Přichází bod zlomu? Exynos 2500 by měl být efektivnější než Snapdragon 8 Gen 4

1
Přichází bod zlomu? Exynos 2500 by měl být efektivnější než Snapdragon 8 Gen 4
Fotografie: Samsung
  • Exynos 2500 má podle leakstera ze sociální sítě X nabídnout vyšší výkon i lepší energetickou efektivitu
  • Poprvé by se měl objevit v připravované řadě Galaxy S25

Jak se často lze často přesvědčit i v diskuzích pod našimi články, zájemci o vlajkové lodě Samsung by zpravidla raději verze s procesory od Qualcommu, jež jsou většinou dostupné například v USA (čest výjimkám, jako byla série Galaxy S25), než Exynosy, které si sám Samsung produkuje a nabízí v Evropě viz řada Galaxy S24. Často slýcháme nářky zejména na horší energetickou účinnost a nižší výkon Exynosů oproti Snapdragonům, ovšem podle posledních spekulací ze sociální sítě X, na které upozornila gsmarena.com i další weby jako sammobile.com, bychom se mohli v roce 2025 dočkat velké revoluce.

Podle příspěvku uživatele PandaFlashPro na X bude totiž Exynos 2500 lepší než jeho konkurent Snapdragon 8 Gen 4 lepší nejen z hlediska energetické účinnosti, což naznačuje i modernější výrobní proces, ale údajně také z hlediska čistého výkonu.

Co Exynos 2500 nabídne?

Samotná procesorová jednotka si údajně zachová 10jádrovou konfiguraci z Exynosu 2400, ovšem Exynos 2500 bude využívat jiná jádra, která ARM teprve připravuje. Výroba má proběhnout pod taktovkou druhé generace 3nm procesu společnosti Samsung (3nm GAP/SF3), což by mělo znamenat vylepšení oproti současnému 3nm výrobnímu procesu TSMC z hlediska efektivity, jak naznačujeme i výše.

Procesorová jednotka Exynosu 2500 má mít jedno jádro Cortex-X5 taktované na 3,2 GHz nebo více, tři jádra Cortex-A730 taktovaná na 2,3 GHz až 2,5 GHz, dvě další jádra Cortex-A730 + čtyři jádra Cortex-A520 zaměřená na efektivitu. Dodejme pro lepší ilustraci nárůstu výkonu, že o jádru Cortex-X5 se tvrdí, že výkonem předčí i nejnovější vlastní jádro CPU Apple. Jako grafický čip pak má Exynos 2500 využívat Xclipse 950 založený na technologii RDNA od AMD.

Exynos 2500 by měl být oficiálně oznámen letos ke konci roku, aby se mohl objevit v příštích vlajkových telefonech Samsung. A pokud vás Galaxy S25, v němž se pravděpodobně Exynos 2500 objeví jako první, zajímá více, sledujte náš článek, který pro vás budeme pravidelně aktualizovat o novinky – první zajímavostí může být to, že se mluví o nasazení fotoaparátů Sony.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Očekávat, že nový Exynos bude lepší je předčasné. Mně osobně by stačilo aby byl přibližně na stejné úrovni jako ostatní špičková zařízení. A pokud né, pak by cena měla být nižší. Problém u galaxy S22 ultra s Exynosem byl hlavně s naprosto nedostatečným odladěním software na začátku dodávek. Po cca půl roce byla situace zcela jiná v návaznosti na aktualizace. A to byl hlavní důvod kritiky uživatelů. Jsem naprosto přesvědčen o tom, že Exynos má nezastupitelné místo vzhledem ke konkurenci a trpělivě budu čekat, abych si mohl znovu koupit nový smartfone s čipem Exynos.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze