Dorovná Exynos 2400 výkonem Snapdragon 8 Gen 3? Podle benchmarku (téměř) ano

6
Dorovná Exynos 2400 výkonem Snapdragon 8 Gen 3? Podle benchmarku (téměř) ano
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • V rámci oblíbeného benchmarku Geekbench proběhly testy obou čipsetů a Exynos z nich vyšel překvapivě dobře
  • Výkonem se liší pouze v rámci jednotek procent v jednotlivých disciplínách

Téměř každý příchod nového vlajkového čipsetu určeného (nejen) pro mobilní telefony doprovází celá řada předčasných „úniků“, nepřekvapí proto, že stejný osud potkal i chystaný Exynos 2400. Ten má navíc tak trochu kontroverzní pověst ještě před samotným uvedením, a to z toho důvodu, že by měl opět „rozhádat“ v minulém roce konečně sjednocenou rodinu smartphonů Galaxy S23, jež dorazily i na náš trh osazeny velmi povedeným čipsetem Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy.

Abychom vše uvedli na pravou míru, je vhodné zmínit, že podle dostupných úniků to prozatím vypadá, že Samsung na čipsety Qualcomm u vlajkové řady tak zcela nezanevře. Snapdragon 8 Gen 3 (for Galaxy) by se měl údajně objevit v útrobách nejlépe vybaveného a nejdražšího Galaxy S24 Ultra. Galaxy S24 a o něco větší Galaxy S24+ by pak měl (alespoň v rámci evropského trhu) pohánět Exynos 2400 přímo od Samsungu. Pro jihokorejského výrobce je integrace vlastního řešení vcelku logickou volbou, neboť se mu tím daří snížit náklady (tedy i zvýšit zisk), zároveň může mít tento čipset plně pod kontrolou od prvotního návrhu designu, po výrobu, testy a další fáze produkce. Z minulosti na druhou stranu víme, že čipsety Exynos za konkurencí od Qualcommu zpravidla vždy tak trochu zaostávaly, nemohly konkrétně nabídnout takovou porci výkonu a mnohdy ani nebyly tak energeticky efektivní. To by se však mohlo změnit právě s příchodem Exynosu 2400.

Dle benchmarku Geekbench je výkon velmi podobný

V rámci oblíbeného benchmarku Geekbench, na jehož výsledky poukázal sammobile.com, proběhly testy obou čipsetů a Exynos z nich vyšel překvapivě dobře. Rozdíl mezi maximálním výkonem je tentokrát pouze v rámci jednotek procent. V rámci dvou testů provedených v různém čase lze konstatovat, že Snapdragon 8 Gen 3 má v jednom testu „pouze“ o 8 % vyšší výkon v rámci testu jednoho jádra, v disciplíně „multi-core“ pak o pouhá 4 % více.

V druhém testu vychází rozdíly na 5 % u jednoho jádra a 3 % v případu více jader. Alespoň v rámci tohoto benchmarku jsou tedy rozdíly skutečně zanedbatelné. Co nám však benchmark neprozradí, je chování z hlediska zahřívání, respektive jak dlouho zvládnou využívat svůj plný výkonový potenciál, aniž by se musely podtaktovat. To i mnohé další se naštěstí dozvíme již brzy, neboť má dojít k oznámení nové řady už 17. ledna v kalifornském San Jose a na mobilenet.cz najdete veškeré informace o těchto novinkách. Níže se můžete podívat na tabulku se složením jednotlivých jader (rozdělených do několika sekcí) u zmíněných čipsetů.

Snapdragon 8 Gen 3 Exynos 2400
Primární 1× Cortex-X4 3,3 GHz 1× Cortex-X4 3,1 GHz
Velká 3× Cortex-A720 3,2 GHz 2× Cortex-A720 2,9 GHz
Střední 2× Cortex-A720 3,0 GHz 3× Cortex-A720 2,6 GHz
Úsporná 2× Cortex-A520 2,3 GHz 4× Cortex-A520 1,8 GHz
Diskuze ke článku
Damara226
Damara226
Hrubý výkon u exynosu nikdy kdovíjaký problém nebyl... Problémy exynosu jsou zahřívání, menší výdrž baterie, bugy, horší fotky a špatná optimalizace některých aplikací
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Jak podobný jako že 10 jader má výkon nižší než 8 jader je podobné? Bych řekl že ne, Exynos je stále bída, pokud spotřeba a fotky budou horší než v případě Snapdragon, tak zas lži že se něco zlepšilo.
Janek Fanek
Janek Fanek
Tady opravdu nejde o benchmark, ale o efektivitu při běžném provozu. Dělat dopředu nějaké závěry je nesmysl. V průběhu let jsem používal zařízení jak s Exynos tak Snapdragonu a při běžném provozu jsem neměl žádný problém. Horší byl Exynos při trvale vysoké zátěži. U S22 Ultra však byla jiná závada, naprosto nedostatečné software vyladění a dlouhá doba než došlo k nápravě. Můj názor je, že vzhledem ke konkurenci musí Exynos existovat, pokud nebude přibližně na stejné úrovni, musí být cena přiměřeně nižší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze