Slovenský Orange přemýšlel, až na to přišel. Za data v EU si nechá platit dále

13
Slovenský Orange přemýšlel, až na to přišel. Za data v EU si nechá platit dále
  • Slovenský operátor Orange jde proti regulacím, zákazníci budou za data v EU platit
  • I nejvyšší tarif nabídne pouze 100 MB dat, další budou bonusová
  • Bonusová data ale bude možné využít pouze na území Slovenska, 100 MB pak i v EU

Mysleli jste si, že tuzemští operátoři dokáží obejít téměř veškerá nařízení a ještě takové počínání zvládnout prezentovat jako benefit pro zákazníky? Dočkali jsme se toho od největšího slovenského operátora Orange. Ten před regulací, která nařizuje ukončení roamingových příplatků v EU počínaje 15. červenem, představil nové tarify, které nařízení obchází. Jak?

I nejvyšší tarif v hodnotě 65 euro nabídne pouze 100MB datový balíček, který lze využít v rámci celé Evropské unie. Zdá se vám takový příděl dat jako směšný? Nám také. Orange samozřejmě nechce ztratit své zákazníky, a proto jim nabízí data další – bonusová. Ta se liší podle toho, o jaký tarif se jedná. Nicméně půjde je využít pouze na území Slovenska. Data odpovídají ceně tarifu, avšak s tím, že v EU budou účtována s příplatkem 0,009 euro. Tedy zhruba 25 haléřů za každý spotřebovaný 1 MB.

Například u nejdražšího tarifu GO 65 za 65 euro měsíčně (1 735 Kč) dostane zákazník 10 GB bonusových dat. Pokud byste je spotřebovali celé i v zahraniční (v rámci EU), zaplatíte formou příplatků zhruba 2,5 tisíce korun navíc. Slovenský Orange nabízí i vcelku levné dokoupení dat, kdy 1 GB vyjde na 3 eura, tedy asi 80 korun. Avšak i tato data jsou v EU účtována s příplatkem 0,009 euro za každý spotřebovaný 1 MB

Asi vás napadla podobná otázka jako nás. Budou se tuzemští operátoři inspirovat? To nyní nevíme, možné to ale je. Operátoři budou v prvních měsících fungování roamingu monitorovat, nakolik se jim bezpříplatkový režim (konkrétně u dat) vyplatí a následně mohou zavést příslušná opatření. A to třeba i taková, která nastolila slovenská jednička Orange.

Orange
Orange dokazuje, že jde nabídnout i 100 MB dat v tarifu za 65 euro

Do větších problémů se mohou dostat především země, které nemají tak rozvinutý cestovní ruch, respektive lokality, jež nejsou přímým cílem turistů. Toho se Česká republika příliš obávat nemusí, například jen takovou Prahu ročně navštíví miliony cizinců, přesto zřejmě operátorům výdělky poklesnou. Jak se na to budou tvářit, ukáže až čas, jisté ovšem je, že pokud se chce, jde vymyslet opravdu vše. Důkazem je i krok tuzemského Vodafonu, který u všech svých čistě datových tarifů znemožnil připojení v rámci EU. Proč? Tarify byly nastavené pro využívaní v rámci České republiky a operátor nechtěl, aby na rozšíření dopláceli uživatelé, kteří necestují.

I když se vám možná zdá, že operátor nemá šanci s novými podmínkami uspět, jste zřejmě na omylu. Nařízení se týká pouze znemožnění účtovat příplatky, ovšem ne toho, u jakých tarifů či balíčků operátoři povolí evropský roaming. To už je zcela na rozhodnutí daného operátora. Samozřejmě lze očekávat, že se zákazníci budou bouřit a požadovat úpravu podmínek. To se ale může protáhnout na měsíce.

Právě ukončení příplatků za data je největším trnem v oku operátorů. Za data si první rok budou účtovat poplatek 7,7 euro za 1 GB a až příští rok se sazba sníží na 6 euro za 1 GB. Od ledna 2019 klesnou poplatky na 4,5 eura (122 Kč), od ledna 2020 na 3,5 eura (95 Kč), od ledna 2021 na 3 eura (81 Kč) a konečně od ledna 2022 na 2,5 eura (68 Kč). Turisticky méně oblíbené lokality tak mohou velmi trpět. Návštěvnost bude mizivá a nepokryjí se tak poplatky, které bude muset operátor uhradit za uživatele v cizích sítích.

Jak to tedy vypadá, v následujících měsících nás může čekat ještě mnoho (nepříjemných) překvapení. My pro vás samozřejmě chystáme i podrobné srovnání tuzemských operátorů a jejich roamingové nabídky, do něhož zapojíme i největší virtuální operátory. Jisté ovšem je, že T-Mobile zavádí nová pravidla (u starších tarifů) počínaje 11. červnem, tedy stejně jako Vodafone. Zákazníci O2 (a zákazníci virtuálních operátorů spadajících do jeho sítě) si nový roaming užijí až v den nařízení regulace, což je 15. červena letošního roku.

Zdroje: orange.sk

Diskuze ke článku
Jiří Šťastný
Překlep: "...příplatků v EU počínaje 15. červenem,"
Bc
Jedna věc co udělá operátor a druha co udělají zákazníci. Naštěstí na Slovensku si mohou vybrat. Takže si myslím že bude jen otázkou času kdy tato pro zákazníky nevýhodná nabídka skončí
Peter
Vo svojej podstate je to skandal. Litera zakona akoze dodrzana, ale zaroven v ostrom rozpore s duchom a UCELOM regulacie EU. Uplna ignoracia. A samozrejme, ako sme si uz v Orangei zvykli - odprezentovane ako benefit pre zakaznika! No cim hlasnejsie budu kricat, ze respektuju rozhodnutie regulatora a ze na rozdiel inych uz mesiac pred ucinnostou regulacie prinasaju zakaznikovi moznost volat v zahranici za poplatky ako doma, alebo ze sa to tyka IBA NOVYCH pausalov, tym je ocividnejsie, ako je im legislativa EU ukradnuta. Tym samozrejme nie je dotknute to, ze spomenuty pravny akt EU mohol byt pripraveny lepsie, aby taketo obidenie zakona neumoznil. Ale ak je nieco vysledkom kompromisu (a lobisticke snahy mobilnych operatorov v EU su silne), vysledkom je legislativny mackopes.
Marek
Najlepšie na celej ponuke Orange-u je, že tých 100 MB sa míňa najskôr. To znamená, že keby ich niekto chcel uplatniť mimo Slovenska, tak musí a) nepoužívať dáta až do doby, kým vycestuje (bez ohľadu na to, že má k dispozícií napr. 10 GB "bonusových" dát) alebo b) vycestovať vždy na začiatku nového obdobia. Takáto ponuka je doslova na nezaplatenie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze