Pavoučí Nokia, dlouhé Sony a to nejlepší z MWC

mNews
3
Pavoučí Nokia, dlouhé Sony a to nejlepší z MWC
  • Nokia 9 PureView se chlubí hned pěticí snímačů zadního fotoaparátu, které hrají předně na kvalitu
  • Sony s novou řadou telefonů přechází na protáhlý poměr displeje 21:9
  • Oficiálně se představily nové Galaxy S10 a konečně známe podrobnosti o skládacích telefonech od Samsungu i Huawei

Veletrh v Barceloně nám pomalu končí a my se podíváme, co nejlepšího bylo na místě k vidění. Začneme ale u Samsungu, který své vlajkové lodě představil ještě o chvíli dříve.

Pavoučí Nokia, dlouhé Sony a to nejlepší z MWC – mNews

Samsung Galaxy S10 a S10+ oficiálně

Představení nových S10 šlo podle plánu. Telefony mají ultrazvukovou čtečku přímo v displeji a samozřejmě maximální specifikace. Displej má v pravém rohu kruhový výřez, zvládá HDR a rámečky okolo něj jsou vážně malé. Na zádech je trojice fotoaparátů – vedle běžného i širokoúhlý a teleobjektiv. Za zmínku stojí i Galaxy S10e s 5,8palcovým displejem a opravdu kompaktními rozměry, stále však s vysokým výkonem. To je pro mě osobně skutečný výherce.

Samsung i Huawei mají skládací telefony

Spolu s S10 Samsung představil Galaxy Fold, skládací telefon, který má v rozloženém stavu 7,3palcový displej. Odpověď dostal od Huawei v podobě Mate X, která má hned 8 palců a na rozdíl od Samsungu je displej z vnější strany, nepotřebuje tak v zavřeném stavu žádnou mezeru pro ohyb. Obě řešení mají své výhody i nevýhody, cenovka se pak vyšplhá až k 60 tisícům.

Nokia 9 má 5 zadních snímačů

Nokia konečně ukázala svého pavouka, tedy Nokii 9 PureView s pěticí zadních snímačů. A podle slov Nokie se v tomto případě hraje na kvalitu. 3 snímače jsou totiž monochromatické a slouží pouze k vylepšení snímku – zachytí více světla a pomohou k lepšímu dynamickému rozsahu a ostrosti. Osobně jsem na reálné výsledky vážně zvědav. Jinak jde totiž o vcelku běžný telefon, bez výřezu a s loňským procesorem.

Sony Xperia 1 má protáhlý displej

Sony pohřbívá svou sérii XZ a nová vlajková loď se jmenuje prostě Xperia 1. Přichází také se zásadními změnami. Hlavně je to netradičně protáhlý 4K OLED panel s krásnými barvami a poměrem 21:9. Protáhlý displej se může hodit při přehrávání filmů v kino formátu, ale také pro multitasking na výšku. O ceně a dostupnosti zatím nevíme.

Představených novinek je samozřejmě mnohem více a všechny je najdete u nás na mobilenet.cz. Nebo na tomto kanále.