První dojmy z ASUS Fonepad Note 6: obr s citem pro detail

10

Po delší době se nám do rukou dostal nový zástupce tabletofonů, který je již dostupný na tuzemském trhu. Tentokrát se jedná o dílo společnosti ASUS, model Fonepad Note 6. Jak už samotný název napovídá, nabídne 6 palcovou úhlopříčku, zabudovaný stylus pak dává na vědomí, že se ASUS pustil do přímého boje proti řadě telefonů Galaxy Note od Samsungu. Jaké jsou tedy naše první dojmy z tohoto sympatického obra?

Nepřehlédněte:

Stačí jeden pohled na ASUS Fonepad Note 6 a hned máte jasno. Fonepad Note 6 rozhodně není pro každého, 6palcový displej je již daleko za hranou ergonomického používání. Nemá ovšem smysl rozebírat, do jaké míry jsou takováto zařízení pohodlně ovladatelná. Asus Fonepad Note 6 myslel i na celkový požitek, přidal tedy několik vylepšení, díky kterým je jeho používání mnohem pohodlnější. Tak například stylus, který se zasouvá přímo do telefonu, stejně jako u modelů Galaxy Note společnosti Samsung. Tím to ovšem nekončí, i uvnitř telefonu naleznete speciální „vychytávky“, které se opět snaží o co možná nejlepší pocit z ovládání.

ASUS Fonepad Note 6 na oficiálních snímcích

Stejně jako je velkorysá úhlopříčka displeje s FullHD rozlišením, ani ostatní výbava rozhodně nezůstává pozadu. Tak kupříkladu velmi zajímavý dvoujádrový procesor Intel Atom Z2560 taktovaný na 2 GHz, 8Mpx fotoaparát a nebo 2 GB paměti RAM. Ani cenovka není nastavena nijak nesmyslně, necelých 10 000 Kč je v tomto segmentu zařízení velice zajímavá cena. Pojďme se tedy podrobněji podívat, jaké na nás Fonepad Note 6 zanechal dojmy po pár dnech testování.

ASUS Fonepad Note 6 – videopohled

Úvodní srovnání

Jelikož se ASUS příliš netají tím, že chce konkurovat řadě Galaxy Note od Samsungu, připravili jsme si pro vás krátké srovnání momentální špičky v segmentu tabletofonů společnosti Samsung - modelu Galaxy Note 3 a samozřejmě ASUSu Fonepad Note 6. Rozdíly tu samozřejmě jsou, například už v samotné úhlopříčce (5,7 palce versus 6 palců), v použitém procesoru, v paměti RAM a také v kvalitách fotoaparátu. Vše by ale měla vynahradit cenovka, ASUS je totiž o celých 7 400 Kč levnější. A to se počítá.

Kdo z koho? Respektive, kterému dáte přednost vy?
Specifikace Samsung Galaxy Note 3 ASUS FonePad Note 6
Rozměry 151,2 × 79,2 × 8,3 mm 164,8 × 88,8 × 10,3 mm
Hmotnost 168 gramů 210 gramů
Úhlopříčka displeje 5,7 palců 6 palců
Rozlišení displeje FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) FullHD (1 920 × 1 080 pixelů)
Kapacita baterie 3 200 mAh 3 200 mAh
Procesor Qualcomm Snapdragon 800 Intel Atom Z2560
Takt procesoru 4 × 2,3 GHz 2 × 2 GHz
Fotoaparát 13 Mpx (4 128 × 3 096 pixelů) 8 Mpx (3 264 × 2 488 pixelů)
Videokamera 3 840 × 2 160 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
Přední fotoaparát 2 Mpx 1,2 Mpx
Paměť RAM 3 GB 2 GB
Představení telefonu září 2013 červen 2013
Cena 16 900 Kč 9 500 Kč

Kompletní srovnání parametrů v našem katalogu.

Design a konstrukce: plastový obr

Když se podíváme na ASUS Fonepad Note 6 jako celek, trochu zamrzí použité materiály. Telefon je totiž z valné části plastový, potěší alespoň stříbrná linka, která se táhne po celém obvodu telefonu. Kvalita zpracování je však na velice dobré úrovni, může za to především unibody konstrukce, pod zadní kryt se tedy doma nepodíváte. Přední stranu tabletofonu pochopitelně zaplňuje displej, ten se rozpíná zhruba na 90% celé plochy. Prostor nad i pod displejem je však účelně rozvržen, nevadí tedy ani poněkud širší rámeček.

ASUS Fonepad Note 6 je dostupný v bílé a v černé barvě

Prostor nad displejem zaplňují průzory integrovaných čidel (senzor přiblížení a senzor okolního světla), nezapomnělo se ani na sekundární kameru pro videohovory. Nad senzory se pak nachází designově hezky ztvárněná mřížka sluchátka a reproduktoru, stejně tak je tomu i na spodní straně. Ano, telefon disponuje dvěma reproduktory na přední straně, stejně, jako je tomu například u modelu HTC One, což se pozitivně projevilo na kvalitě reprodukovaného zvuku, nebudeme ale předbíhat. Ve spodní části ještě nalezneme lesklé logo společnosti ASUS. Z přední části už je to vše.

ASUS Fonepad Note 6 ze všech stran

Podíváme se také na boky telefonu. Jak jsme již zmínili, telefon uživatelsky nijak nerozeberete, proto se na levé straně pod plastovou záslepkou nachází slot na microSIM a paměťovou microSD kartu. Na vrchní straně pak nalezneme pouze 3,5milimetrový jack konektor, tlačítka najdeme až na pravém boku. Ve vrchní části pravé strany nalezneme tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu, respektive displeje. Pod ním pak nalezneme dostatečně velké, dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Tlačítka musíme pochválit co se týče dostatečného zdvihu, stisk by ovšem mohl být jistější.

Na spodní straně pak samozřejmě najdeme vstup microUSB konektoru a miniaturní reproduktor. Zadní straně dominuje ve vrchní části čočka integrovaného, 8Mpx fotoaparátu, pod ním se opět nachází lesklé logo společnosti ASUS. Ne, přisvětlovací LED diodu ve Fonepadu Note 6 nenajdete a je to podle našeho názoru opravdu velká škoda. Doplníme, že v případě námi testované bílé barevné varianty je zadní kryt lesklý. Ulpívání otisků na zadním krytu není vzhledem k barvě nijak markantní, brzy ovšem můžete očekávat miniaturní vlásencové škrábance.

ASUS Fonepad Note 6

Ve spodní, levé části zadní strany pak nalezneme speciální „šachtu“, do které se zasouvá přiložený stylus. Ten je magneticky uchycen a je aktivní, což ve výsledku znamená, že pokud ho z telefonu vyjmete, automaticky se spustí a odemkne displej, automaticky se také spustí aplikace Instant Page, která umožňuje okamžité psaní poznámek, ať už se nacházíte kdekoliv v prostředí. Opravdu příjemná vlastnost. Celkově je stylus poměrně malý a je opět (včetně měkčeného hrotu) celý z plastu. I tak se drží poměrně pohodlně, na jeho těle najdeme jedno speciální tlačítko, o jehož funkci si povíme podrobně v připravované recenzi. Po vyjmutí stylusu vás navíc telefon informuje, že byl odpojen a díky naposledy zaznamenané poloze ukáže, kde se zhruba může nacházet. Pokud ho tedy nedopatřením zapomenete na návštěvě, můžete se zpětně podívat, před jak dlouhou dobou byl z těla tabletofonu vyjmut a na mapě si můžete vyhledat jeho předpokládanou polohu. V nastavení se pak ke stylusu váže konkrétní samostatná sekce, kde doladíte vše ostatní.

ASUS Fonepad Note 6 se prodává rovnou ve dvou barevných provedeních - bílém a černém. V případě bílé verze se barva kromě zadního krytu promítne i na přední část, což působí celistvým dojmem. Hodnotit ergonomii držení u takto velkého zařízení je velice obtížné, před nákupem však důrazně doporučujeme vyzkoušet si telefon „na vlastní kůži“. Nepotěší především velká šířka zařízení, konkrétně 88,8 milimetrů. Zbylé rozměry jsou následující: 164,8 milimetrů na výšku, tloušťka je ještě přijatelných 10,3 milimetru. Hmotnost se zastavila na hodnotě 210 gramů, což je vzhledem k velikosti zařízení pochopitelná hodnota. Nutno ale dodat, že v ruce se váha rozprostře natolik, že ve výsledku působí Fonepad Note 6 mnohem lehčím dojmem.

Displej a úhlopříčka: to je to, oč tu běží

O displeji s úhlopříčkou 6 palců již padlo slovo několikrát, nás však zajímají i další parametry. Kupříkladu takové rozlišení. To je konkrétně 1 920 × 1 080 pixelů, jedná se tedy o FullHD zobrazovací panel, jako technologii ASUS zvolil TFT IPS. Podání barev je opravdu na velice dobré úrovni, barvy jsou živé a dostatečně kontrastní. Pokud i tak budete chtít manuálně zasáhnout do podání barev, není problém. ASUS předinstaloval aplikaci Splendid, díky které můžete měnit teplotu barev, přidat živost a také doladit odstíny a sytost. Stejně tak snadno můžete vše vrátit do původního stavu. Možnost personalizace je v tomto ohledu tedy na špičkové úrovni. Vyzdvihnout musíme také perfektní jas, nejenom že čidlo reaguje téměř vždy bezchybně, manuální nastavení jasu na maximální úroveň je až téměř oslepující.

6 palců, FullHD rozlišení, to je oč tu běží

Vzhledem k velikosti displeje výrobce správně předpokládal, že nebude možné ovládat ho pomocí jedné ruky. Můžete si tedy vybrat ze dvou možností, jak displej obsluhovat. První možností je pomoct si druhou rukou, nebo využít možnosti „Ovládání jednou rukou“. Tuto položku naleznete rovnou v rychlých přepínačích v liště. Displej se pak automaticky zmenší, respektive nabídne jeho zmenšenou podobu, vybrat si můžete mezi velikostmi 4,3, 4,5 a 4,7 palce. Problémem není, ani pokud jste levák, pomocí šipky jednoduše zmenšenou variantu displeje přiblížíte k levému okraji. Díky této vychytávce již není problém napsat SMS zprávu jednou rukou, i když přijdete o to, kvůli čemu si tabletofon vlastně pořizujete - prostorný displej.

Telefon na chybějící stylus upozorní, personalizace displeje potěší

Výkon a prostředí Androidu 4.2.2 Jelly Bean

V útrobách telefonu nalezneme dvoujádrový procesor Intel Atom Z2560 taktovaný na 2 GHz. V tomto případě nijak citelně nevadí, že procesor nenabízí více jader, při běžném používání na žádné problémy nenarazíte. Jako grafický akcelerátor byl použit čip PowerVR SGX544MP2. Paměť RAM se ustálila na velkorysé hodnotě 2 GB, uživatelská paměť na hodnotě 16 GB s možností jejího rozšíření pomocí již zmíněného slotu paměťových karet microSD. Celkově výkon bez problému dostačuje na hraní i náročnějších her, na problém jsme nenarazili ani v oblasti kompatibility aplikací a her.

Prostředí ASUSu Fonepad Note 6

ASUS se rozhodně nebál a dosadil poměrně výraznou nadstavbu, která je viditelná v celém prostředí. Do jaké míry se povedla nebo nepovedla záleží spíše na individuálním posouzení každého z vás, co však můžeme zhodnotit je rychlost. Ačkoliv je nadstavba poměrně výrazná, na rychlosti telefonu se nijak zásadně neprojevuje. Ano, rychlost nelze srovnávat se „syrovým“ Androidem z Nexusů nebo Motorol, přesto se nedočkáte žádných záseků nebo samovolných restartů. ASUS zkrátka celé prostředí dobře odladil. Pochválit musíme také všudypřítomné nápovědy, které vše důležité vysvětlí a provedou základním procesem nastavení u většiny nově spuštěných aplikací. Velká škoda ovšem je, že v útrobách nalezneme operační systém Android pouze ve verzi 4.2.2, což je v dnešní době už trochu přežitek. ASUS měl dostatek času, aby aktualizoval přinejmenším na verzi 4.3 Jelly Bean, bohužel se tak zatím nestalo.

Prostředí ASUSu Fonepad Note 6

Zkrátí dlouhou chvíli

Ani vyplnění chvíle nudy není pro ASUS žádným problém, ba právě naopak, i zde se projeví ona výhoda velké úhlopříčky. Například hraní her tak dostává nový rozměr, stejně jako sledování vašich oblíbených filmů nebo seriálů. Zabavit se můžete i pořizováním fotografií nebo natáčením FullHD videí, které můžete následně pomocí aplikace Movie Studio dále upravovat. Neomezené možnosti pak skýtá Google Play, ve kterém dodatečně stáhnete nepřeberné množství různých her a zajímavých aplikací. Potěší také integrované FM rádio s RDS. O kvalitní reprodukci se pak postará dvojice hlasitých reproduktorů na přední straně telefonu.

Multimédia

Výtku ovšem máme ke grafickému ztvárnění galerie. Ta působí na první pohled dost nepřehledným dojmem, naštěstí nechybí možnost nastavit si rozložení dle svého. Defaultně přednastavené ''tetris'' rozložení je však opravdu matoucí. Zvolit si pak můžete i velikost zobrazovaných miniatur. Pokud vás baví Geocaching (a samozřejmě nejenom ten), oceníte u ASUSu velmi citlivý GPS čip, nechybí ani ruská alternativa v podobě GLONASS čipu.

Fotoaparát a videokamera

ASUS Fonepad Note 6 nabídne 8Mpx fotoaparát s autofokusem, na přisvětlovací LED diodu se bohužel nedostalo. Fotografie můžete pořizovat v rozlišení konkrétně 3 264 x 2 448 pixelů v poměru 4:3, případně v rozlišení 3 264 x 1 836 pixelů v poměru 16:9. Dále máte na výběr z rozlišení 5, 4 a 3 Mpx. Kvalita výsledných fotografií je závislá na světelných podmínkách, s ubývajícím světlem je patrné rozostření, ASUS trápí také přepaly. Kvalitu výsledných fotografií můžete posoudit na následujících ukázkových příkladech. Přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení 1,2 Mpx, výsledná kvalita se hodí maximálně jako příloha e-mailu nebo MMS zprávy.

Ukázkové snímky v plném rozlišení 8 Mpx (4:3)

Videokamera pořizuje sekvence v rozlišení FullHD, konkrétně 1920 × 1080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu a video se ukládá ve formátu MP4. Výsledná kvalita je ucházející, opět ji můžete posoudit na následujícím testovacím příkladu.

Asus Fonepad Note 6 (testovací video) – exteriér, 1080p

Velikán, co si pamatuje

ASUS Fonepad Note 6 je svůj. Představen byl již v červnu minulého roku, do prodeje se však dostal (alespoň na tuzemském trhu) až v lednu tohoto roku. Přesto jde stále o velice dobrou koupi, pokud chcete dobře vybavený tabletofon, přesto nechcete investovat horentní sumu do trochu vybavenějšího (a pro některé možná i hezčího) Samsungu Galaxy Note 3 (Neo). ASUSu v každém případě nechybí nic důležitého, špičkový je nejenom displej, nezklame ale ani výkon telefonu nebo výsledky integrovaného 8Mpx fotoaparátu. Různé vychytávky, kterých je systém doslova plný, navíc celkové používání a ovládání značně usnadní. Například integrace rychlých poznámek přímo do systému je velice návykové. Stejně tak potěší výdrž integrované baterie, podrobná nastavení úspory energie jsou v tomto případě opravdu ku prospěchu věci.

Jak se ASUS Fonepad Note 6 líbí vám?

Rezervy jsou ale samozřejmě také, například použité materiály, za těchto podmínek je provedení na podobné úrovni, jako například u tabletofonů od Prestigia. Tím samozřejmě nechceme nijak shazovat konstrukční zpracování telefonů značky Prestigio, každopádně kdyby ASUS dosadil více kovových prvků, celý dojem z telefonu by byl na mnohem lepší úrovni. Stejně tak zamrzí chybějící přisvětlovací LED dioda, zvláště pak když přihlédneme k faktu, že fotoaparát není v ASUSu jen tak „do počtu“.

Ptejte se

ASUS Fonepad Note 6 i nadále podrobujeme intenzivnímu testování. Mezitím nám samozřejmě můžete pokládat dotazy, na které vám odpovíme buď přímo v diskuzi pod článkem, nebo v připravované recenzi.

Technické parametry ASUS FonePad Note 6

Kompletní specifikace
Konstrukce164,8 × 88,8 × 10,3 mm, 210 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Atom Z2560, CPU: 2×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2014, 9 490 Kč
Diskuze ke článku
beda
špatný stroj to určitě nebude,ale v porovnání s notem 3 je to docela obr.Na druhou stranu je dobře,že je tu konkurence,třeba se samsung chytne za nos a malinko zlevní.startovací cena notu3 bez pár kaček za 19 už je trochu moc
Apear
Tak zrovna přisvětlovací diodu používám snad denně. 6 palců už mi přijde moc. Zatím bych dal 100% přednost note II, ale každopádně palec nahoru za aspoň nějakou konkurenci pro samsung s jeho NOTE řadou.
FranK
Chvalim redakci Mobilenet,ze se jako prvni rozhodla tento tabletofon otestovat. Velmi se tesim na recenzi. Zajima me,jaka je realna velikost displeje,kdyz oproti SG Note3 ubiraji misto na displeji virtualni tlacitka. Uvadite,ze je vhodne fon nejdrive nazivo vyzkouset,ale kde? Vzdyt jej nabizi jen par eshopu...
stefi
Já mám galaxy note 3 a rozhodně bych neměnil. Je drahý ale ceně odpoviídá výbava a přímého konkurenta note 3 rozhodně nemá. Na světě jsou jen 2 telefony se 4K videem a note 3 drží prvenství, i výkonově.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze