První dojmy z Xiaomi Mi Max: obr s puncem luxusu

23

Do redakce nám dorazila novinka, jež je Xiaomi Mi Max, která se v mnoha ohledech inspirovala u špičkového a hlavně vlajkového modelu Mi 5. Xiaomi Mi Max však míří na milovníky tabletofonů. S úhlopříčkou 6,44 palců se jedná bez nadsázky o opravdového obra. Nezklame ani funkční výbava v čele s Full HD displejem a 16Mpx fotoaparátem.

Xiaomi Mi Max

Zatímco před pár lety byl tablefonem každý smarthone s úhlopříčkou nad 5 palců, dnes je tomu jinak. Postupem času se u vlajkových lodí začala úhlopříčka zvětšovat a dnes již ani 5,5palcový smartphone nikoho nepřekvapí. Výrobci hranici úhlopříčky pro chytré telefony posouvají stále dál a dál, což dokazuje i Xiaomi Mi Max. Ten nabídne neuvěřitelnou úhlopříčku 6,44 palce, která se hravě vyrovná menším tabletům na cesty.

Technické parametry Xiaomi Mi Max 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce173,1 × 88,3 × 7,5 mm, 203 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,44" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ?
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2016, 8 500 Kč

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi Max děkujeme obchodu xm.cz, kde si telefon budete moci také zakoupit.

Xiaomi Mi Max používá stejně velkou úhlopříčku, jako měla svého času největší Xperia Z Ultra, i ta nabídla 6,44palcový Full HD IPS displej. V tomto ohledu jsou oba chytré telefony rovnocenné. Během let vývoje se však zlepšila funkční výbava a Xiaomi Mi Max rozhodně není žádné ořezávátko. Neztratí se ani ve vyšší střední třídě, kde je konkurence, jak všichni víme, obrovská.

Design a konstrukce: kovový, tenký a obrovský

Xiaomi Mi Max je sice tabletofon, ale po designové stránce se opravdu povedl. Tělo je tvořeno kovovým plátem, který zasahuje až do boků zařízení. Pouze ve vrchní a spodní části zadního krytu jsou plastové předěly, které slouží jakožto průchod pro antény bezdrátových sítí. Xiaomi tyto pláty vhodně sladilo se zbytkem barvy zadního krytu, ani při bližším prozkoumání se tedy nejedná o nic nevkusného.

Xiaomi Mi Max

Na zadní straně nalezneme hned dva výrazné prvky, konkrétně v levém horním rohu fotoaparát s přisvětlovací LED diodou, uprostřed poté senzor otisků prstů. Ten je kulatý a funguje bezchybně. Senzor je neustále v pohotovosti, stačí tedy přiložit prst a displej se automaticky rozsvítí a ihned také odemkne. Rychlost je příkladná, potěší také velmi rychlé ukládání otisku do paměti. Při troše snahy se dostanete i pod 10 sekund, což je skvělé. Úspěšnost rozpoznání byla téměř 100%, problémové jsou pouze vlhké prsty.

Na levém boku nalezneme jen slot, který je hybridní a lze jej vysunout pomocí tenkého klíče. Dovnitř lze vložit buď jedna microSD karta a jedna microSIM, nebo jedna microSIM a jedna nanoSIM karta, jakožto náhrada za microSD kartu. Kombinace všech zmíněných karet však bohužel možná není. Pravý bok hostí obrovské tlačítko pro regulaci hlasitosti, které je poněkud nestandardně umístění ještě nad odemykacím tlačítkem. Nebudeme lhát, zpočátku nás toto umístění trochu mátlo a spíše než tlačítko zámku jsme mačkali tlačítko pro snížení hlasitosti. Jakmile si však navyknete, žádný další problém nečekejte, tlačítka nabídnou špičkový zdvih i zpětnou vazbu. Pozitivní rovněž je, že tlačítka jsou pevně ukotvena a nijak nechrastí.

Xiaomi Mi Max

Spodní bok hostí standardní microUSB konektor, oproti Xiaomi Mi 5 se tedy nedostalo na moderní USB-C. To je trochu škoda. Vlevo od konektoru si své místo našel vstup 3,5milimetrového jack konektoru, napravo se pak nachází efektně ukrytý výstup hlasitého reproduktoru. Vzhledem ke kovovo-skleněné konstrukci je hmotnost zařízení logicky vyšší, konkrétně 203 gramů. Téměř nikdo z našeho okolí však tak vysokou hmotnost netipoval, díky velkým rozměrům se hmotnost přijatelně rozprostře a spíše než hmotnost většinu udivoval právě obrovský displej.

Dalším benefitem Xiaomi Mi Max jsou velmi tenké rámečky displeje, i díky tomu se povedla stlačit výška a tloušťka na minimum. Na šířku měří Xiaomi Mi Max 88,3 milimetru, výška pak činí 173,1 milimetru. I když tedy Xiaomi Mi Max rozhodně není žádný drobeček, je stále menší než již zmíněná Xperia Z Ultra (179,4 × 92,2 milimetru). Xperia však excelovala tloušťkou 6,5 milimetru, Xiaomi Mi Max je o milimetr tlustší.

Xiaomi Mi Max

Kovové zpracování se pozitivně podepsalo na celkové pevnosti zařízení, i při větší snaze Mi Max ohnout neuslyšíte žádné nepříjemné zvuky a rozhodně ani tendenci smartphonu k ohnutí. I tak se ovšem do běžně velké kapsy u kalhot neschová, lépe se mu bude dařit v příručním zavazadle, případně v náprsní kapse bundy. My hodnotíme Mi Max po designové stránce velmi pozitivně. I když jde o obrovský telefon, zachoval si čisté linie produktů Xiaomi. Chválit musíme také kvalitu konstrukčního zpracování, která je díky kovovému zpracování ukázková.

A vnitřnosti?

O výkon se v případě Xiaomi Mi Max stará osmijádrový procesor Snapdragon 650, kterému sekundují 3 GB operační paměti. Interní paměť nabídne kapacitu 32 GB s možností jejího rozšíření o dalších až 128 GB. Existovat bude také varianta s 64GB a 128GB pamětí, která (jako jediná) nabídne i o 1 GB paměti RAM navíc. Doplníme, že 64GB i 128GB varianty nabídnou také mírně vylepšený procesor, konkrétně Snapdragon 652. I základní testovaná verze má však dostatek výkonu, což dokazuje výsledek testu AnTuTu. Zde Xiaomi Mi Max získalo téměř 70 000 bodů, což je slušný výsledek. O grafický výkon se stará akcelerátor Adreno 510, který zvládne i náročné 3D hry bez zaváhání. Velký displej navíc ke konzumaci multimediálního obsahu přímo vybízí.

Mi Max běží na nadstavbě MIUI ve verzi 7, samozřejmě pod taktovkou operačního systému Android 6 Marshmallow. Bohužel, aktuálně ještě neexistuje česká ROM, na tu si budeme muset počkat do zahájení prodeje, což by se mělo stát zhruba za dva měsíce. Aktuálně sice ROM nabídne anglický překlad, v menu a aplikacích se však stále vyskytují některé čínské aplikace s „rozsypaným čajem“.

Ukázka uživatelského prostředí

Baterie nabídne kapacitu 4 850 mAh, ta je dle zvyklostí uživatelsky nevyměnitelná. Výdrž baterie je výborná, i při náročnějším používání se bez problému dostanete na dva celé dny, a to Mi Max nemusíte nijak šetřit. Zamrzí snad jen absence nabíječky s podporou rychlého nabíjení přímo v balení, dokoupení výkonnějšího adaptéru je v tomto případě naprostou nutností. Například adaptérem od Samsungu s podporou Fast Charging dobijete Mi Max během zhruba 1 hodinu a 45 minut. Z doplňkových funkcí můžeme zmínit podporu infračerveného portu.

Xiaomi Mi Max Xiaomi Mi 5
Rozměry 173,1 × 88,3 × 7,5 mm 144,6 × 69,2 × 7,3 mm
Hmotnost 203 gramů 129 gramů
Displej 6,44'' 5,15''
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 342 PPI 428 PPI
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS
Procesor Qualcomm Snapdragon 652 Qualcomm Snapdragon 820
Takt procesoru 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz 2×1,8 GHz + 2×1,6 GHz
Interní paměť 32/64/128 GB 32/64/128 GB
Paměť RAM 3/4 GB 3/4 GB
Paměťové karty ano ano
Fotoaparát 16 Mpx (4 608 × 3 456 px) 16 Mpx (4 608 × 3 456 px)
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 4 Mpx
Zpracování kov, sklo kovový rám, sklo
Cena cca od 8 000 Kč od 12 000 Kč (32 GB)
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Displej: o to tu běží

Záměrně jsme vyhnuli displeji, na ten se totiž zaměříme až nyní. Displej zabírá slušných 75 % přední strany a nabídne klasické Full HD rozlišení + technologii IPS, přičemž proti vnějším vlivům je chráněn odolným sklem Gorilla Glass ve verzi 4. I když se Full HD rozlišení může zdát na takto velkou úhlopříčku nedostatečné, jemnost 342 pixelů na palec vás přesvědčí o opaku. Ani při bližším zkoumání si nepřesností nevšimnete a díky sytým barvám působí displej velmi povedeně. Technologie IPS zajistila příkladné pozorovací úhly a senzor okolního jasu funguje spolehlivě. Maximální jas je dostatečný a nebrání ani bezproblémovému používání na denním světle.

Xiaomi nabídne možnost odemknutí displeje dvojitým poklepáním, nechybí ani možnost zmenšení displeje pro ovládání jednou rukou. Stačí letmý posun prstu po kapacitních tlačítkách a displej se rázem zmenší na 4,5 či 4, respektive 3,5 palce. Xiaomi Mi Max nechybí ani barevně konfigurovatelná notifikační LED dioda, jejíž svit je dostatečně výrazný. Při práci večer pomůže speciální režim čtení, který displej zahalí do příjemnějšího žlutého nádechu, který lze manuálně korigovat, případně se můžete spolehnout na automatický režim. Zajímavostí rovněž je, že až jsou kapacitní tlačítka pod displejem pevně přiřazena funkci (napravo šipka zpět), v nastavení lze fungování tlačítek změnit. Z šipky zpět se tak snadno stane kontextové tlačítko, avšak samozřejmě bez změny piktogramu.

Fotoaparát: hezká podívaná

Fotoaparát Xiaomi Mi Max nabídne rozlišení 16 Mpx při světelnosti f/2,0, optická stabilizace obrazu oproti Xiaomi Mi 5 chybí. Sekundární kamera pro videohovory nabídne rozlišení 5 Mpx, video lze nahrávat až ve 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Mezi doplňkovými možnostmi záznamu nechybí slow-motion záznam v HD rozlišení při 120 snímcích za vteřinu a time-lapse záznam.

Fotoaparát

Prostředí aplikace se nijak nezměnilo, k dispozici je tedy hned několik speciálních režimů, efektů a nechybí ani možnost nastavení poměru stran (16:9 nebo 4:3). Kvalita fotografií je nadprůměrná, za dne lze pořídit velmi povedené snímky plné detailů a s odpovídajícím barevným podáním. Večerní snímky jsou již průměrné, absence optické stabilizace se podepsala na občasném rozmazání večerních snímků, fotografie trpí také na znatelný digitální šum. Více odhalí naše ukázkové fotografie v plném rozlišení při poměru stran 4:3.

Ukázkové fotografie

Zhodnocení a závěr: povedená plácačka

Xiaomi Mi Max na nás zanechalo pozitivní dojem. Pochválit můžeme kvalitu konstrukčního zpracování, obrovskou baterii, nadstandardní výkon a kvalitní fotoaparát. Potěší také slot pro paměťové karty, avšak vykoupen je ztrátou Dual SIM režimu. Zamrzí opět primární problém značky Xiaomi – absence tuzemských LTE pásem. Na pásma 800 a 900 MHz si tak musíte nechat zajít chuť. Cena Mi Max ještě není stanovena, po přepočtu by se však základní verze (s DPH a dalšími poplatky) mohla dostat někam na hranici 8 až 9 000 Kč. Nejvýkonnější varianta se 4 GB RAM a 128GB pamětí se zřejmě bude pohybovat okolo 13 až 15 000 Kč.

Xiaomi Mi Max

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi Max děkujeme obchodu xm.cz, kde si telefon budete moci také zakoupit.

My se můžeme jen těšit, až Xiaomi Mi Mak vstoupí na tuzemský trh. Pro příznivce tabletofonů půjde o skvělou alternativu k dalším výrobcům a pokud oželíte některá tuzemská LTE pásma, bude Mi Max ideální variantou. Od nás dostává palec nahoru.

Diskuze ke článku
Ondřej
Velká čínská cihla, která má přes 6 palců a jen full HD. Zatímco u jiných strojů do 5,5" brečíte, že není quad HD, tady bez řečí, navíc mu dáváte palec nahoru. Už se s tom čínskou šaomi propagandou běžte vycpat. Třeba do Číny, kde si užijete i plnohodnotné LTE, jelikož telefon určený pro čínský trh tam bude fungovat skvěle.
lukáš
ty fotky za šera a tmy jsou teda hodně špatné.
Nick Cave
škoda toho LTE 800MHz, jinak vypadá dobře
David Novotný
David Novotný
V tabulce máte místo paměť RAM ROM, opravte si to. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze