Nokia se NFC nebojí: nový headset a reprobedýnka

Kromě samotných telefonů Nokia včera představila také nové příslušenství, které si ke svým mobilním miláčkům budete moci dokoupit. Hojně v nich využívá bezdrátové technologie NFC, která tak dostává zcela nové rozměry.

Nepřehlédněte novinky z Nokia Connection 2011:

Nokia Bluetooth Stereo headset BH-111

Prvním a zřejmě nejvyužívanějším příslušenstvím bude nový stereo Bluetooth headset. Pokračuje ve vyšlapané cestičce svého předchůdce a opět je složeno ze dvou částí. Na samotném modulu, kde nechybějí tlačítka pro rychlé ovládání přehrávače, se nachází 3,5 mm jack konektor. Není tak žádný problém si namísto špuntů Nokia, zapojit vlastní. Rozměry headsetu činí 48 x 37,6 x 12,8 milimetru a hmotnost 15,5 gramů. K hmotnosti si případně ještě přičtěte dalších 9,5 gramů za sluchátka.


Nokia BH-111 v tradičních barvách

Integrovaná Li-Ion baterie o kapacitě 120 mAh, kterou nabijete za dvě hodinky, bude headset živit maximálně 120 hodin. Hudbu vydrží přehrávat 6 hodin, hlasové hovory zajistí ještě o hodinu déle. Vzhledem k přítomnost Bluetooth ve verzi 2.1, je dosah signálu zhruba 10 metrů. Hlavním lákadlem nového headsetu bude výběr z pěti různých barevných variant. Dostupnost se odhaduje na třetí kvartál letošního roku.



Nokia BH-111 v neobvyklých barvách - modré, zelené a růžové

Nokia Play 360°

Ačkoliv by název mohl evokovat nějakou spojitost s hrami, není tomu tak. Pod netypickým jménem se ukrývá reproduktor krychlového tvaru. Rozměry jsou 110 x 110 x 124 milimetrů a hmotnost úctyhodných 514 gramů. Nejde o zcela obyčejný reproduktor, což dokazuje právě ono číslo ve jméně. Hudební reprodukci bude šířit všemi směry. Energii mu bude dodávat Li-Ion baterie s kapacitou 1020 mAh, která bedýnku udrží až 21 hodin v pohotovosti. Praktickou funkcí je úspora energie, která se aktivuje po jedné hodině nečinnosti.


Reprobednu Nokia Play 360° můžete mít v černé, stříbrné...

Spojení s mobilním telefonem je zajištěno pomocí Bluetooth 2.1. To by nebylo nic neobvyklého. Mnohem podstatnější je možnost spojit telefon a bedýnku za pomocí technologie NFC. Stačí telefon vybavený NFC modulem přiblížit k reproduktoru a hudba se v okamžiku přehrává skrze něj. Výhoda spočívá v tom, že díky technologii NFC již nebudete muset obě zařízení obtížně párovat. Po přiblížení se obě zařízení spojí a následný přenos hudby už zajistí opět Bluetooth. Samotný reproduktor se chlubí výkonem 2,1 W a zvládá frekvence v rozsahu od 86 Hz až po 21 000 Hz. Nokia Play 360°by se měla začít prodávat ve třetím čtvrtletí a bude kompatibilní se všemi zařízeními s podporou Bluetooth 2.1 a EDR.

...ale také ve velmi efektní modré variantě

Nokia MD-310

Nenápadné příslušenství, které však dokáže velké věci. Tak by se ve stručnosti dal charakterizovat tento hudební reciever od Nokie. K čemu tedy slouží? Prostřednictvím 3,5 mm jack konektoru jej propojit s vaší domácí audio soustavou a skrz Bluetooth nebo v lepším případě NFC spojíte s vaším telefonem. Na závěr připojíte napájení do microUSB konektoru a díky podpoře kodeků apt-X a SBC si budete užívat opravdu královsky kvalitní zvuk. Pokud se vám model MD-310 zalíbil, vězte, že toto 125 gramové hudební kolečko budete moci pořídit zhruba za dva měsíce.

Nokia MD-310
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze