Na ukončení roamingu mohou tuzemští zákazníci doplatit

28

Minulý týden jsme vás informovali o ukončení roamingových příplatků počínaje 15. červnem tohoto roku, zástupci České republiky však svým způsobem bojovali za vyšší ceny příplatků, které si mezi sebou budou účtovat operátoři. Na zrušení roamingu totiž mohou ve výsledku doplatit zákazníci, kterým se prodraží domácí služby.

Zástupci Evropského parlamentu, rady a komise EU se minulý týden shodli na výši příplatků, které si mezi sebou budou účtovat operátoři. Za minutu volání se bude operátorům účtovat poplatek 0,032 eura (0,86 Kč), za textovou zprávu se bude hradit poplatek 0,01 euro (0,27 Kč) a 1 GB dat vyjde operátory na 7,7 euro, tedy zhruba 208 Kč. Poplatek za 1 GB dat se však bude postupně snižovat v následujících 5 letech. Od ledna 2018 vyjde 1 GB na 6 euro (162 Kč), od ledna 2019 na 4,5 eura (122 Kč), od ledna 2020 na 3,5 eura (95 Kč), od ledna 2021 na 3 eura (81 Kč) a konečně od ledna 2022 na 2,5 euro (68 Kč).

Roaming

Ukončení roamingu však budou doprovázet problémy, které by se mohly reflektovat v cenách domácích služeb operátorů, s velkou pravděpodobností hlavně těch tuzemských. Dle ministra Mládka může 95 % zákazníků, kteří nevycestují za hranice, zasáhnout zvýšení cen za domácí služby právě na úkor 5 %, kteří do zahraničí cestují pravidelně. Zrušení roamingových příplatků si totiž operátoři budou chtít nějakým způsobem kompenzovat a nejjednodušší pro ně bude navýšit právě domácí ceny, které už nyní patří k těm nejvyšším.

Nepřehlédněte:

Například datový provoz je v České republice jeden z nejdražších v Evropě. Například zákazníci v Polsku jsou na tom mnohem lépe, neomezené tarify stojí méně než polovinu, často i čtvrtinu tuzemských cen.

Vyšší ceny by primárně zvýhodňovaly nadnárodní operátory fungující i v zahraničí. Pokud by tedy tuzemský zákazník T-Mobilu vycestoval například do Polska nebo Německa, operátor by pouze „přeléval“ výdělky z jedné země do druhé, naopak nastavení vyšších poplatků by mohlo znamenat velký problém pro domácí operátory, kterým by podobné zisky unikaly, přesto by své zákazníky museli v zahraničí dotovat. Prozatím není jasné, k jakým krokům se tuzemští operátoři přikloní, na úpravu skladby své nabídky jim stále zbývá hodně času. Je však těžké představit si, že se nadále bude zdražovat něco, co již aktuálně patří k tomu nejdražšímu v Evropě.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Douglass
Já bych to zas tak černě neviděl. Všichni tady na ně začali tlačit na cenu aby se snížili a ne aby se ještě 10x dražší služba než v Evropě nadále zdražovala. Tenhle žblembt co vypustil Ministr Mládek s huby je jen takové bububu do tmy které mu poradili sami operátoři za které tento zmetek vytrvale lobuje. Bylo všem jasné že se budou všichni ptát proč zvedá svou křivou ruku pro nejhorší možnou variantu to je snad všem jasné ne? Tenhle zmetek tam je nasazený přímo od nich a nedělá to pro ně určitě zadarmo. Nikde jinde totiž takové nesmysli neřeší jenom u nás. A například v Německu je už víc než rok roaming v EU ve všech tarifech v ceně bez příplatků a používají svoje tarify všude po EU jako doma. Tak proč by tohle nemohlo fungovat tady? To by si na ty jejich dohody totiž musel někdo pořádně posvítit a začít to tvrdě řešit. Padání hlav, omezení licencí apod.
Will
Tuzemští operátoři jsou největší pakáž z celé EU.
Lukáš
Jak se píše na konco článku - Jestli by mělo zdražit něco už teď neobhajitelně drahého... Fuj!
éroplán
Jestli zdraží, tak je řešení jednoduché. Dualsim telefon, jeden slot s českou SIM na příjem hovorů, do druhého slotu koupit zásobu (kvůli tomu limitu nadužívání roamingu) levných zahraničních předplacenek s dostatkem dat a volat si přes VoIP. V zahraničí mimo EU už to tak běžně řeším, tak proč ne i u nás - kdo chce moc, nemá nic :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze