Google Wallet pro placení mobilem: nechybí Visa ani Mastercard

Není to dlouho, co jsme vám představili mobilní platební službu Google Wallet, která se v nejbližší době chystá zaútočit na všechny zákazníky s příliš velkými peněženkami. Google nás naštěstí nenechal dlouho čekat a pouští službu poprvé veřejně, i když pouze v jakémsi pilotním provozu.

Za dobu testování navíc společnost nelenila a přizvala na pomoc většinu světových kreditních společností včetně MasterCard, Visa, American Express a Discover, přičemž první tři jmenované jsou pochopitelně dostupné i v Evropě a je jen otázkou času, kdy se Google Wallet podívá také na starý kontinent.

„V květnu jsme představili Google Wallet – aplikaci, která z vašeho telefonu udělá peněženku, a to s pomocí MasterCard, Citi, Sprint a First Data. Díky Google Wallet můžete najít, zaplatit i uložit své nákupy s využitím služby NFC (Near Field Communication),“ nechala se slyšet společnost na svém oficiálním blogu. Nyní se přidává i velký hráč - Visa.

Největším trumfem Googlu je samozřejmě spolupráce s Visa Inc. pro využití jejich systému Visa payWave. Tato inovativní NFC technologie vám dovolí jednoduše zaplatit mávnutím mobilu před terminálem, kterých pouze v Evropě najdete přes 150 000. Potenciál tu tedy rozhodně je.

Bohužel to má menší háček. V současné době si s aplikací Google Wallet pohrajete pouze v případě, že vlastníte smartphone Google Nexus S 4G a užíváte účet u operátora Sprint v USA. Všechny nové kusy telefonu se na trhu objeví s předinstalovanou aplikací, stávající zákazníci pak dostanu zdarma stažitelný update, který službu aktivuje. Je tomu tak především proto, že Google Wallet využívá speciálního čipu s NFC technologií, jenž je implementován v telefonu. Právě on dovoluje zabezpečenou komunikaci vzduchem na kratkou vzdálenost, která se používá při placení telefonem. Google ale plánuje rozšíření této služby i do dalších států a přístrojů.

„Naším cílem je umožnit zákazníkům přidat do Google Wallet své veškeré platební možnosti, aby se rozloučili se svými starými přerostlými peněženkami,“ pokračuje společnost ve své tiskové zprávě. Plánem je tedy rozšířit aplikaci do co největšího počtu přístrojů a států po celém světě, což nějakou chvíli určitě potrvá.

„Mobilní platby v současné době dosahují svého vrcholu a jsme si jistí, že rok 2012 bude pro tuto službu velmi úrodný. Právě tehdy totiž platby skrze NFC dorazí k širokému spektru zákazníků a najdou každodenní využití,“ dodal šéf společnosti Visa Europe, Peter Ayliffe.

V nejbližších týdnech tak máme očekávat přísun nových informací ohledně nových regionů, kde bude služba dostupná, nových přístrojů a dalších detailů týkajících se služby Google Wallet. Zatím nezbývá, než čekat a těšit se.

Google bude možná první větší společností, který s mobilní peněženkou vyrukuje na veřejnost, rozhodně ale nebude jedinou. Své vlastní aplikace totiž plánují i jiné společnosti a Visa či American Express nejsou výjimkou. Přední karetní společnosti navíc spolupracují s AT&T, Verizon Wireless a T-Mobile, z jejichž sdružení zvaného Isis mají vzejít samostatné aplikace pro mobilní platby.

Hlavním tahákem těchto společností oproti Googlu jsou samozřejmě jejich mezinárodní jména, která v platebním světě za něco stojí a jsou zárukou kvality a bezpečí. Google totiž na tomto poli nemá zrovna monopol a bude tak těžší prosadit své „zaručeně nejlepší“ produkty. Jak se ale trh otočí, ukáže až čas. Placení mobilem v České republice zkouší v pilotním provozu také O2, které zkouší platby například v řetězci Globus. Přivítali byste službu placení mobilem i vy?

Zdroje: pocket-lint.com, news.cnet.com, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze