Satelitní připojení z běžných smartphonů je opět o kus blíže

Satelitní připojení z běžných smartphonů je opět o kus blíže
Fotografie: NASA
  • Firmě AST Space Mobile se povedlo dosáhnout rychlosti stahování 10 Mb/s
  • To vše prostřednictvím standardní sítě 4G LTE a nemodifikovaného smartphonu
  • Dalším krokem má být připojení telefonu k satelitu BlueWalker 3 prostřednictvím 5G

Jak jsme vás už informovali, firmě AST SpaceMobile se už v dubnu podařilo uskutečnit za pomoci neupraveného Samsungu Galaxy S22 Ultra satelitní hovor s využitím sítě 4G LTE. Signál emitovaný z Galaxy S22 Ultra nejprve dorazil k satelitu BlueWalker 3, který jej poté přesměroval do jiného smartphonu v Japonsku, k čemuž bylo použito nespecifikované spektrum AT&T, což je také důvod, proč nebyl vyžadován žádný speciální hardware pro satelitní konektivitu, jako je tomu například u iPhonů 14.

Včera se pak společnost AST SpaceMobile, o čemž informoval i businesswire.com, pochlubila dalším úspěchem. Nedávno dokončila několik testů na Havaji, při nichž její inženýři zaznamenali rychlost stahování dat z družice BlueWalker 3 do nemodifikovaných telefonů na Zemi 10 Mb/s. „Úspěšné dosažení dvouciferných rychlostí stahování během testování mezi satelity a chytrými telefony nás posouvá o krok blíže k zajištění toho, aby lidé v celých Spojených státech mohli zůstat připojeni bez ohledu na to, kde se nacházejí,“ uvedl Chris Sambar z AT&T.


Dalším krokem má být podle AST SpaceMobile připojení telefonu k BlueWalker 3 prostřednictvím signálu 5G. Prototyp satelitu přitom vynesla na nízkou oběžnou dráhu v září raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX. BlueWalker 3 se přitom chlubí největší anténou ze všech dosavadních komerčních družic a patří mezi nejjasnější objekty na noční obloze.

Vesmírné mobilní technologie společnosti AST SpaceMobile jsou navrženy tak, aby se staly důležitým rozšířením mobilní komunikace. Kromě podpory základních hlasových a textových služeb, které očekáváme od telefonů, by uživatelům měly umožňovat také prohlížení internetu, stahování souborů, používání aplikací pro zasílání zpráv nebo streamování videa,“ dodal Abel Avellan, předseda představenstva a generální ředitel společnosti AST SpaceMobile.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze