Qualcomm ukončil spolupráci s firmou Iridium ohledně satelitního připojení

Qualcomm ukončil spolupráci s firmou Iridium ohledně satelitního připojení
Fotografie: NASA
  • Podle Qualcommu dávají výrobci telefonů přednost standardům, u nichž není potřeba speciálně upravovat telefon po hardwarové stránce
  • Služba Snapdragon Satellite představená začátkem tohoto roku se tak v telefonech neobjeví

Qualcomm ukončil spolupráci se společností Iridium zabývající se satelitní komunikační, jak informovala CNBC. Cílem partnerství bylo nabízet služby satelitního spojení s telefonem, ale narazilo na neúspěch, protože podle Qualcommu výrobci chytrých telefonů tuto technologii do svých zařízení neintegrovali, i když už víme, že jej nasadí například Samsung či Oppo, ovšem není známé, v jaké podobě...


Přestože Qualcomm technologii úspěšně vyvinul a předvedl, rozhodl se službu ukončit kvůli nedostatečnému přijetí ze strany výrobců chytrých telefonů. Společnost zdůraznila, že výrobci chytrých telefonů dávají přednost řešením založeným na standardech pro připojení satelitů k telefonům bez nutnosti speciálně upravovat telefon po hardwarové stránce.

Tento krok přichází i v souvislosti s rostoucím zájmem velkých hráčů o přímé připojení nemodifikovaných telefonů k satelitům. Různí výrobci chytrých telefonů, poskytovatelé služeb a satelitní společnosti, včetně společností Apple, SpaceX, AT&T, T-Mobile a AST SpaceMobile, totiž aktivně zkoumají projekty na tomto nově vznikajícím trhu, o čemž svědčí i úspěšný pokus z června, o kterém jsme vás informovali.

Jak dodává fonearena.com, Qualcomm ve svém prohlášení vyjádřil svůj závazek spolupracovat se společností Iridium na řešeních založených na standardech a zároveň oznámil ukončení snahy o vlastní řešení, jež bylo představené na začátku roku pod označením Snapdragon Satellite.

Společnost Iridium vzala na vědomí ukončení dohody se společností Qualcomm a zdůraznila, že to společnosti umožňuje znovu se zapojit do spolupráce s dalšími partnery pracujícími na technologii. Firma Iridium také své akcionáře ujistila, že ukončení dohody nemá vliv na její finanční výsledky v roce 2023. K oznámení se vyjádřil generální ředitel společnosti Iridium Matt Desch: „Společnost Iridium se rozhodla, že bude pokračovat ve své činnosti. Ačkoli jsem zklamán, že tato spolupráce nepřinesla okamžité výsledky, zůstáváme optimističtí ohledně budoucnosti odvětví, které se rozhodně posouvá směrem k rozšířenému satelitnímu připojení ve spotřebitelských zařízeních.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze