Podívali jsme se na zoubek nové aplikaci Zprávy Google

Android aplikace týdne
6
Podívali jsme se na zoubek nové aplikaci Zprávy Google
  • Zprávy Google nahrazují v obchodě Google Play starší aplikaci Kiosek Google Play
  • Nově jsou zprávy šité na míru každému z vás, podobně jako v Google Now, a to díky strojovému učení a umělé inteligenci
  • Zároveň se však přidal modernější design a pár dalších funkcí jako možnost podívat na speciální souhrny informací z různých zdrojů o daných událostech

Na letošní konferenci Google I/O jsme se dozvěděli o velkém předělání aplikace Kiosek Google Play, která bude částečně nahrazovat také Zprávy a počasí Google. A světe div se, nová aplikace Zprávy Google je už tady. Appka je samozřejmě ke stažení zcela zdarma a pokud už máte nainstalovaný Kiosek, dostanete zkrátka jen velkou aktualizaci.

Zprávy Google – Android aplikace týdne

Hned na první pohled se aplikace razantně změnila, a to rozhodně k lepšímu. Vypadá mnohem moderněji a následuje už nový designový jazyk Googlu zvaný Material Design 2.0. Hlavním prvkem prostředí je tu přitom dolní lišta ikon se čtyřmi záložkami. Titulky vám dají přehled těch nejnovějších zpráv v různých oblastech a v sekci Oblíbené máte samozřejmě uschovány všechny vámi označené zdroje, témata či přímo jednotlivé články.

Zprávy Google

Třetí záložka jménem Kiosek (neplést s aplikací, kterou Zprávy Google nahrazují) vám zase vždy nabízí řadu zdrojů v různých kategoriích, odkud si je můžete zařadit do oblíbených. Nejdůležitější novinkou je tu však hned první záložka nazvaná Pro vás. Google své Zprávy totiž prošpikoval strojovým učením a umělou inteligencí. A právě zde uvidíte postupně zprávy vám ušité na míru, které aplikace nabídne na základě vašeho používání.

Celá aplikace je tedy nyní v podstatě takové Google Now na steroidech, tedy s více funkcemi. Pokud si chcete nějaký článek přečíst, otevře se vám velmi rychle přímo v aplikaci, přičemž tři tečky v pravém horním rohu skýtají možnosti jako sdílet, uložit či třeba přejít přímo na zdroj pro další zprávy. Těchto teček si však můžete všimnout i u článků přímo v přehledu. Možnosti jsou zde stejné, můžete si ale navíc i říct, zda chcete od daného zdroje články omezit, nebo naopak podobných článků dostávat více.

Zprávy Google

Zároveň si můžete na obrázcích občas všimnout další barevné ikonky, která je občas vedle zmíněných tří teček v přehledu. Ta nám skrývá další novou funkci aplikace. Otevře totiž souhrn všech článků a zmínek třeba z Twitteru a YouTube o daném tématu a všem kolem něj, abyste získali komplexní nezaujatý přehled a dozvěděli se co možná nejvíce souvislosti.

Tak to by byly ty větší funkce, nyní k drobnostem. V levém horním rohu máte vždy lupu pro vyhledávání a články mohou mít jako ikonu rovněž video, které se začne na pár sekund vždy automaticky přehrávat a poté vám nabídne dokoukat video přímo na stránce či na YouTube.

Takové čerpání dat na videa se vám ale samozřejmě nemusí líbit, a tak je tu naštěstí možnost toto chování snadno změnit. Pokud klepnete na svou ikonu v pravém horním rohu, můžete vidět třeba svou aktivitu, ale především se dostanete k nastavení. Zde můžete zvolit preferovanou oblast zpráv, spravovat zdroje, které jste dříve skryli, zapnout spořič dat nebo si právě vybrat, jak má fungovat automatické přehrávání videí., tedy jestli se mají vždy přehrávat, nebo se mají přehrávat jen na Wi-Fi, nebo vůbec nikdy. Dokonce si můžete i lehce upravit vzhled zpráv možností Minikarty, které trochu zjednoduší prezentaci.

´
Zprávy Google

Na závěr však upozorním, že i když aplikace obsahuje i české zdroje, není jich moc a obsah nebude ani zdaleka tak bohatý. U českých zpráv nenarazíte na některé grafické prvky aplikace, jako jsou velké karty s největším zprávami, skoro nikde nenajdete žádné video a celkově pochází většina zpráv z jediného zdroje. To se bude samozřejmě měnit s používáním. Zatím je aplikace venku jen chvilku, ale asi nikdy nebude příval zpráv vypadat jako v jiných zemích. V každém případě jde ale o skvělou aplikaci, kterou ocení zejména ti z vás, kteří si oblíbili články z Google Now, ale chtějí více.

Stáhnout Zprávy Google

Google Play (zdarma)

Partnerem seriálu Android aplikace týdne je ASUS.

ASUS ZenFone 4 Logo
Diskuze ke článku
Ladislav Polický
Ladislav Polický
Takové nadšení z aplikace, kterou převálcuje kdekterá RSS čtečka, se hned tak nevidí.
Pesedm
Nás Google by tak nejvíce vábilo,
natírat celý svět na bílo.
Motýla i jeho larvu,
milujeme bílou barvu.

Bílá, bílá, bílá, bílá,
komu by se nelíbila.
Bílá vrána, bílá noc,
bílé není nikdy moc.

Google vy jste snad šílení,
okamžitě nechte bílení.

Kdo se někam neuchýlí,
za chviličku bude bílý.
Janek
Bohužel moje zkušenost s nabídkou zpráv od Google je zcela negativní a nechce se mi věřit, že se něco změní vydáním nové apk. Pokud se chci při čtení zpráv dovědět alespoň přibližně realitu, musím navštívit několik různých stránek tisku. To však Google zcela ignoruje a nabízí články tisku jen podle svého uvážení, pravděpodobně abych měl vždy ten správný pohled na věc. Nebylo to tady už někdy v minulosti?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze