Plní ikony ještě svůj účel? Vždyť vypadají všechny stejně!

Glosa
10
Plní ikony ještě svůj účel? Vždyť vypadají všechny stejně!
Fotografie: Google

Jakákoli změna designu znamená nekonečnou debatu jeho odpůrců a přívrženců. Googlu se však v poslední změně ikonek pro své aplikace na Androidu podařilo ještě něco navíc – totálně upřednostnit formu nad obsahem, a ukázat nám tak, že jsou ikony možná překonaný relikt.

Když jsem začal „pracovat“ s počítači, byl to pro mě jen příkazový řádek v MS-DOSu, který později nahradil souborový manažer M602 a textový editor T602. Nebýt na tehdejší 486 nainstalovaných her, byla počítačová myš s kuličkou vespod v podstatně zbytečným příslušenstvím. Kdo si tuto dobu pamatuje, dá mi pak za pravdu, jaký úžas musel vyvolávat kontakt s Windows 3.1 (případně jiným grafickým operačním systémem) plným pestrobarevných ikon.

Tento grafický element se víceméně stal standardem pro ovládání nejen počítačů, ale i mnoha dalších zařízení a symbolizuje jejich masové zpřístupnění širší veřejnosti. Nikdo si nemusí pamatovat, jak se ten který program jmenuje nebo kde je uložen. Když chcete napsat dopis, kliknete na ikonu popsaného papíru. Pro internet zase klikejte na modré „e“ – tak nějak vypadala nejedna hodina informatiky nebo kurzů ovládání PC pro začátečníky.

Vypadá to, že po několika desetiletích veselého tapaní a klikání na ikony nás zase čeká psaní názvů aplikací. Ptáte se, proč? Google se pustil do velkého redesignu ikon svých aplikací s následujícím výsledkem.

Googhle ikony

Pro úplnost si představte situaci, že ve výchozím stavu jsou v novém telefonu s Androidem všechny aplikace od Googlu pohromadě v jedné složce. Nářez, co?

Pravda je, že Google se vzhledem ikon docela dlouho zápasil. Není dávno doba, kdy ani nebyly ikony zarovnány s widgety a v kombinaci s tím, že spousta ikon měla takový ten nadšenecký styl „tohle spíchnu přes noc v Malování“, vypadaly domácí obrazovky zařízení s Androidem příšerně. Zvláště pak ve srovnání s produkty od Applu, které mají podle odkazu Jobse do úhledných obrazců srovnané i schované součástky na základních deskách.

Google se tento hendikep snaží stahovat a třeba loni zavedl jednotný tvar ikon. Na jednu stranu tak domovská obrazovka i seznam aplikací vypadají o poznání lépe. Jenže jak všichni ujíždějí na Material designu, jeden od druhého opisuje, neboli následuje módní trendy, začínají se ikony jedna druhé nepříjemně podobat.

Google tento trend dotáhl posledním redesignem k bizarní dokonalosti. Ikony dobře vypadají, následují všechny moderní trendy a někdo si za ně bezpochyby nechal dobře zaplatit. Jenže nějak nefungují, protože musíte vždy sklouznout okem k popisku, než si zapamatujete, jaký je rozdíl mezi čtvercem, obdélníkem a trojúhelníkem.

Takže se můžete vrátit do minulosti a začít vypisovat názvy aplikací do vyhledávacího pole, nebo být naopak progresivní a začít využívat hlasové ovládání, které naštěstí umí Android i v češtině.

Diskuze ke článku
Alin Lasicka
Alin Lasicka
U googlu tohle není až takový problém. Drží velmi striktně tvarovou rozmanitost. Mimo to pokud se na to pozorně podíváte, tak ty nové ikony vychází barevně z předchozích: V kalendáři převažuje modrá, v Mailu červená, Hangouts zelená... Tohle byl obrovský problém u Metra, které sebralo ikonám barvy kompletně a bylo monochromatické. Najednou ikona pro wifi a reproduktor je ta samá, obrazovka, desktop, připojení a další obdélníky to samý... to je špatnej přístup a špatné UI. Modern UI je jedno z nejlepších, ne-li nejlepší UI co teď venku je.Je perfektně nadefinovaný a dodržuje veškeré prvky designu pro to, aby v něm bylo vše dobře rozeznatelné a funkční. To se třeba o iOS nebo nedejbože Windows dnes úplně říct nedá. A to říkám jako majitelka a fanoušek iPhonu a Windows.
Jaroslav Hrad
Jaroslav Hrad
Už jsem psal před půl rokem na Twitteru #madebygoogle že to není moc rozumné ale bohužel bez odpovědi.
Asi se budeme muset smířit s tím, že tahle "inovace" tu s námi bude nějaký čas.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Už jen to používání několika stejných barev na mě působí hrozně neintuitivně. Na první pohled nevidím, jestli "tam" jsou Fotky google nebo Asistent a pod. Musím se podívat a přečíst si to. Takže jo, je to blbý.
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Me treba fascinuje samsung se svym goodlockem vazanym pouze na uzemi USA a Jizni koreje .... bez toho je vlastne samsung telefon nepouzitelny. Treba v seznamu aplikaci jsou jen ikony a nejde to zmenit .... jako ty ikony jsou fakt tak, ze nekdo neco schvali a nikdo soudny o tom nepremysli, ale treba ta vazba zasadnich systemovych aplikaci na zemi pouzivani, to uz je opravdu megadebility level.
Jako vubec nevim, jak muze android pouzivat BFU. I jako advanced user se cim dal vic posledni dobou zasnene podivam do minulosti na windows mobile. Treba posledni legrace, kdyz mi samsung cloud vnutil to, ze konci a bude se synchronizovat s onedrivem ..... bohuzel asi nikoho nenapadlo, ze onedrive (ktery je standardne nainstalovany a nejde odinstalovat) mozna nekdo pouziva ... abych to shrnul, zacal mi kopirovat 300GB fotek z telefonu na onedrive ZNOVA, ale do slozky "Galerie Samsung" .... i jako advanced uzivatel a programator jsem s tim mel hromadu prace, aby to tam na pocitaci presunul do jenodho adresare a ulozil si pozici souboru v ruznych podadresarich a po "synchronizaci" to zas automaticky rozhazel do stejny adresaru, jak jsem to mel setrizene, aby mi to nenahraval 2x .... a to nemluvim o tom, ze od doby, co mam 30GB limit na tarifu, tak jedu synchronizaci i pres data, cili by to vycuclo hned data. Pro normalniho uzivatele NERESITELNY, PROSTE NERESITELNY PROBLEM! Proste by se mu to na onedrive nahralo 2x a dokonce uz se v novem onedrivu na lagroidu nezobrazuje ikona nahravani, takze by se to stalo uplne skryte a pak by se divil, kdyby za par hodin mel projete vsechny data ...... co udela BFU? Proste nic, nevi si rady, dalsi mesic prijde nova porce dat a za par hodin zase v hajzlu ..... TOHLE JE PRESNE DUVOD, PROC JE IOS LEPSI NEZ ANDROID, proste proto, ze je, neni o tom diskuze, nemam apple dat, ale je to holy fakt, na telefon neni nic lepsiho, proste neni, tautologicky jsem to prave dokazal, howgh! Android je proste sracka! TECKA!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze