První dojmy z Apple Watch Series 4: dobře známé, ale úplně jiné

7
První dojmy z Apple Watch Series 4: dobře známé, ale úplně jiné
Fotografie: Filip Brož, mobilenet.cz
  • Nové Apple Watch 4 již nějakou dobu používáme a zde jsou naše první dojmy
  • Hodinky potěší vylepšeným displejem i slušnou nadílkou nových funkcí
  • Cena se stále drží na přijatelné hodnotě, startuje na zhruba 11 tisících korunách

Ohromující výkon, nový design, haptická odezva, elektrický snímač tepové frekvence a mnohem více. Kalifornská společnost od základu předělala dobře známé hodinky Apple Watch, po kterých je nejen v České republice obrovská poptávka. Apple nám zase ukazuje, jak bude vypadat budoucnost nositelné elektroniky a možná i něco více. Přesune se iPhone někdy na naše zápěstí?

Apple Watch 4

Apple si dal na čtvrté generaci svých hodinek velmi záležet. Změnil se nejen design a velikost displeje, ale dokonce i balení. Krabička se skládá z pomyslného papírového origami, kde po rozložení můžete obdivovat různé barevné kombinace Apple Watch, které jsou vyobrazené na papíru. Uvnitř pak naleznete hned dvě krabice – samostatně zabalený řemínek a Apple Watch 4 s příslušenstvím. Tělo hodinek je pak zabaleno do sametového látkového obalu, který působí na dotek velmi příjemně. Ostatně využít ho můžete i při cestování či jiné příležitosti, kdy zrovna nebudete mít hodinky nasazené na ruce.

Společně s novými Watch představil Apple i novou verzi operačního systému watchOS 5. I ten představuje pro hodinky značný posun a právě kombinace nového hardwaru a softwaru dělá Apple Watch novými. Vraťme se ale na chvíli zpět k designu.

Větší OLED displej

Apple představil dvě nové velikosti svých hodinek – 40 a 44 mm. V redakci máme k dispozici větší variantu ve stříbrném provedení. V českých obchodech máte na výběr pouze hliníkové varianty (černá, stříbrná a zlatá), a to v obyčejné verzi nebo v edici Nike+. Ocelové tělo s LTE, které v našich podmínkách stále není dostupné, můžete zakoupit u německých sousedů. Připravit si však musíte větší finanční obnos a když se vrátíte zpátky domů, budete mít navíc akorát nerezové tělo a safírové sklo. LTE vám bude k ničemu. Doufáme, že se to však příští rok změní.

Apple Watch 4

I s hliníkovou verzí však rozhodně ve svém okolí zazáříte. Displej je na první pohled větší a na ruce působí o něco mohutněji než předchozí tři generace. Na druhou stranu je hliníkové tělo velmi lehké a na svém zápěstí hodinky prakticky necítíte. Svůj podíl pak na tom bude mít i vámi zvolený řemínek, přičemž využít můžete i svoji starší sbírku, a to klidně i neoriginální provedení. Zpětná kompatibilita všech řemínků byla zachována.

Při prvním zkoumání vás také jistě potěší nově zapuštěné boční tlačítko. Dříve bylo lehce vystouplé, což mělo za následek zachytávání prachu nebo potu. Nová je i ovládací korunka, která se může pochlubit haptickou odezvou. Jakmile začnete v hodinkách něčím listovat nebo jen tak procházet mezi aplikacemi, ucítíte na svém zápěstí zřetelné klepání, které je i celkem slyšet. Velmi rychle si na to zvyknete a uvidíte, že je to v praxi i přínosné.

Na levé straně pak můžete nalézt dva reproduktory, které jsou opět větší a výkonnější. Stačí provést obyčejný telefonický rozhovor a pokud jste používali starší generaci, jistě nám dáte za pravdu, že rozhovor nebyl moc slyšitelný. To již neplatí. Apple Watch 4 nemusíte přikládat až k ústům. Ruku můžete mít naopak volně u pasu a i přesto volajícího zřetelně uslyšíte. Ruku v ruce jde také nový mikrofon, který si s vaším hlasem hravě poradí.

Výkonu na rozdávání

Pokud jste někdy zkoušeli na starších Apple Watch pouštět náročné aplikace typu Apple Mapy, Omnifocus nebo Overcast, jistě si pamatujete, jak dlouhá byla odezva. Nově když kliknete například na zmíněné Mapy, téměř okamžitě se objeví modrý puntík, kde se nacházíte, okolní ulice a při odtažení směrem nahoru i celá mapa. Vše funguje stejně rychle jako na iPhonu. Znatelně to ulehčuje a zpříjemňuje práci s hodinkami. Dříve to bylo spíše frustrující a někdy bylo lepší Mapy otevřít přímo na telefonu.

Výkon poznáte i během cvičení, hraní her, poslechu hudby nebo přidávání nové poznámky. Všechny aplikace, a to včetně třetích stran, se spouštějí velmi rychle. Již nemusíte na nic čekat. Zároveň můžete obdivovat větší OLED displej, na kterém se vám zobrazí více informací v čitelnější podobě.

Apple Watch 4

Vše má na svědomí nový 64bitový dvoujádrový procesor S4, který je až 2× rychlejší než čipset S3 u třetí generace. Apple Watch 4 také umí zaznamenat pád a zavolat pomoc. Stačí si jen tuto funkci povolit v nastavení na iPhonu. Plně zachována byla také voděodolnost do 50 metrů. S klidem tak vyrazte do bazénu či moře. Vylepšení se dočkal i akcelerometr snímající zrychlení až 32 G nebo vylepšený gyroskop. V rámci připojení pak nové hodinky využívají Bluetooth 5.0 a Wi‑Fi 802.11b/g/n v pásmu 2,4 GHz.

Nové ciferníky

Apple Watch 4 nabízí také dva nové ciferníky – infograf a modulární infograf. Ty po designové stránce odpovídají klasickým mechanickým hodinkám. Na plochu těchto ciferníků si můžete nastavit mnoho užitečných komplikací, tedy zkratek, které vám ukazují různé funkce. Snadno tak máte přehled o vašem aktuálním tepu, kalendáři, připomínkách, aktivitě nebo si rychle můžete spustit oblíbený playlist či zjistit aktuální teplotu venku.

Prostředí watchOS 5

V rámci watchOS 5 také můžete na své displeje nastavit nové ciferníky Oheň a Voda, Tekutý kov, Pára nebo různé barvy přes celou obrazovku. Vše naleznete v aplikaci Watch – Galerie ciferníků na svých iPhonech. Zde si také můžete pohodlně nastavit užitečné zkratky, které se vám po přidání objeví na zápěstí. Vše lze upravovat i na ruce, záleží jen na tom, co vám vyhovuje.

Další softwarové novinky

Kalifornská společnost také představila novou aplikaci Vysílačka. Jedná se prakticky o FaceTime audio hovor, takže musíte být v dosahu svého iPhonu, případně na Wi-Fi. V praxi pak můžete komunikovat s dalšími lidmi a přáteli, kteří mají Apple Watch, a to klidně i starší generace. Podmínkou je akorát nový systém watchOS 5, jenž je dostupný pro všechny jablečné hodinky kromě nulté série, tedy úplně první verze.

Apple Watch 4

V galerii aplikací také nově uvidíte Apple Podcasty. V rámci cvičení a aktivity lze využít nově Jógu a Turistiku. watchOS 5 si také poradí s tím, když aktivitu zapomenete spustit. Hodinky automaticky rozpoznají, že se pravděpodobně pohybujete a na ciferníku se vám tato zpráva ihned objeví. Po spuštění se vám zpětně započítá čas, vzdálenost či spálené kalorie. V praxi jde o velmi užitečné funkce, například při procházce po městě. Pokud běháte, oceníte i měření kadence nebo upozornění na tempo.

Vyzvat na souboj můžete i své přátele. Týden můžete s kamarádem soutěžit v tom, kdo se bude více hýbat. Každý den vám budou chodit přehledné statistiky a motivační notifikace. Na konci týdne však vyhraje jen jeden. Cenou útěchy vám případně bude Ocenění za účast v soutěži, které naleznete v aplikaci Aktivita na vašem iPhonu.

Velkou novinkou u Apple Watch 4 je také měření EKG. Tato funkce je však dostupná jen pro USA a je otázka, kdy se toho dočkáme v našich podmínkách. V praxi si však i toto můžete snadno vyzkoušet. Stačí si v aplikaci na iPhonu změnit region na USA a jakmile bude měření v USA dostupné, můžete ho vyzkoušet i v ČR. Apple by tuto funkci měl spustit oficiálně s aktualizací watchOS 5.

Úplně nové hodinky

Apple Watch 4 se povedly. Jsou to hodinky, na které jsme čekali. Předchozí generace oproti nim vypadají jako obyčejné prototypy, jako kdyby si Apple testoval, co vše může fungovat. Je zřejmé, že se Apple zaměřuje čím dál více na oblast zdravotnictví, fitness a náš životní styl. Apple Watch 4 se stanou vaším parťákem k pohybu a sledování vašeho těla.

Apple Watch 4

Zmínit musíme i výdrž baterie, která bez jediných problémů zvládne celý den. Klidně můžete jít cvičit, spustit navigaci, diktovat zprávy nebo vyřídit hovory. Stále však platí, že hodinky musíte večer nabít. Na druhou stranu indukční nabíjení je velmi rychlé a než se osprchujete a spořádáte večeři, hodinky jsou připravené. S klidem tak s nimi můžete i spát a měřit svůj spánek a tepovou frekvenci. Velmi užitečný je i budík, který ráno šetrně vzbudí jen vás a ne celý pokoj.

V dolní části naleznete zcela přepracovaný elektrický snímač tepové frekvence, který vaše srdce sleduje ve dne v noci. Na předchozí generaci byl pouze optický snímač. Výsledkem je přesnější měření a více údajů, které naleznete v aplikaci na iPhonu. Apple Watch 4 nastavují nová měřítka toho, jak mají hodinky vypadat. Upgrade se rozhodně vyplatí.

Apple Watch 4 v GPS verzi (LTE varianta je stále dostupná jen pro zahraničí) můžete zakoupit v nejmenší verzi od 11 290 korun. Za větší verzi si pak musíte připlatit 800 korun. Vybírat můžete z černé, zlaté a stříbrné verze s různými řemínky. K dispozici je také Nike+ edice se sportovními řemínky.

Technické parametry Apple Watch 4 40 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 40 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ano
ChipsetApple S4,
Paměťvnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2018, 11 290 Kč

Technické parametry Apple Watch 4 44 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce44 × 38 × 10,7 mm, 48 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,78" (448 × 368 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ano
ChipsetApple S4,
Paměťvnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2018, 12 090 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš
Jsou dobrý. Tahle verze je opravdu povedená a je to jediný produkt od Applu který mě nahlodává, že bych se vrátil zpátky. Iphone ale už nechci a na android podobné hodinky zoufale chybí. Záchranou jsou fénixy, ale raději bych na ruce nosil tyhle cibule. Fakt povedené.
Vasek
Ne, dokud to musím nabíjet každý den, tak jsem otrok hodinek...
q2
Za mě prostě jedině kulaté hodinky.
Petr
Jen ta dostupnost.. zajem je holt obrovsky. Jedine co me na nich nehorazne vytaci, je ta volba pojmenovani "Komplikace".... boze... nedava to smysl.. ale tak americani meli vzdycky mysleni tak trochu jinak... Kompilace by byla logice blize..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze