ASUS Zenbook S 16 je vyzbrojen AMD Ryzen AI i unikátní kombinací hliníku a keramiky

ASUS Zenbook S 16 je vyzbrojen AMD Ryzen AI i unikátní kombinací hliníku a keramiky
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Ceraluminum je speciálně materiál, který se vyznačuje velmi vysokou odolností
  • Novinka zaujme tloušťkou pouhých 1,1 cm i špičkovou konektorovou výbavou
  • Procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 a jeho zabudovaný Ryzen AI engine umí zprostředkovat až 50 TOPs pro AI aplikace

Notebooky nebo spíše Zenbooky společnosti ASUS se tradičně řadí k tomu nejlepšímu na trhu, kde najdeme cenově dostupnější (avšak velmi dobře vybavené) modely, poctivou střední třídu, ale také ty regulérně nejlepší zařízení využívající nejnovější technologie, jež zaujmou rovněž uhrančivým designem. Do posledně zmíněné kategorie se pak řadí i nový ASUS Zenbook S 16 (UM5606), který právě začínáme testovat. Jaké jsou naše první dojmy?

Balení s výkonným, přesto miniaturním adaptérem

Již samotný unboxing nového Zenbooku je zážitek, neboť jej ASUS dodává v chytře vyřešeném balení, které může (alespoň jako dočasné řešení) zastoupit klasickou podložku pod notebook. Samotný obsah je přitom relativně bohatý, najdeme zde totiž chytré pero, USB-C/USB-C kabel i adaptér. Ten má odpojitelnou část („kolíky“), která se zasouvá do el. zásuvky. Adaptér jako takový je pak příjemně malý a nabídne max. výkon 65 W, přičemž podporuje Power Delivery. Můžete s ním tedy klidně nabíjet i váš smartphone či další elektroniku.

Ceraluminum aneb hliník + keramika

Ihned po vybalení se začnete kochat designem Zenbooku S 16, který využívá Ceraluminum neboli v češtině hliníkovokeramický povrch. Výhodou tohoto materiálu má být velmi vysoká odolnost, konkrétně tvrdost. Zenbook by tak měl odolat poškrábání a vypadat stále skvěle i po delším používání. Dalším parametrem, který stojí za povšimnutí, je tloušťka pouhých 1,1 cm (tloušťka se však může mírně lišit dle konkrétní specifikace), což produktu přidává na eleganci stejně jako typický design víka s linkami či jen decentní logo v rohu. Hmotnost 1,5 kilogramu je pak vcelku pochopitelná vzhledem k velikosti obrazovky 16" či baterie s kapacitou 78 Wh. Pokud byste se ocitli v prostředí s vyšší vlhkostí, teplotou či snad vibracemi, potěší také vojenský standard MIL-STD 810H, který přinese klid na duši.

Okamžitě po vybalení nás zaujala rovněž bohatá konektorová výbava, která čítá vše potřebné, dokonce včetně USB-A ve verzi 3.2 Gen 2, dvojici USB-C typu USB 4.0 Gen 3 (s podporou přenosu obrazu i již zmiňovaným Power Delivery), jedno plnotučné HDMI 2.1 či 3,5mm audiokonektor. Výrobce dokonce nezapomněl ani na čtečku SD karet, což ocení například fotografové, kteří se bez čtečky karet zpravidla neobejdou.

Další předností je pak skutečně obří touchpad, který podporuje různá gesta, má přesnou odezvu a je radost jej používat. Nad ním najdeme pohodlnou klávesnici, která sice neobsahuje čtečku otisků prstů, avšak to bohatě vynahradí IR kamerka nad displejem s IR senzorem pro bezproblémové odemykání za všech světelných podmínek.

Skvělá podívaná s dotykem i špičkový čipset od AMD

Velkou roli nepochybně hraje rovněž displej, který je v tomto případě 16" OLED s poměrem stran 16:10 a více než dostačujícím 3K (2 880 × 1 800 pixelů) rozlišením. Se zapnutým HDR obsahem nabídne max. jas až 500 nitů a jak napověděla přítomnost pera, je dotykový. Pochopitelně jej však můžete ovládat i prstem. Obrazovka nás potěšila i příjemně tenkými rámečky a barevnou certifikací od společnosti Pantone či schopností výrazně minimalizovat tzv. modré světlo. Hráče pak bude jistě zajímat i obnovovací frekvence, která činí 120 Hz. Po zvukové stránce je pak k dispozici hned šest hlasitých reproduktorů vyladěných společností Harman Kardon, které dokáží bez problémů ozvučit i středně velký pokoj a nahradí tak třeba přenosný reproduktor.

V moderním světě plném AI pak sehraje klíčovou roli nový procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370, který doprovází až 32 GB operační paměti a až 2TB SSD úložiště. Zabudovaný Ryzen AI engine ze sebe dokáže pro AI aplikace vymáčknout úctyhodných 50 TOPs a TDP procesoru činí 28 W. Grafické jednotce AMD Radeon 890M pak nedělá problém plynule rozběhnout i novější tituly ve Full HD.

Cena a dostupnost

ASUS Zenbook S 16 (UM5606) právě vstupuje do prodeje za cenu od 58 990 Kč s DPH.

Technické parametry ASUS Zenbook S 16 (UM5606)

Kompletní specifikace
Konstrukce243 × 353 × 12,9 mm, 1 500 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejOLED, 16" (2 880 × 1 800 px)
ChipsetAMD Ryzen AI 9 HX 370, CPU: 12×5,1 GHz
PaměťRAM: 32 GB, disk: 2 024 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 7, Bluetooth: 5.4, NFC: ne
Operační systémWindows 11
Akumulátor78 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostčervenec 2024, 58 990 Kč