Pixely 10 by mohly být výkonnější a efektivnější. Vše díky TSMC

3
Pixely 10 by mohly být výkonnější a efektivnější. Vše díky TSMC
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V současnosti obstarává výrobu čipsetů Google Tensor společnost Samsung
  • Přechod na výrobní proces od TSMC by se mohl zásadně podepsat na výkonu, zahřívání a celkové efektivitě

Podobně jako Apple, i Google se již nějakou dobu ubírá cestou vlastních čipsetů, které pro něj vyrábí Samsung. Procesory Google Tensor zároveň využívají prvky z čipsetů Exynos, jež najdeme například ve dvojici modelů z aktuální vlajkové řady Galaxy S24 i řadě Galaxy A. Není žádným tajemstvím, že ve srovnání čistého výkonu a mnohdy i energetické efektivity obvykle vítězí konkurenční čipsety od Qualcommu, jejichž výrobu má na starosti tchajwanské TSMC. A právě jeho služeb by mohl do budoucna využít také Google.

Není 3nm výrobní proces jako 3nm výrobní proces

BusinessKorea přichází s informací, že zatímco u chystaných Pixelů 9 bude výrobu stále obstarávat Samsung, u Pixelů 10 již čipset s předpokládaným názvem Google Tensor G5 obstará právě TSMC, jež využije 3nm výrobní proces. Stejný zdroj dále uvádí, že Qualcomm se bude při výrobě Snapdragonu 8 Gen 4 spoléhat na TSMC, což není žádným překvapením, neboť pro něj vlajkové čipsety TMSC vyrábí již od dob Snapdragonu 8+ Gen 1. A čeho tím Google konkrétně dosáhne?

Podle BusinessKorea odkazujícího se na „odborníky v oboru“ nedosahuje 3nm výroba od Samsungu kýžených výsledků a ve srovnání s 3nm výrobním procesem od TSMC jsou čipsety o 10 až 20 % méně výkonné.

Rozdíl mezi vyspělostí výrobních technologií zmíněných společností pěkně ilustroval i čipset Snapdragon 8 Gen 1, který měl na starosti Samsung, zatímco „plusovou“ verzi TSMC. Snapdragon 8+ Gen 1 přitom vykazoval vyšší výkon a byl zhruba o třetinu efektivnější, na čemž se podílelo i snížené zahřívání.