Polovina Američanů získává zprávy ze sociálních sítí, jejich počet však klesá

Polovina Američanů získává zprávy ze sociálních sítí, jejich počet však klesá
Fotografie: Firmbee, unsplash.com
  • Kolem 50 % dospělých obyvatel USA získává zprávy často nebo občas na sociálních sítích
  • Vede Twitter, Facebook a Reddit
  • Někteří však chodí pro zprávy na YouTube nebo Twitch

Když se objeví nějaké negativní informace o sociálních sítích, obvykle je těžké zasadit si daný problém do patřičného kontextu. Skutečně mají dezinformace na Facebooku nebo Twitteru šanci něco ovlivnit, nebo je to jen bezvýznamné plácání někde na internetu? Výzkum společnosti Pew Research se zaměřil na to, jakým způsobem dospělí Američané získávají zprávy ze sociálních médií.

sociální sítě

Pokud sečteme kategorie „často“ a „někdy“, pak polovina obyvatel USA bere sociální sítě jako zdroj informací. Na druhé straně je tu čtvrtina až pětina lidí, která to nedělá a další desetina, která nesleduje digitální zprávy. Zajímavé je, že při porovnání let 2021 a 2020 došlo k mírnému poklesu. Může se jednat jak o statistickou odchylku, tak fakt, že jsou lidé zdejším toxickým prostředím unaveni. To je také důvod, proč se Twitter nebo YouTube snaží všemožně s negativními jevy bojovat. Jak ale ukazují zkušenosti z Facebooku, lidská vynalézavost bude vždy o krok napřed.

sociální sítě

Další graf ukazuje, jaké sociální sítě slouží jako zdroj zpráv. Zcela nepřekvapivě zvítězil Twitter, který je následován Facebookem a Redditem. Pro třetinu Američanů je hodnotným zdrojem zpráv YouTube nebo Instagram a desetina jich dokonce přijímá zprávy pomocí Twitche.

sociální sítě

Další grafy se podrobně věnují demografické skladbě uživatelů jednotlivých sítí. Lze z něj například vyčíst to, že ženy preferují spíše Facebook a Instagram, zatímco muži dávají přednost Twitteru a Redditu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze