Qualcomm na MWC 2015 přišel s revoluční čtečkou otisku prstů

9

Čtečky otisku prstů nebo biometrie oka jsou čím dál populárnější. Ostatně vzhledem k citlivým datům, které v telefonech uchováváme se není čemu divit, zabezpečení se musí vyvíjet. Qualcomm nám na MWC 2015 představil revoluční ultrazvukovou čtečku otisku prstů, které může být schována například pod displejem. Podívejte se, jak funguje a kdy se možná dočkáme.

Současné čtečky otisku prstů mají mnoho nedostatků. Tím prvním je zachycení pouhého 2D obrazu. Snadno se tak nechají oklamat kopií vašeho otisku. Problémy také nastávají v případech, kdy jsou prsty mokré nebo mastné například od krému. Dle Qualcommu je u aktuálně používaných čteček nepříjemné také jejich umístění a nedořešená je průběžná kontrola uživatele. Jak to v Qualcommu vyřešili jinak?

Qualcomm představil ultrazvukovou čtečku otisku prstů Sense ID 3D. Jak již název napovídá, nově se skenuje 3D obraz, který by měl být mnohem detailnější a tím i bezpečnější. Navíc tím, že se jedná o ultrazvukovou technologii, tak může být čtečka umístěna skutečně kdekoliv. Ultrazvuk totiž projde sklem, safírem, plastem, hliníkem i třeba ocelí. Všechny běžné materiály, které máme v telefonech, nedokážou novou čtečku otisku prstů zastavit a nacházet se může skutečně kdekoliv. Ovšem to neznamená, že ji stačí umístit pod displej a bude fungovat po celé ploše displeje. Funkčnost je lokálně omezena a výrobci to musejí řešit softwarovým upozorněním na místo čtečky, případně použijí více senzorů. Velkým kladem je také průběžné ověřování uživatele. Jak s telefonem zacházíte a dotýkáte se obrazovky, tak by docházelo k průběžnému skenování a ověřování vaší identity.

Qualcomm a jeho Sense ID 3D byly původně vyvíjeny pro vládu USA s vysokými nároky na bezpečnost. Nový senzor je skutečně na vysoké úrovni a jen tak by se neměl nechat obelstít. Ultrazvuk je velmi detailní, pozná například i detaily potových kanálků, které okem nevidíme. Nezmateme jej mokrými nebo mastnými prsty, ultrazvuk se vždy dostane až k samotnému prstu, kde dojde k 3D ověření. Samotný proces se zdá být výrazně náročnější, než nyní. To vyplývá i z nároku Qualcommu, kterými jsou Snapdragon 810 a 425. V budoucnu se ale objeví i v Snapdragonech řady 400, 600 a 800. Na stánku Qualcommu bylo odemykání opravu rychlé, ale Qualcomm se s ním nikde nechlubí.

Sense ID 3D není žádnou dalekou budoucností. Qualcomm údajně již spolupracuje s velkými výrobci a jeho technologii bychom mohli v telefonech vidět již v druhé polovině roku 2015.

Diskuze ke článku
Mirutomaru Matroska
Mirutomaru Matroska
Chápu to dobře, že nové 810 tuto funkci podporují ?
Pepik
Nejsem si jist zda 810 je správně. Myslím že to má být 820, ale i kdyby to byla 810, tak to v telefonu nebude fungovat, pokud to výrobce zařízení nedotáhl.
Pepik
Qualcomm slibuje první hotové telefony s integrovaným Sense ID 3D ve druhé polovině roku 2015. Už dnes výrobci technologii testují a na barcelonském veletrhu jsme si mohli prohlédnout demo-zařízení přímo od Qualcommu. Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/qualcomm-schoval-ctecku-otisku-prstu-do-displeje/sc-3-a-1329946/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink
Lukáš M.
Čtečka otisků na přiložení pokrytá safírem pro její ochranu. Nevím, v čem přesně tkví revoluce, ale tento systém představil Apple u modelu iP 5S, a to před rokem a půl. Telefon na videu je kvůli téhle čtečce akorát ošklivě protáhlý dole pod displejem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze