Placení přes NFC v Česku realitou: díky O2 zaplatíte v Globusu

Telefónica Czech Republic, Komerční banka, Citibank Europe, Globus ČR, VISA Europe dnes v hypermarketu Globus v pražských Čakovicích zahájily pilotní projekt bezkontaktních mobilních plateb s reálnými uživateli. Nová technologie přenáší platební funkce z klasické platební karty na SIM kartu mobilního telefonu.

Den D

Dnešním dnem začíná půlroční projekt, jehož cílem je získat poznatky z reálného využívání bezkontaktních mobilních plateb a připravit se tak na komerční spuštění této služby. Do ověřovacího programu se zapojí dvě stovky společných klientů společností Telefónica a Citibank a dvě stovky společných klientů společností Telefónica a Komerční banka, kteří mohou novou technologií platit na pokladnách v hypermarketu Globus v Chotíkově u Plzně a ve třech hypermarketech Globus v Praze (Černý Most, Čakovice a Zličín). Platební aplikaci, která je nahrána na SIM karty mobilních telefonů operátora Telefónica, poskytla karetní asociace VISA Europe.

Co znamená technologie NFC?

NFC je technologie pro bezdrátový přenos dat na krátkou vzdálenost. Vyvinula se kombinací několika starších standardů a díky sjednocení protokolů výrazně ulehčí vzájemnou interakci přístroje uživatele s dalšími elektronickými NFC kompatibilními zařízeními. NFC umožňuje rychlé spojení, odeslání, příjem i sdílení předem definovaných dat, sloužících pro identifikaci, šíření souborů či v budoucnosti pro bezpečné a rychlé platby. NFC využívá frekvenci 13,56 MHz, data přenáší rychlostí do 424 kbit/s a pracuje do vzdálenosti jednotek cm. Technologie je definovaná mezinárodními standardy ISO, ECMA či ETSI. NFC může být použito v mnoha zařízeních, od mobilních telefonů, digitálních kamer, klíčů, různých identifikačních karet až po reklamní poutače.

Samsung Galaxy S II a placení přes platební terminál

Technologie NFC (Near Field Communication) zažívá v poslední době rapidní rozvoj. Její podporu přislíbila většina velkých výrobců mobilních telefonů. V roce 2014 se očekává, že pro NFC platby bude na světě k dispozici přes 260 milionů terminálů. Výhodou telefonů s technologií NFC je zejména zvýšení pohodlí a intuitivnější používání při platbách. Platby jsou jednoduché a zároveň bezpečnější, protože uživatelé mají své přístroje neustále pod kontrolou.

"Telefónica vnímá NFC jako nástroj k rozšíření použití mobilního telefonu o další služby. Proto jsme vyvinuli aplikaci O2 Wallet, která zákazníkům umožní přesunout jejich plastové karty do mobilního telefonu. Vedle platebních karet VISA integrujeme do O2 Wallet například i novou generaci multifunkční Plzeňské karty, kterou obyvatelé a návštěvníci Plzně mohou využít nejen v dopravě a kultuře, ale také jako náhradu věrnostních nebo vstupních karet," uvedl Richard Walitza, manažer pro NFC a Finanční služby společnosti Telefónica Czech Republic.

Další názorné příklady placení mobilem s čipem NFC

"Oblast mobilních plateb na bázi NFC vnímáme v Komerční bance jako perspektivní. Jedním z hlavních důvodů je, že tato technologie umožňuje vytvořit moderní uživatelsky komfortní platební řešení pro naše klienty," uvádí Sirus Zafar, ředitel Platebních karet Komerční banky a dodává: "Komerční banka má cenné zkušenosti se zaváděním inovací o oblasti platební karet. Mohli jsme proto v rámci projektu připravit potřebnou infrastrukturu pro zavedení mobilních plateb. V rámci projektu budeme sledovat, jak nová služba vyhovuje držitelům platebních karet a současně jak se osvědčuje na straně obchodníka. Výsledky pilotního projektu budou cennou informací pro směřování Komerční banky v této oblasti v dalších měsících a letech."

"Visa Europe je evropský lídr v mobilních platbách založených na moderní technologii NFC (Near Field Communications), které probíhají v rámci bezpečné a interoperabilní platformy. Propojení mobilních telefonů s platebními systémy je pro nás přirozenou a nevyhnutelnou evolucí a cestou do budoucnosti. Platby mobilem nabízejí uživateli vysoký standard komfortu, rychlosti a bezpečnosti. Obchodníkům zase přináší nový systém obsluhy klienta. Jsme velmi rádi, že jsme mohli podpořit naše inovativní partnery v tomto jedinečném pilotním projektu v Česku. Přinese konkrétní poznatky a zkušenosti od účastníků zkoušek této progresivní technologie, které budeme moci využít při dalším rozvoji "nové generace" plateb v Česku," říká Marcel Gajdoš, manažer asociace Visa Europe pro bezkontaktní a mobilní projekty pro Českou republiku a Slovensko

"Díky svému celosvětovému působení a sdílení globálního know-how se Citibank dlouhodobě daří být jedním z lídrů na trhu inovací prostřednictvím řešení a služeb s přidanou hodnotou, zejména v oblasti komfortu a bezpečnosti klientů. NFC je v pořadí již naším druhým projektem v oblasti bezkontaktních plateb. Vzhledem ke stále stoupající oblibě chytrých telefonů a technologickému pokroku v telekomunikačním i bankovním sektoru máme za cíl přenést pilotní část projektu co nejdříve mezi reálné uživatele a zajistit, aby byla služba dostupná pro všechny klienty v ČR," říká Stanislav Novotný, produktový manažer kreditních karet Citibank.

"Kromě široké nabídky kvalitního zboží dbá Globus také na příjemné nákupní prostředí, ke kterému patří i rychlé a pohodlné odbavení na pokladnách. Bezkontaktní platby to umožňují a jejich včasné osvojení považuje Globus za nespornou výhodu pro zákazníky i náskok před konkurencí. Přitom se může opírat o osvědčené obchodní a technologické partnery," říká Miroslav Exner, vedoucí odboru IT Globus.

Podporovaná zařízení

V rámci pilotního projektu budou použity mobilní telefony Samsung Star 5230 NFC s předinstalovanou mobilní aplikací O2 Wallet. Při budoucím komerčním nasazení O2 Wallet aplikace se počítá s podporou například pro telefony Apple iPhone, BlackBerry, Samsung Galaxy II a další telefony vybavené NFC technologií. Čip NFC v sobě obsahuje například i Nokia C7.

Nokia C7 - oficiální fotografie
TIP: Čtěte recenzi Recenze Nokia C7: recenze stříbrné krásky

Technologickými partnery pilotního programu jsou společnosti Samsung, Ingenico CZ, Giesecke & Devrient, Oberthur Technologies, Global Payments Europe a Plzeňské městské dopravní podniky a.s. Více informací naleznete v přiložených tiskových informacích.

Co jsme již o NFC napsali

Huawei Sonic a Glory: prvotřídní výbava a NFC

Nokia se NFC nebojí: nový headset a reprobedýnka

Sony Ericsson do svých budoucích smartphonů integruje NFC

HP chystá vlastní NFC ekosystém: konkurence pro Google Wallet?

BlackBerry Bold Touch 9900: štíhlá a elegantní ostružina s NFC

Samsung Galaxy S II dostane NFC: dorazí ještě v roce 2011

O2 spustí bezkontaktní placení telefonem přes NFC

Chystá se Bada 2.0 od Samsungu s mnoha vylepšeními a NFC

T-Mobile testuje NFC: jak to vlastně funguje?

Zdroje: TZ 02

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze