První dojmy z Meizu m2 note: ideální kompromis existuje

19

Najít dnes ideální smartphone do 5 000 Kč není vůbec jednoduché, čínská společnost Meizu však ukazuje, že když se chce, jde všechno. Model m2 note navazuje na úspěch modelu m1 note a chlubí se opět velmi povedenou funkční výbavou při zachování slušné ceny. Jak se nám novinka líbí? To prozradí naše první dojmy.

TIP: Recenze Meizu m1 note – FullHD za čínskou hubičku

Meizu m2 note

Meizu se logicky snaží navázat na úspěchy povedeného modelu m1 note, který na tuzemském trhu startoval na ceně o 1 000 Kč vyšší. Novinka je tedy levnější, zároveň ale nabídne některé vylepšené drobnosti a stále si zachovává svoje hlavní taháky – kupříkladu povedený FullHD displej, kvalitní fotoaparát a odladěné uživatelské prostředí nadstavby Flyme OS.

Design: klasika, která neurazí

Meizu m2 note navazuje na design svého předchůdce v podobě, se kterým sdílí většinu designové linky a také rozměry. Ty se liší pouze nepatrně, novinka je o 2 desetiny milimetru vyšší, avšak stejně široká a 2 desetiny milimetru ušetřila na tloušťce, což je příjemné. Hmotnost povyrostla o 4 gramy, vcelku s jistotou však můžeme tvrdit, že ani jednu změnu nemá uživatel šanci rozpoznat, a to dokonce ani při přímém srovnání.

Meizu m2 note

Jediným zcela odlišným prvkem je domovské tlačítko obrazovky, to změnilo jak svůj tvar, tak funkčnost. Tlačítku se podrobně budeme věnovat později, nyní se zaměříme na přední část. Tu vyplňuje 5,5palcový FullHD displej s technologií IGZO, která má zaručit výborné barvy a zároveň příjemnou čitelnost na přímém slunci. To můžeme potvrdit i z praxe, stejně tak potěší jemnost, která se přehoupla přes 400 pixelů na palec (konkrétní hodnota je 401 pixelů na palec). Za 5 000 Kč se jedná o špičkový displej, který se směle může měřit se zařízeními z vyšších cenových pater. Svoji kvalitou je displej srovnatelný s IPS panely, oproti klasickým TFT displejům je navíc úspornější.

Meizu m2 note Meizu m1 note
Rozměry 150,9 × 75,2 × 8,7 mm 150,7 × 75,2 × 8,9 mm
Hmotnost 149 g 145 g
Materiál konstrukce plast plast

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu mobilů.

Zadní část je tvořena plastovou ulitou, do které jsou vloženy vnitřnosti a celek je přiklopen displejem. Zadní kryt bohužel působí lacině. Námi testovaná tmavá varianta bohužel působí nejméně hodnotně, téměř jako bakelit, svoji pevností se tedy se tedy rozhodně nerovná například Lumiím.

Potěší alespoň to, že zadní strana není tolik náchylná na otisky prstů – je totiž vyvedena v matné úpravě. S malými škrábanci to bude postupem času asi horší, za dobu našeho testování se však na povrchu novinky žádné neobjevily. Zadní strana je jinak vcelku decentní, ve vrchní straně nalezneme efektně zpracovanou čočku integrovaného fotoaparátu, pod kterou se nachází dvojtónová přisvětlovací LED dioda. Ve spodní části se pak nachází poměrně výrazné logo společnosti Meizu, vzhledem ke kombinaci černého písma na tmavošedém podkladu však nepůsobí popisek nijak nepříjemně.

Na pravém boku nalezneme slot pro vyjmutí SIM a paměťové karty, slot je hybridní, můžete si tedy vybrat, co do zařízení vložíte – buď dvojici microSIM karet, nebo jednu microSIM a jednu microSD kartu. Na levém boku nalezneme jak kolébkové tlačítko hlasitosti, tak i odemykací tlačítko. Vzhledem k velikosti zařízení 150,9 × 75,2 × 8,7 mm je umístění vypínacího tlačítka na boku vhodnější, avšak pro praváky bude umístění na levé straně nezvyklé. Tlačítka se ovšem chlubí perfektní zpětnou vazbou a příkladným stiskem.

Vnitřnosti: svižně a bez záseků

Uvnitř Meizu m2 note nalezneme osmijádrový procesor MediaTek MT6753 s taktem 1,3 GHz, sekunduje mu grafický akcelerátor Mali-T720MP3 a paměť RAM nabídne kapacitu 2 GB. Interní paměť je dvojí, buď 16 a nebo 32 GB (na tuzemském trhu je dostupná 16GB varianta). Jsme rádi, že se Meizu nepřiklonilo k základní a téměř nepoužitelné 8GB verzi.

Výsledky benchmark testů

Uvnitř telefonu nalezneme operační systém 5.1 Lollipop, nad tím se ale vznáší poměrně výrazná nadstavba Flyme OS 4.5.2. Ta přepracovala jak ikony, tak samotné prostředí včetně nastavení. Podrobněji jsme se grafické nadstavbě věnovali v recenzi Meizu m1 note. Hodnocení vzhledu nadstavby je subjektivní, nám se vcelku líbí, ovšem příznivci čistého Androidu asi nebudou moc nadšeni. Skvělá je ale rychlost, s Meizu nečekáte prakticky na nic. Základní pohyb v nabídce je svižný, bez záseků a dalších problémů. To samé platilo i když jsme paměť zaplnili hudbou a obrázky, Meizu si dalo na odladění opravdu záležet. V testu AnTuTu získalo Meizu m2 note zhruba 31 000 bodů, což není nijak závratný výsledek, na hraní i náročnějších 3D her však výkon postačuje.

Uživatelské prostředí Flyme OS

Pokud by vám grafická nadstavba nevyhovovala, nic vám nebrání stažení alternativního launcheru. Zde se ovšem nepřepracuje nastavení a další nabídky. Menu zařízení je v češtině, na angličtinu narazíte jen zřídkakdy. Čínské „klikiháky“ jsou rovněž minulostí, v základu naleznete předinstalovaný i Obchod Play, další Google aplikace ovšem musíte doinstalovat ručně.

Meizu m2 note Meizu m1 note
Procesor MediaTek 6753 Mediatek 6752
Takt procesoru 8×1,3 GHz 8×1,7 GHz
Grafický akcelerátor ARM Mali-T720MP3 ARM Mali-T760
Interní paměť 16/32 GB 16/32 GB
Paměť RAM 2 GB 2 GB
Paměťové karty ano ano
DualSIM ano (hybridní slot) ano (hybridní slot)

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu mobilů.

Velmi v rychlosti se podíváme také na výdrž baterie s kapacitou 3 100 mAh. Ta se dle prvních našich testů nijak neliší od výdrže Meizu m1 note (3 140 mAh) a očekávat tedy můžete zhruba 1,5denní výdrž. Klasický test výdrže vám nabídne v chystané recenzi.

Jedno chytré tlačítko

Pod displejem nově nalezneme jedno hardwarové tlačítko s označením mBack, které se nápadně podobá tomu z nových Samsungů. Logicky tedy člověka napadne, že se pod ním ukrývá čtečka otisků prstů. Bohužel neukrývá, i tak ovšem tlačítko chytré je. Jeho zmáčknutím se klasicky dostanete na domovskou obrazovku, pokud se ho ale pouze dotknete, dostanete se o úroveň zpět, nahrazuje tedy také tlačítko se šipkou zpět. Fungování je zcela intuitivní a během pár dní jsme si říkali, proč s podobným nápadem nepřichází více výrobců.

Meizu m2 note

Meizu m2 note umí i další „fígle“, například odemknout displej můžete klepnutím na tlačítko a následným tahem nahoru. Displej se rozsvítí a odemkne. Pokud chcete displej pouze probudit, můžete využít dvojité poklepání na displej. Některá gesta přebírá m2 note od svého předchůdce, jiná jsou nová a vážou se k inovovanému tlačítku. Jejich smysl je však stejný.

Fotoaparát: nad očekáváním

Meizu se chlubí 13Mpx snímačem s autofokusem a dvoutónovou LED diodou, výsledky nás poměrně mile překvapily, alespoň tedy za dobrých světelných podmínek. V takovém případě jsou snímky barevně věrné a rovněž také ostrost snímků můžeme hodnotit jako ucházející.

Úroveň detailů je nadstandardní, alespoň v této cenové relaci. Zklamání přijde při pořizování nočních snímků, ty jsou velmi zašumělé, ač si stále zachovávají barevnou věrnost. Zkrátka, fotoaparát nás určitě nezklamal, naopak, při přijatelných světelných podmínkách zvládnete vytvořit velmi povedené snímky. Pozitivní budeme i při hodnocení videokamery, která nahrává až FullHD videoklipy.

Meizu m2 note

Cena? Příjemná...

Cena novinky je asi ten nejlepší bonus na závěr. Zastavila se totiž těsně pod hranicí 5 000 Kč, což je za slušně vypadající a velmi dobře vybavený smartphone skvělá cena. Konkurovat mu bude snad jen Meizu Blue Charm Metal, které by nemělo být o mnoho dražší, nabídne ale kovovou konstrukci a čtečku otisků prstů. Do prodeje se však v České republice jen tak nedostane, proto je pořízení m2 note stále velmi dobrou volbou.

Meizu m2 note

Meizu m2 note i nadále podrobujeme důkladnému testu, před recenzí se můžete zeptat na vše, co vás zajímá.

Technické parametry Meizu m2 note

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 75,2 × 8,7 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 192 × 3 104), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6753, CPU: 8×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2015, 4 999 Kč
Diskuze ke článku
Milan
Jen škoda, že v oficiální distribuci je jen ta nudná šedá.
Anonym
Dobrý den, nevíte jestli se na náš trh dostane meizu m2 (,,mini")? Děkuji za odpověď.
Michal
Ne neni je i dalších barvach
Papa
Má to všechny LTE ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze