Project Centennial: desktopové aplikace blíže těm univerzálním

Windows 10 se chlubí hlavně svou snahou být multiplatformní, s čímž jsou svázané neustále omílané univerzální aplikace, ale v Redmondu už nějakou dobu pracují i na řešení, jak vdechnout nový život starým desktopovým aplikacím.

Článek aktualizován a rozšířen o nové informace

Microsoft Windows 10

Jednou z největších výhod operačního systému Windows 10 je Universal Windows Platform, kdy má jedna jediná aplikace fungovat napříč mnoha různými zařízeními. Na včerejší úvodní přednášce konference BUILD, kterou už tradičně pořádá Microsoft, o tom zaznělo mnohé, když jsme se například dočkali oznámení univerzálních aplikací pro Facebook či Instagram. Tak trochu ve stínu této skutečnosti se krčí tzv. Project Centennial, přitom je neméně zajímavý. Stále totiž existuje mnoho starších Win32 a .NET aplikací, které neumí možností této nové platformy využít. Řeč je například o spolupráci s notifikačním centrem či Cortanou, podpoře živých dlaždic nebo odinstalování jedním kliknutím, kdy vám na disku nezůstane žádný svinčík. Na loňském BUILDu byla tato iniciativa ohlášena, na právě probíhajícím BUILDu 2016 ovšem Microsoft přešel od slibů k činům.

TIP! Windows 10 Anniversary Update, aneb Cortana je všude

Centennial je kódové označení pro interní aktivitu Microsoftu, která má za cíl vývojářům přeměnu stávajících desktopových programů usnadnit. Výsledkem je konvertor, který starší program převede do aplikace v balíčku APPX, jenž se používá pro distribuci prostřednictvím digitálního obchodu Microsoftu. Takto vytuněné starší programy Microsoft nazývá jako "Moderní desktopové aplikace" a sleduje jimi nejen rozšíření obsahu jinak poměrně chudé nabídky Windows Storu, ale také navýšení komfortu svých uživatelů. Vývojáře, kteří byli zvyklí si své dosavadní aplikace distribuovat sami, by však mohl odradit fakt, že se o potenciální výdělek budou muset dělit.

Nepřehlédněte: Microsoft pracuje na novém rozhraní notifikací pro Windows 10

Klíčová otázka bohužel zůstává nadále nezodpovězena: půjde někdy 16 milionů desktopových aplikací - samozřejmě po přeměně jejich uživatelského rozhraní - spouštět i na chytrých telefonech? O mýty opředeném Surface Phonu, který by mohl tuto lákavou představu proměnit ve skutečnost, ale ani tentokrát nepadla zmínka.

Zdroje: slashgear.com, venturebeat.com

Diskuze ke článku
Fish
Pokud se to dotahne do konce, tak super, takhle si predstavuju budoucnost, ale po failu s Android a IOS aplikacema pod W10 neverim, ze se to dotahne dokonce.
ANO
Tak je asi celkem jasne, ze to pojede pouze na x86, takze na arm zapomente. Pujde pouze o nejake "zabaleni" stavajici aplikace.

"Nevýhodu by v této možnosti naopak mohli spatřovat vývojáři, kteří byli zvyklí si své dosavadní aplikace distrubuovat vlastní cestou." ... nevyhoda? Jako v tom, ze stale budou moci nabizet aplikaci pres svoje stranky a uzivatel se bude muset registrovat, vyplnovat milion formularu, vyplnovat kreditku nebo jeste "pohodlneji" posilat prachy nekam na zahranicni ucet .......... a nebo jenom ve storu kliknou na "koupit":o) ..... pripomina mi to situaci s cerveneho trpaslika ..... "a nebo pouzijeme teleporter":o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze