Sony Xperia Z4 Tablet: král zábavy přichází

13

Po delším čekání je konečně tu. Nástupce desetipalcového tabletu Xperia Z2 Tablet si nebere žádné servítky a ihned při představení se pasoval na nejvyšší příčky hned v několika kategoriích. Jedná se totiž o nejlehčí a nejtenčí tablet s touto úhlopříčkou na světě. Zní to dobře? Tak vězte, že stejně špičkový je i vnitřek zařízení, přičemž tělo si opět zachovává voděodolné provedení.

Pokud jste již byli netrpěliví ohledně nového tabletu od Sony, vaše čekání je nyní u konce. Sony Xperia Z4 Tablet je na světě a dává hned znát, že půjde o jedno z nejvýkonnějších a vůbec nejlepších zařízení se systémem Android na trhu. Kromě elegantního těla se totiž tablet pyšní nejjasnějším displejem ve srovnání s vybranou konkurencí. Ten má navíc vysoké 2K rozlišení. Kromě toho zde najdeme nejnovější Qualcomm Snapdragon 810 nebo velkou baterii.

Sony Xperia Z4 Tablet

Jasná hvězda dorazila

Jedním z největších lákadel tabletu je displej, který dostal opět úhlopříčku 10,1 palců. Oproti předchůdci však došlo k nárůstu rozlišení, a nově tu máme 2 560 × 1 600 pixelů, což nám dává velmi dobrou jemnost 299 pixelů na palec.

Sony Xperia Z4 Tablet

Displej se také pyšní vysokým jasem, kdy se podle výrobce jedná o nejjasnější panel mezi konkurencí. Toto srovnání provedla agentura Strategy Analytics a do srovnání byly zařazeny modely Amazon Kindle Fire HDX (8,9"), Apple iPad Air 2, Microsoft Surface Pro 3, Samsung Galaxy Tab S (10.5") a Samsung Galaxy Tab S (8.4").

Vyslovený dravec

Hlavní změny se pochopitelně děly pod kapotou a došlo tak k nemalému zlepšení. Jako procesor byl totiž zvolen osmijádrový Snapdragon 810 s 64bitovou architekturou taktovaný na 2,0 GHz, tomu dopomáhají 3 GB RAM. Vnitřní úložiště vám poskytne 32 GB prostoru, který si bez problémů rozšíříte pomocí paměťových karet až do kapacity 128 GB. Grafickou část má na starosti nové Adreno 430 a i nejnáročnější hry by neměly být pro Z4 Tablet problém. S LTE variantou navíc budete moci využívat rychlého připojení.

Abyste mohli zařízení využít naplno, musí mít vždy dostatek šťávy. Proto výrobce implementoval baterii s kapacitou 6 000 mAh, která má poskytnout až 17 hodin nepřetržitého sledování videa. Tablet vás tedy jen tak ve štychu nenechá a bez obav jej můžete naplno využít. Díky úspornému režimu STAMINA navíc zůstanete déle v centru dění, jelikož vypne nepoužívané funkce na pozadí.

Elegance především

Sony nehodlalo nechat nic náhodě a jedním z trumfů je také samotný vzhled. Tablet je díky tloušťce pouhých 6,1 mm nejtenčím tabletem na světě a stejné je to i v případě hmotnosti, která činí 389 gramů v případě Wi-Fi varianty. LTE verze je o 4 gramy těžší. Kromě toho byly opět použity špičkové materiály a celé tělo je vyrobeno z minerálního skla, které by mělo odolat běžnému zacházení. Rohy tabletu jsou navíc zpevněné nerezovou ocelí a propůjčují tak zařízení punc luxusu.

Sony Xperia Z4 Tablet

Samozřejmě se nezapomnělo ani na odolnost a opět po vzoru předešlých modelů tu narazíme na certifikaci IP68, tablet je tedy odolný proti prachu a vodě, kdy jej můžete ponořit do hloubky 1,5 metru na půl hodiny. Příjemným zlepšením je navíc upuštění od krytky nabíjecího konektoru, což jistě udělá mnohým uživatelům radost. Výrobce ale varuje, že před začátkem nabíjení musí být microUSB konektor absolutně suchý.

Nový Android i super zvuk

Jakožto jeden z nejlepších přístrojů výrobce vstoupí tablet na trh rovnou s nejnovější verzí operačního systému Android 5.0 Lollipop. Dalšími lákadly jsou vylepšené přední stereo reproduktory, které vytváří efekt prostorového zvuku. Pokud navíc používáte sluchátka, Xperia Z4 Tablet rozpozná jejich typ a automaticky upraví zvukové nastavení pro optimální kvalitu poslechu.

Sony Xperia Z4 Tablet

Sony navíc přidává audio technologie jako High-Res Audio nebo funkci DSEE HX, která vylepšuje zvukovou kvalitu skladeb na úroveň srovnatelnou s High-Res Audio. Tablet navíc podporuje technologii DNC, která digitálně potlačuje okolní hluk. Vylepšení se dočkal i zvuk při bezdrátovém přehrávání, jelikož nový LDAC kodek umí přenášet data třikrát efektivněji než Bluetooth.

Změny se děly i v oblasti fotoaparátu. 8Mpx rozlišení zadního fotoaparátu sice zůstalo nezměněno, avšak zlepšení dorazilo na přední stranu, kde najdeme 5,1Mpx přední kamerku, která se tak lépe hodí na videohovory či populární selfies.

Tablet alá notebook

Výrobce si je vědom potenciálu nového zařízení a představil pro něj speciální příslušenství. Jako první je to bezdrátová Bluetooth klávesnice KB50, která vám poskytne komfort při psaní a je zároveň lehká a tenká pro snadný přenos. Disponuje také touchpadem a umožňuje náklon v rozmezí 0 až 130 stupňů.

Bezdrátová klávesnice a pouzdro

Dále bylo představeno speciální pouzdro SCR32, které nabízí dvě možnosti nastavení pro komfortní psaní či sledování obsahu. Do třetice je zde bezdrátový reproduktor BSP60 s propojením na jeden dotek.

Sony Xperia Z4 Tablet ve verzi Wi-Fi i LTE má na trh dorazit v průběhu června za zatím nespecifikovanou cenu.

Technické parametry Sony Xperia Z4 Tablet LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce167 × 254 × 6,1 mm, 393 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:41 hodin
Dostupnostčerven 2015, 17 000 Kč
Diskuze ke článku
JaroB
Veľmi krásny tablet...veľmi vyvážený dizajn ktorý Sony vie...aj rámčeky okolo sú na hrane použiteľnosti a vytvárajú pekný celok...Už a ho neviem dočkať hlavne v bielej je úžasný...po 2 rokoch som asi našiel adekvátneho nástupcu môjho Z tabletu....a tá BT klávesnica ma tiež dostala...s TP a F klávesami ...no už len počkať , vyskúšať a rozhodnúť :)
JaroB
Ešte keby ste mohli opraviť v tabuľke tieto špecifikácie:

BT 4.1 nie 4.0
USB mass storage - áno
MHL 3.0
USB host - áno

A inak by ma zaujímalo ako ste robili testy výdrže a na androide 4.4 ? :D

Jirka.S
No také v tom vidím nástupce mého tabletu a tablet Z podědí dítko :-). zaujala mě ta klávesnice, snad první klávesnice Bluetooth co jsem viděl s touchpadem, jestli se peltu tak mě někdo opravte, já žádnou nemohl najít když jsem ji sháněl. Už jen aby to nezabila cena a lte verze se okolo těch patnácti udržela A je můj na vánoce.
warcz
IP68 - Chráněno proti potopení do vody. Zařízení je schopné nepřetržitého potopení do vody za podmínek, které určí výrobce zařízení.

To co popisujete je IP 67. Pozor na to je to velký rozdíl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze