Nová Windows: 11 odpovědí na otázky, které vás zajímají

2
Nová Windows: 11 odpovědí na otázky, které vás zajímají
Fotografie: Microsoft
  • Kdy se nová Windows objeví? Jaké jsou podmínky přechodu?
  • Jaké nové funkce tak získáte? A bude něco chybět?
  • Co se stane s Windows 10? A bude vám fungovat stávající hardware?

24. června Microsoft představil Windows 11, zbrusu novou verzi svého operačního systému pro osobní počítače. Protože byla jeho prezentace zaměřená spíše na emoce, zanechala v divácích více otázek než odpovědí. Některé z nich později doplnila samá firma, některé z nich zodpověděli novináři.

Budou Windows 11 zdarma?

Ano i ne. Pro majitele licencí k Windows 10 přislíbil Microsoft bezplatnou aktualizaci, jako to udělal při příchodu tohoto systému. Teoreticky by tak mohl fungovat i přechod ze starších verzí s mezikrokem. Jinak ale Microsoft svou licenční politiku měnit nebude a za Windows 11 jednorázově zaplatíte; buďto v ceně počítače za OEM licenci, nebo samostatně.

Zvládne můj počítač W11?

Microsoft zveřejnil hardwarové požadavky, stejně tak jako nástroj, se kterým si je můžete porovnat s výbavou svého stroje.

Windows 11

Pokud jste prošli, pak gratulujeme, v případě neúspěchu můžete pátrat po příčině pomocí nástroje WhyNotWin11. S případným vylepšováním svého stroje ale ještě posečkejte, protože se požadavky ještě mohou měnit.

Kdy přijdou W11?

Oficiální termín ještě nebyl potvrzen, respektive by se tak mělo stát před koncem roku. Některé uniklé informace sice naznačují říjnové datum, ale při tak komplexním softwarovém projektu může pochopitelně docházet ke zpoždění.

Co pak bude s Windows 10?

Windows 10 budou fungovat i nadále a až do října 2025 budou dostávat i minimálně bezpečnostní aktualizace. I po tomto datu budou normálně běžet, podobně jako dnes Windows 7.

Můžu se vrátit k Windows 10?

Ano. Pokud přejdete pomocí upgradu systému, pak byste měli mít možnost po následujících deset dní vrátit se ke starší verzi. Tak jako tak můžete vždy zformátovat disk a W10 nainstalovat znovu.

Windows 11

Na co se ve W11 těšit?

Hlavní výhody shrnuje náš starší článek. Vedle inovovaného vzhledu a přepracované nabídky Start tu bude například prostor pro widgety, lepší výkon a nižší spotřeba baterie u mobilních zařízení. Vedle samotného systému slibuje Microsoft inovovat i obchod s aplikacemi Microsoft Store a systém Windows by mohl nativně spouštět aplikace určené pro Android.

Je zde i důvod k obavám?

Některé funkce známé z Windows 10 už v novém prostředí nenajdeme. Jedná se například o Internet Explorer, Cortanu na hlavním panelu, nástroj Výstřižky nebo funkci Timeline.

Budou mi fungovat stávající periferie?

Ano. Na stránkách podpory Microsoft slibuje, že pokud vám hardware funguje ve W10, pak byste neměli mít problémy s jeho zprovozněním i u Windows 11. Ale pozor. Myšlena je tím zřejmě jejich aktuální verze. Nechtěným bonusem velkých aktualizací mnohdy také bylo, že po nich přestal fungovat starší nebo exotický hardware, například nejrůznější skenery.

Windows 11

Budou Windows 11 dostávat nové funkce?

Ano. Microsoft plánuje rozšiřovat funkčnost velkými aktualizacemi, podobně jako to dnes dělá s Windows 10, avšak s tím rozdílem, že se tak bude dít jednou ročně. Windows 11 samozřejmě budou dostávat pravidelné měsíční záplaty a v případě potřeby i ty mimořádné.

Budou verze i pro mobilní telefony?

Bohužel ne. Microsoft původně ohlásil práci na Windows 10X, tu pak bez jakéhokoli výsledku zrušil, stejně jako vývoj navazujícího hardwaru. Některé jeho prvky, jako je lepší podpora dotykových obrazovek, tak zamíří právě do Windows 11.

Má smysl na Windows 11 přecházet?

Pokud i přes vysoké ceny a nedostupnost hardwaru plánujete nákup nového počítače, pak by bylo rozumné uzpůsobit jej potřebám nového systému. V případě již kompatibilního PC se vyplatí nikam nespěchat, zvláště pokud jste na něm nějakým způsobem závislí. Lze předpokládat, že první verze tak velkého projektu bude zatížena většími nebo menšími chybami. A pokud kompatibilní hardware nemáte, pak není potřeba smutnit. Windows 10 budou nadále podporované jak Microsoftem, tak výrobci softwaru. Navíc se zcela jistě brzy objeví spousta programů, které pomohou připodobnit systém Windows 11 po vzhledové i funkční stránce.

Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Kdo to psal ten clanek? Jak kdyby ty "designove" veci byla pozitivni vec ....... treba ten taskbar, ktery prisel prakticky o vsechny funkce, ktere tam byly od windows 95 .... to je fakt bomba ......
Cvaldo Cvaldovic
Cvaldo Cvaldovic
Windows 11 ďalšia sračka od microsoft. Ak ho požívate, stávate sa testovacími panákmi. Nedá sa na tom pracovať.!!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze