Chystá se Bada 2.0 od Samsungu s mnoha vylepšeními a NFC

Samsung chystá v pořadí již třetí verzi svého rok starého a zároveň i nejmladšího operačního systému pro mobilní telefony. Nová Bada ve verzi 2.0 dostane množství vylepšení jako například mnohem propracovanější uživatelské rozhraní a podporu mobilních NFC plateb.

Operační systém Bada od Samsungu (v překladu z korejštiny znamená oceán) je tu s námi již 1 rok. Od té doby jsme se dočkali dvou upgradů, a to na verze s označením Bada 1.1 a 1.2. Změny, které tyto verze přinesly byly všakě jenom kosmetického rázu. Zásadní update má přijít až s verzí Bada 2.0. Samsung světovým médiím poodhalil některé informace. Bada 2.0 by měla přinést změny GUI (grafické uživatelské rozhraní), a to jak co se týče celkového grafického zpracování a animací, tak i po stránce drobné změny rozložení ovládacích prvků. Dále má pak doznat určitých změn multitasking a bezpečností (antivirová) ochrana.

Operační systém Bada je po stránce designu a uživatelského prostředí ve své podstatě kombinací platformy Android a Apple iOS. Jako taková se s nimi tedy logicky snaží držet krok. Ani nás tedy příliš nepřekvapilo, že po té, co Google nedávno představil Android 2.3 (Gingerbread) s podporou NFC mobilních plateb, objeví se funkce i v připravované Badě 2.0. Stejně tak má i nový systém přinést podporu SNS, což má prý být jakési rozpoznávání řeči. Zajímavou novinkou má být mobilní reklamní služba, která má konkurovat zavedené obdobě od Googlu.

Plány Samsungu s OS Bada do nadcházejícího roku 2011
Tip: přečtěte si také naší recenzi Samsungu S8500, prvního telefonu s OS Bada

Platforma Bada pozvolna roste a my jí předpovídáme skvělou budoucnost. Řada telefonů Wave, která je kompletně postavena právě na Badě již zaznamenala úspěch v podobě 5 milionů prodaných kusů po celém světě. V polovině příštího roku to má být podle Sasmungu nejméně dvojnásobek, což prý bude podpořeno celou řadou nových komunikátorů. Zatím není jasné, zda novou verzi dostane například i původní Samsung S8500 Wave a další již prodávané telefony s operačním systémem Bada. Zdá se to však jako pravděpodobný krok.

Přesný termín představení zatím není znám, ale mohlo by se tak stát na mílovými kroky se blížícím únorovém MWC 2011 v Barceloně.

Zdroje: gsmarena.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze