Qualcomm Quick Charge 5 umožní nabíjet extrémním výkonem při nižších teplotách

1
Qualcomm Quick Charge 5 umožní nabíjet extrémním výkonem při nižších teplotách
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • 4 500mAh baterii lze nabít z 0 na 50 % za pouhých 5 minut
  • Technologie bude nejprve dostupná u telefonů se Snapdragonem 865 a 865+ vybavených speciálním čipem

V poslední době se čínští výrobci smartphonů předhánějí v tom, jak rychle je možné jejich zařízení nabít. Pozadu však nechce zůstat ani Qualcomm, který představil nový standard Quick Charge 5. Ten umožní nabíjet výkonem až 100 W a zároveň má v průběhu nabíjení udržovat baterii až o 10 stupňů Celsia chladnější ve srovnání s předchozím Quick Charge 4.


Podle interních testů může být baterie o kapacitě 4 500 mAh nabita z 0 na 50 % během úctyhodných 5 minut. Plné nabití pak zabere pouhou čtvrthodinku. Těchto výsledků bylo dosaženo při nabíjení baterie dělící se na dva bateriové články (což je poměrně běžné u ohebných smartphonů nebo herních speciálů) pod vyšším napětím. K takto výkonnému nabíjení je pochopitelně potřeba vlastnit také adekvátní napájecí adaptér.

Zajímavostí je, že standard Quick Charge 5 podporuje USB Power Delivery, je však také zpětně kompatibilní s Quick Charge 2 z roku 2015 či novějším Quick Charge 3 a Quick Charge 4 (včetně verze 4+). První telefony vybavené nejnovějším QC 5 by se mohly objevit na trhu v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. Technologii podporují procesory Snapdragon 865 a Snapdragon 865+ u telefonů, jež jsou vybaveny čipy SMB1396 a MSB1398. Více se o superrychlém nabíjení můžete dozvědět na stránkách Qualcommu.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Rychlé dobití mobilu či tabletu je samozřejmě atraktivní záležitost, když výrobci nedokážou vyrobit jiný zdroj energie. Nicméně, předhánění kdo je větší "king" je pravděpodobně při provozu v laboratorních podmínkách, ty jsou většinou hodně daleko od skutečného provozu. Teprve reálná praxe ukáže, jak to ve skutečnosti funguje. Řada profesionálů v této oblasti varuje před nepodloženým nadšením a tvrdí, že fyziku a chemii nelze obejít. Ono totiž jako vždy v podobných případech je "něco za něco " a pro mnohé z nás je mnohem důležitější životnost ( počet nabíjecích cyklů) baterie, než rychlonabití. Rád se nechám poučit o opaku!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze