvořit vlastní odpovědi), v aplikaci Huawei Zdraví figuruje rovněž položka „Peněženka“, bezkontaktní placení však stále není možné.

Huawei Watch 3 Pro
Odkaz ke stažení nejnovější verze aplikace Huawei Health

Pokud však nemáte ambice hodinkami platit bezkontaktně a nevadí vám ani velmi omezená a nepříliš zajímavá nabídka doinstalovatelných aplikací, měli byste být se systémem hodinek spokojeni. Během testování vše fungovalo svižně, navigace v hodinkách je jednoduchá a dobře funguje i možnost skrze hodinky telefonovat (s propojeným smartphonem, neboť eSIM nepodporují). V neposlední řadě lze pochválit i velkou nabídku doinstalovatelných ciferníků či pěkně zpracovanou aplikaci Huawei Zdraví, kterou najdete na App Store, nikoliv však již v Obchodu Play. S její instalací pro Android se pak pojí i víceméně nutnost (pokud chcete automatické aktualizace) HMS služeb s virtuálním obchodem AppGallery, což může být pro mnohé otrava.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • velká nabídka ciferníků
  • povedená aplikace Huawei Zdraví
  • volání
  • lze zareagovat na notifikace, ale pouze s Androidem
Nelíbilo se nám
  • s hodinkami v současnosti nelze platit
  • omezená a nepříliš zajímavá nabídka doinstalovatelných aplikací
  • Huawei Zdraví je dostupná pouze v App Store, nikoliv v Obchodu Play

Výdrž a nabíjení: dva týdny bez problémů

Huawei slibuje u 46mm Huawei Watch GT 4, které jsem testoval, až dvoutýdenní výdrž na nabití, což mohu potvrdit za předpokladu, že nebudete používat Always-On. V takovém případě bude výdrž o něco kratší, přičemž bude hodně záležet i na tom, o jaký ciferník se bude jednat, resp. jak moc náročný bude na energetický odběr. Procenta baterie každopádně mizí pomalu, a to i během sportovních aktivit. Například půlhodinová jízda na kole s aktivním měřením a záznamem trasy odebere pouhá 2 %, což považuji za solidní hodnotu, která značí, že ani delší projížďky, túry do hor apod. nebudou z hlediska výdrže problém.

Huawei Watch GT 4

Nabíjení probíhá standardně skrze dodávanou bezdrátovou nabíjecí kolébku, která je magnetická a zakončená UBS-A. Alternativou je pak bezdrátové nabíjení, ovšem v tomto případě bude záležet, jak si konkrétní nabíjecí podložka bude rozumět s hodinkami. U menší 41mm verze pak Huawei slibuje týdenní výdrž na nabití.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení Qi

Sportovní a zdravotní funkce: potěší i náročné

Huawei Watch GT 4 jsou vybaveny novým senzorem TruSeen 5.5+ pro ještě přesnější monitoring srdečního tepu, ale zároveň i novým systémem virtuálních odměn, které mají uživatele motivovat k lepším výkonům. Podobně jako u dalších hodinek tak i zde plníte kroužky, za jejichž naplnění dostáváte různé medaile, o které se v případě zájmu můžete podělit s přáteli či na sociálních sítích.

O dost zajímavější je podle mě již zmíněný ciferník s monitoringem (deficitu) kalorií. V propojení s aplikací Huawei Zdraví tak například zadáte kýženou hmotnost 75 kilogramů (současnou například 78 kilogramů), na základě čehož hodinky upraví i kruhy aktivity, ale také vypočítají předpokládané množství kalorií vedoucích k dosažení nižší hmotnosti. Do aplikace pak můžete zadávat kalorický příjem, a to i včetně fotografií pokrmů. Jak přesný je tento výpočet zahrnující rovněž data o spalování kalorií ze sportovních aktivit nedokážu posoudit, ovšem pro sportovce, kteří se spíše než na pocit spoléhají na čísla, se může jednat o zajímavou přednost. Do aplikace lze navíc napárovat také chytrou váhu (ale třeba i hrudní pás) a automatizovat takto monitoring hmotnosti.

Další novinkou je pak dle Huawei vylepšená přesnost navigačních služeb, a to konkrétně o 30 %. Přesnost záznamu tras je na solidní úrovni, ovšem i tak počítejte s tím, že občas podle mapy projdete budovou či místem, na němž jste nebyli. Pro záznam běhu, chůze či jízdy na kole však přesnost rozhodně postačí a nemám k ní větších výtek.

Ze zdravotních režimů je k dispozici monitoring okysličení krve, srdečního tepu či měření teploty zápěstí. Na dámy pak čeká pokročilý monitoring menstruačního cyklu a hodinky mají být dokonce i hardwarově připraveny na možnost monitoringu glykémie, ovšem prozatím tato možnost dostupná není a přinejmenším do konce letošního roku ani nebude. Z dalších novinek stojí za zmínku schopnost analyzovat kvalitu dýchání během spánku.

Sportovce potěší možnost exportu do různých oblíbených formátů, jako je GPX, TCX nebo KML, s nimiž lze dále pracovat i v jiném softwaru/aplikacích (např. Strava). Samotný monitoring sportu je pak pěkně detailní a poskytne dostatek informací i náročnějším uživatelům. Osobně jsem během testování zkoušel monitoring jízdy na kole, chůze, ale i kruhový trénink, TRX. Tyto sporty se pak monitorují pod označením „Jiné“ a z pochopitelných důvodů nenabídnou tak velké množství informací jako třeba zmíněná jízda na kole či běh. K dispozici jsou také virtuální trenéři, kteří vás mohou během sportování motivovat hlasovými pokyny, či možnost si prohlédnout naměřené hodnoty rovnou v hodinkách (nejen okamžitě po dokončení aktivity).

Líbilo se nám
  • možnost propojení Huawei Zdraví s hrudním pásem či chytrou váhou
  • běžecký trenér s hlasovými povely
  • vylepšený senzor TruSeen 5.5+
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • možnost exportu v GPX, TCX nebo KML

Zhodnocení

Huawei Watch GT 4 potěší širokými možnostmi v oblasti zdravotního a fitness monitoringu, působivý je rovněž jejich design a tradičně i špičková úroveň dílenského zpracování. Pochvalu si zaslouží také kvalitní AMOLED displej či dlouhá výdrž na nabití, která činí u 46mm provedení až dva týdny.

Huawei Watch GT 4

Dojem však mírně kazí absence bezkontaktního placení a také malá a nezajímavá nabídka doinstalovatelných aplikací, která není ani sjednocená (resp. stejně široká) jako u vlajkové číselné řady. V tomto ohledu má tedy Huawei ještě rozhodně co zlepšovat, i když si v mnoha jiných oblastech zaslouží pochvalu.

Konkurence

Pro uživatele smartphonů s Androidem (nejlépe těch od Samsungu, chtějí-li mít oficiální podporu všech funkcí) jsou zde Samsung Galaxy Watch6. Tyto hodinky zvládají bezkontaktní placení a díky systému Wear OS mají i nesrovnatelně větší nabídku doinstalovatelných aplikací, Huawei Watch GT 4 však bodují výrazně delší výdrží na nabití.

Samsung Galaxy Watch6 44 mm LTE

Konstrukce44,4 × 42,8 × 9 mm, 33,3 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,5" (480 × 480 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.3, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor425 mAh, nabíjení: bezdrátové

Také konkurenci od Applu Huawei rozdrtí v oblasti výdrže, Apple Watch však na druhou stranu nabídne nesrovnatelně více možností v provázání s iPhonem (neboť je lze používat pouze s iPhony), větší displej i technologii UWB pro přesné vyhledávání.

Apple Watch 9 GPS + Cellular, 45 mm

Konstrukce45 × 38 × 10,7 mm, 38,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejOLED, 1,9" (484 × 396 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.3, ne, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

huawei-watch-gt-4
Klady
  • možnost exportu v GPX, TCX nebo KML
  • zdravotní a sportovní monitoring
  • dlouhá výdrž na nabití
  • kvalitní AMOLED displej s jemným rozlišením
  • líbivý design a vysoká odolnost dle IP68
  • široká nabídka různých provedení pro dámy i pány
Zápory
  • omezená a nezajímavá nabídka doinstalovatelných aplikací
  • s hodinkami v současnosti nelze platit
Diskuze ke článku
I. Kajman73
I. Kajman73
Opravdu mají GT 4 měření EKG? V jiných recenzích a přehledech funkcí jsem tuto funkci nenašel ;)
Mates ###
Mates ###
Zdravím, chtěl bych zeptat, jestli při sportovním režimu jízda na kole lze nastavit aby byl displej stále rozsvícený.
Děkuji Vám za odpověď.
Petr Hagen
Petr Hagen
Zdravím, mám dotaz ohledně řemínku. Nevíte náhodu, zda se dá někde samostatně dokoupit náhradní řemínek v tomto zeleném provedení na GT4? Nikde ho nemůžu najít, ani na oficiálních stránkách.
Děkuji Petr

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze