Proč si Fairphone 5 odnesl z testu opravitelnosti nejlepší možné skóre?

4
Proč si Fairphone 5 odnesl z testu opravitelnosti nejlepší možné skóre?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Telefon disponuje unikátní modulární konstrukcí
  • V případě potřeby není problém vyměnit jednotlivé objektivy
  • Odborníci z iFixit chválí rovněž srozumitelné návody a přijatelné ceny náhradních dílů

Ačkoliv na našem trhu nizozemská značka Fairphone nemá oficiální zastoupení, její produkty si pozornost rozhodně zaslouží. Například nejnovější Fairphone 5, který jsme si vyzkoušeli na veletrhu IFA 2023, má ještě delší podporu než Pixely 8, což je ve světě Androidu skutečně nevídané. Značka Fairphone si však kromě dlouhé softwarové podpory zakládá rovněž na snadno opravitelné (modulární) konstrukci, jež umožňuje velmi snadnou výměnu komponent i naprostému laikovi. Není tak velkým překvapením, že tento smartphone obdržel v rozborce společnosti iFixit dostupné na ifixit.com 10 z 10 možných bodů v testu opravitelnosti.

Fairphone 5 je snadno opravitelný a vydrží vám roky

Zvýšená odolnost navzdory modulární konstrukci

Vše začíná odstraněním zad, k čemuž není potřeba žádné nahřívání ani speciální nástroje. Navzdory tomu má Fairphone i zvýšenou odolnost dle IP55, tedy proti prachu a rovněž proti tryskající vodě. Telefon samotný je pak krásnou ukázkou toho, jak lze i v dnešní době vytvořit zařízení, jež lze velmi snadno opravit jednoduše výměnou požadované součástky, respektive modulu.

Kromě opravitelnosti stojí za zmínku rovněž použitý čipset, který se vymyká běžně zajetým konvencím, neboť se jedná o průmyslový model Qualcomm QCM6490. Tento procesor je výkonově srovnatelný se střední třídou čipsetů (od výrobce Qualcomm například modely řady 7), běžně nachází uplatnění v rámci různých IoT řešení, a i díky němu je umožněna extrémně dlouhá softwarová podpora.

V závěrečném verdiktu se můžeme dočíst, že si Fairphone 5 zachoval aspekty opravitelnosti, které byly vyzdvihovány i u předešlých modelů, ale zároveň přidal i několik dalších promyšlených řešení, například individuálně vyměnitelné objektivy. Odborníci z iFixit rovněž oceňují i srozumitelné návody či rozumně naceněné náhradní díly. Například náhradní modul s USB-C vyjde na 19,95 eur, tedy necelých 500 korun, displej pak na 99,95 eur (asi 2,5 tisíce korun) a baterie stojí 39,95 eur (cca 1 000 korun). Jedinou výtku mají k výměně čtečky otisků prstů, jež se neprodává ani jako náhradní díl. Vzhledem k očekávané (víceméně nulové) poruchovosti této komponenty a odolnosti dle hodnocení IP je to však podle nich přijatelný kompromis.

Fairphone 5

Rozměry162 × 75,5 × 10,5 mm, ? g
DisplejOLED, 6,46" (2 700 × 1 224 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 820 × 2 160 px, 30 FPS
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor4 200 mAh